Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
65 komentara

Nema zastare: Odblokirali im račune, no dug im i dalje raste

Vjerovnik ne mora odustati od naplate, a Fina će još tri godine voditi popis onih koje su sad odblokirali. Fina je prestala provoditi ovrhu nad 225.322 ovršenika, a deblokirala ih je 50.695

Prosvjed udruge Blokirani
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
65 komentara

Novom mjerom Vlade Fina je odblokirala račune 50.695 dužnika koji imaju ovrhe starije od tri godine, a u posljednjih šest mjeseci nije bilo naplate jer im novac nije stizao na račun.

- To ne znači da su ti dugovi nestali, oni i dalje postoje i dalje rastu kamate, samo su ih ‘pomeli pod tepih’. Vjerovnik ne mora pristati na otpis tog duga i može pokrenuti ovrhu na ostaloj imovini - pojasnila je Miriam Kervatin iz Udruge blokiranih.

Prosvjed udruge Blokirani NAKON PISANJA 24SATA Ispravili pogrešku: Blokirani više neće plaćati trošak ovrhe

Fina će još tri godine voditi evidenciju dugova po “deblokiranim i praznim računima”.

- Ako se sutra zaposlite, provedba ovrhe se aktivira - upozorava Kervatin.

Blokada, a nema ih 

Dodaje kako će se vjerovnik moći u Fini očitovati da ne odustaje od ovrhe na novcu, a time će onemogućiti i zastaru duga. Red naplate bit će po novom datumu očitovanja vjerovnika.

- Blokade i duga oslobodili su se jedino oni koji su bili dužni tvrtkama koje više ne postoje, obrisane su, a ostale su njihove ovrhe - dodala je Kervatin.

Prosvjed udruge Blokirani BLOKIRANI ĆE SE NAČEKATI Gradovi, telekomi i banke neće otpisivati dug poput Vlade!

Deblokada računa jedna je od tri mjere za blokirane koje je pokrenula Vlada. Prva je stupila na snagu 21. srpnja ove godine. Odnosi se na građane koji su imali ovrhu nad novcem 31. prosinca 2017., a koja se još provodila kad je stupio na snagu taj zakon. Građanima su otpisali dugove do 10.000 kuna ako su bili dužni za porezna i ostala davanja državi i tvrtkama povezanima s državom, poput HEP- a i HRT-a.

Dužnici nisu ništa trebali napraviti i dug su im automatski otpisali 21. srpnja. Time su maknuli dugove za 150.474 građana, a onih koji nisu imali drugih dugova je 6248 i Fina ih je odblokirala. Obavijest o otpisu duga Fina šalje vjerovniku, a potom će vjerovnik u roku 60 dana obavijestiti dužnika o otpisu duga. Onima koji imaju dug za porez i druga davanja državi veći od 10.000 kuna ponudili su reprogram tog duga.

PLENKOVIĆ: 'Otpisali smo dug za 150.000 ljudi, to je 1,3 milijarde kuna'

U drugoj grupi onih koji bi trebali otpisati nenaplativa potraživanja su jedinice lokalne samouprave, tj. gradovi i općine te druge tvrtke koje mogu odlučiti žele li i koliko duga otpisati.

U bankrot po novom 

Treća mjera je izmjena Zakona o stečaju potrošača koja stupa na snagu 1. siječnja 2019. Uvodi se ubrzani stečaj po službenoj dužnosti za dužnike s glavnicom do 20.000 kuna koji su blokirani dulje od tri godine. Taj bankrot nije prisilan i građani mogu dati prigovor. Za taj dug ne smije se ovršiti jedina nekretnina u vlasništvu. Dužnik će dobiti službenu obavijest iz Fine, nakon čega treba ili prihvatiti poziv za ubrzani stečaj ili ga odbiti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message