Obavijesti

News

Komentari 6

Nemiri u predgrađu Pariza: Napali policiju zbog karantene

Nemiri u predgrađu Pariza: Napali policiju zbog karantene
1

Ovi događaji podsjećaju na 2005., kad je smrt dvojice mladića koji su bježali od policije u sjevernom pariškom predgrađu potaknula prosvjede diljem države koji su trajali tri tjedna

VIDEO

Skupine mladih napale su interventnu policiju pirotehnikom i zapaljenim koševima za smeće trećeg dana nemira u pariškim predgrađima gdje je snažna prisutnost snaga sigurnosti zbog kontrole karantene povisila tenzije, a policijski sindikat upozorava da bi stvari mogli izmaći kontroli.

Francuska predgrađa poznata kao „banlieues“ u kojima žive siromašniji građani, većinom migrantskog podrijetla, često su poprišta iskazivanju nezadovoljstva prema društvenoj i gospodarskoj nejednakosti i navodnog žestokog postupanja policije. 

U četvrti Villeneuve-La-Garenne, u kojem su u subotu krenuli prosvjedi nakon što je motociklist udario u otvorena vrata policijskog vozila, skupine mladih su u utorak prema snagama sigurnosti ispaljivale pirotehniku. Neki lokalni stanovnici tvrde da je policija namjerno otvorila vrata kako bi prepriječila put motociklistu kojemu je zbog toga potrebna operacija noge. Snage sigurnosti objavile su da je istraga u tijeku.

U Francuskoj je izlazak iz kuće dopušten samo radi kupovine namirnica, odlaska na posao, liječenja ili vježbe.

Nemiri su u noći na utorak izbili i u susjednim četvrtima Gennevilliers, Clichy-La-Garenne i Asnieres. 

Ovi događaji podsjećaju na 2005., kad je smrt dvojice mladića koji su bježali od policije u sjevernom pariškom predgrađu potaknula prosvjede diljem države koji su trajali tri tjedna. 

To naglašava i Yves Lefebvre, čelnik najvećeg policijskog sindikata u Francuskoj, SGP Unite. 

„Strahujem da će stvari u predgrađima eksplodirati. Moglo bi postati jako loše“. 

Snage sigurnosti već se muče s nedovoljnim brojem policajaca jer ih je oko 10 posto bolesno, u izolaciji ili brinu za djecu tijekom karantene, upozorio je Lefebvre. 

„Ako sutra izbije rašireno nasilje, imat ćemo problema kontrolirati ga bez policijskog sata i vojske koja će izaći upomoć“, zaključio je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.