Obavijesti

News

Komentari 11

Nemaju ocjene ni udžbenike, a postat će uspješni ljudi...

Nemaju ocjene ni udžbenike, a postat će uspješni ljudi...
7

U Waldorfskoj školi se ravnomjerno razvija kognitivni, emotivni i voljni dio u djeteta. Oni uče kroz igru i samostalni rad, a ocjene imaju tek u sedmom i osmom razredu

VIDEO

Ulazimo u prvi razred. Desetak djevojčica i dječaka veselo preskače uže koje vrti učiteljica s jednim od roditelja. Jedan, dva, tri, četiri... broje naglas. Sve do broja sedam, koji su taj dan učili. U drugom razredu dobacuju se lopticama dok vježbaju tablicu množenja, u šestom razredu izrađuju makete aviona od drveta, daske za rezanje, različite kalupe i stalke, a u osmom razredu šivaju traperice. Tako izgleda dio školskog dana u Waldorfskoj školi u Zagrebu.

- Pedagogija se temelji na načelima austrijskog filozofa Rudolfa Steinera, a ravnomjerno razvija kognitivni, emotivni i voljni dio u djeteta. Za kognitivni dio su tu klasični predmeti: hrvatski, matematika i priroda, povijest. Likovni, glazbeni, zbor, orkestar i euritmija oplemenjuju umjetnički dio, a vrtlarstvo i ručni rad osnažuju volju - kaže Ivana Vukelić Bonifačić, poslovna ravnateljica škole. U Waldorfskim školama uči se glavom, srcem i rukama. Djetetu se pristupa kao cjelovitom biću koje ima tjelesne, emocionalne, intelektualne, socijalne i duhovne potrebe. Osnovni cilj je omogućiti svima da unaprijede svoje potencijale.

- Zbog toga nemamo ocjene do sedmog razreda. U sedmi i osmi smo morali uvesti zbog bodova potrebnih za upise u srednje škole - državne, s obzirom da u Hrvatskoj još ne postoji Waldorfska srednja škola. MZOS nam je dao izuzeće za 5. i 6. razred, pa duplo boduju sedmi i osmi - objašnjava ravnateljica. U nižim razredima nemaju ni udžbenike.

- Učitelji su umjetnici u podučavanju, moraju poučavati tako da izazovu znatiželju, da sama zaključuju. U osmom razredu već imaju razvijenu kritičnost u razmišljanju, ono što čovjek mora biti da bi poslije u životu mogao pridonijeti, mijenjati svijet, a ne samo se uklapati. Djecu obrazujemo, ali i odgajamo. Naša djeca dobivaju znanja za život, vrlo su snalažljiva, znaju jako puno toga raditi svojim rukama i misliti svojom glavom – kaže Ivana.

Nastava u ovoj školi nije podijeljena na sate nego na epohe. Primjerice, mjesec dana se prva dva sata ujutro uči samo povijest.

- Nakon velikog odmora idu umjetnički i voljni predmeti, ali koji su vezani za glavni - primjerice iz glazbenog rade starogrčke napjeve kad uče Grčku iz povijesti. Ako na povijesti uče otkriće Amerike, u pripovjedačkom dijelu čitaju biografiju Columba. U temu ulaze kroz sva osjetila. Uče kroz udove jer udovi također pamte, a ne samo mozak - kaže ravnateljica.

Imaju i epohu starih zanata, u kojoj proučavaju zanimanje naših starih - njih šest. U sklopu te nastave obilaze obućare, kožare itd. Odmori su rezervirani za igru u prirodi i gotovo je nevjerojatan prizor u kojem svi učenici, ma koji razred bili, čim izađu iz razreda, hvataju lopte, a ne pametne telefone i videoigre. Jedno od mjesta na kojima se najviše vole zadržati svako je radionica profesora Darka Bubanka, koji je tu od osnutka škole. Vodi likovni odgoj i obrte - rad u drvetu.

- Jako su ponosni kad nešto izrade i odnesu to roditeljima. To je njihovih ruku djelo i jako su vezani za stvari. Obrti daju priliku da djeca nauče raditi, što je najveći ideal u životu. Sami vide koliko ustrajnosti i truda treba do finalnog proizvoda - kaže profesor. Učenik Danny (12) danas pohađa šesti razred Waldorfske škole, a do lani je bio u redovnoj školi.

- Preporodio sam se. Puno drukčije se uči nego u državnoj školi, nekako lakše, a imam osjećaj da više znam - rekao je i uzdahnuo. Prvo mjesto na koje su navratili stari učenici povodom proslave 20 godina škole bila je upravo brvnara s rezalicama, pilama, različitim alatima itd. Djecu privlači i ručni rad. Izrađuju kape, torbe, hlače...

- Vježbaju motoriku, ali je povezano i s razvojem mozga, sa spajanjem sinapsi lijeve i desne polutke, treniraju osjećaj za ravnotežu, preciznost, rješavanje problema. Stalno ste u preprekama, sami morate rasparati i ići ponovno. Učite ga strpljenju - kažu učitelji.

- Naša djeca doista biraju fakultet na koji žele ići jer kroz osam godina doista spoznaju što je njihov talent: fizičari, frizeri, veterinari, umjetnici, veslači, alpinisti, liječnici, boksači. Državne škole toliko pritišću da djeca često odustaju od onog što ih doista zanima kako bi uspjela izvršavati sve obveze - kaže ravnateljica Ivana.

- Najvažnije je što se djeca u ovoj školi razviju tako da mogu sve što požele. Imaju visoko samopoštovanje, sve bazične, elementarne supstancije za razvoj. Oni nisu povrijeđeni, oni su njegovani i procvjetali tijekom školovanja - kaže ravnateljica. Cijena škole je na godišnjoj razini 14.400 kuna. Ipak, oni nisu klasična privatna škola i za nju se zanimaju i roditelji koji nemaju novca za privatno školovanje djece.

U sklopu nastave djeca tijekom dana imaju i dva zdrava školska obroka, a izlaze u susret i djeci koja su vegetarijanci ili koja ne smiju jesti određenu hranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...