Obavijesti

News

Komentari 14

Nenad Matić najavio da će se kandidirati za čelnika HSS-a

Nenad Matić najavio da će se kandidirati za čelnika HSS-a
1

Kao "kap koja mu je prelila čašu" naveo je krivu interpretaciju zaključaka Predsjedništva HSS-a koja se, kaže,  pojavila već tri puta oko davanja potpore predsjedniku HDZ-a...

VIDEO

Predsjednik zagrebačkog HSS-a i član Glavnog odbora stranke Nenad Matić u petak je Hini najavio da će se kandidirati za predsjednika HSS-a, poručivši da je apsolutno nezadovoljan događanjima u HSS-u nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, posebno vezano uz čelnika stranke Kreše Beljaka.

"Kandidirat ću se za predsjednika HSS-a jer sam apsolutno nezadovoljan događanjima u HSS-u nakon izbora. HSS je postao predmet pošalica, sprdnje i predmet loših novinskih članaka o HSS-u i situaciji u stranci. A uvijek stvar počinje od prvog čovjeka, velik dio tih problema kreće od predsjednika stranke. Mislim da u HSS trebamo vratiti dijalog, razgovor, trebamo vratiti normalno ponašanje, nedisonantne tonove. Ne da situacija u HSS-u bude 'ili mi ili oni', nego da svi zajedno razgovaramo i donosimo rješenja", izjavio je Matić. 

Kao "kap koja mu je prelila čašu" naveo je krivu interpretaciju zaključaka Predsjedništva HSS-a koja se, kaže,  pojavila već tri puta oko davanja potpore predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću  kao mandataru za sastavljanje nove vlade.

Beljak je morao podržati Plenkovića

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Jer, naprosto, ako Predsjedništvo stranke donese odluku, onda predsjednik stranke Krešo Beljak mora tu odluku provesti, a ne u medijima govoriti drugo. Odluka je bila da dajemo potpise Andreju Plenkoviću za sastavljanje Vlade. Čak je u prvom prijedlogu na Predsjedništvu bilo bezuvjetno, pa je onda to maknuto. Ali, znači, nije bilo nikakvog govora oko 76 potpisa, ili 100 potpisa ili 50 potpisa, nego naprosto - mi dajemo podršku mandataru Andreju Plenkoviću za sastavljanje hrvatske vlade prvih 100 dana. I pojašnjenje je bilo kako bi se izbjeglo da nemamo vladu i kako bi se izbjeglo ucjenjivanje od drugih političkih stranaka, nego da mandatar može doći što prije pred predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i da što prije dobijemo vladu, kako bi se problemi u hrvatskom društvu počeli što prije rješavati, a ne da proces traje dva, tri mjeseca", istaknuo je Matić.   

Dodao je i kako se protivi prijedlogu da na unutarstranačkim izborima u HSS, koji su najavljeni za 22. listopada, u budu "zatvorene liste". "Trebao sam biti potpredsjednik stranke u sazivu kod gospodina Kreše Beljaka, korektno je on to meni rekao, ali naprosto na zatvorenoj listi ne želim biti izabran, jer mislim da su zatvorene liste za neka bivša vremena, a ne sada u modernoj demokraciji. I u HSS-u pogotovo ne sada kada imamo suspendiranih 100 članova, delegata, da nakon toga još zatvaramo liste", naglasio je.

Postanem li predsjednik HSS-a sve suspenzije ću staviti na reviziju

O suspenziji 100-tinjak članova HSS-a, o kojoj je odlučio Beljak zbog opstruiranja prijevremenih parlamentarnih izbora, Matić kaže da su procesi u tijeku i da će on sigurno nakon izbora, ako postane predsjednik HSS-a, sve te procese staviti u reviziju.  

Kandidaturu za predsjednicu HSS-a najavila je i suspendirana Marijana Petir, HSS-ova europarlamentarka te članica Glavnog odbora i Predsjedništva stranke.  Petir je u četvrtak poručila kako traži "suspenzije svih suspenzija" u HSS-u, jer nisu u skladu sa zakonom, dok je suspendirani koprivničko-križevački župan Darko Koren optužio Beljaka da je u 112-godišnjoj povijesti stranke "nakon Puniše Račića napravio najveću štetu HSS-u".      

Nanad Matić bio je već kandidat za predsjednika HSS-a na unutarstranačkim izborima 19. ožujka ove godine, kada je za predsjednika stranke izabran Krešo Beljak. Uz Matića, protukandidat Beljaku bio je i Branko Hrg, koji je do tih unutarstranačkih izbora vodio HSS. Hrg je nakon odluke Glavnog odbora HSS-a da stranka u prijevremene izbore ide sa SDP-om, odnosno Narodnom koalicijom, napustio HSS i na izbore izašao kao nestranački kandidat na listi HDZ-a te osvojio saborski mandat. HSS je kao dio Narodne koalicije na izborima osvojio pet mandata, a jedan od njih i mandat Kreše Beljaka. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!