Obavijesti

News

Komentari 122

Neobično ritualno ponašanje: Vjeruju li čimpanze u Boga?

Neobično ritualno ponašanje: Vjeruju li čimpanze u Boga?
3

Naši najbliži životinjski srodnici u Gvineji ritualno gađaju određena stabla kamenjem. Osim toga kamenje spremaju u šupljim dupljama. Moguće je da su im stabla poput oltara

VIDEO

Laura Kehoe, doktorandica na Sveučilištu Humboldt u Berlin, sa ekipom istraživača naišla je na neobično ponašanje čimpanzi u savani Gvineje. Po prvi put su proučavali tamošnju grupu divljih čimpanzi i ono što su otkrili potpuno ih je zbunilo. Čimpanze su bez ikakvog razloga bacale kamenje na drvo ili ga pak spremale u duplje. Njihovo objašnjenje je da se radi o nekakvom ritualu što otvara mogućnost da im drvo služi kako hram te se postavlja pitanje vjeruju li čimpanze u boga?

Kehoe i kolege u području naseljenom našim najbližim životinjskim srodincima naišli su na drvo puno oštećenja. Isprva su pretpostavili da je to djelo divljih svinja, ali seoski stariješina i njihov vodič Mamadou Alioh Bah imao je neobičan predosjećaj pa su uokolo postavili skrivene kamere, napisala je Laura za The Conversation.

POGLEDAJTE VIDEO:

Chimp stone throwing compilation from laura kehoe on Vimeo.

Kamera je snimala dva tjedna i zabilježila nevjerojatne kadrove. Čimpanze su prilazile drvetu i gađale ga kamenjem, a u kamenje su i spremali u šupljim dupljama. Kasnije su u okolici pronašli još nekoliko takvih lokacija. 

S obzirom na to da ovo ponašanje ne služi lovu niti uspostavljanju statusa znanstvenici su zaključili da se radi o ritualu. Ono što ih je još više iznenadilo je sličnost sa ritualima prvih ljudi. Takvo skupljanje kamenja na jednom mjestu upućuje na to da bi se moglo raditi o oltaru koje označava 'sveto drvo'.
 
No, s druge strane, čimpanze možda na taj način samo komuniciraju na daljinu, ali to ne objašnjava zašto mlađe čimpanze spremaju kamenje u duplje. 

To nije prvi put da je kod životinja primijećeno ponašanje koje upućuje na to da imaju osjećaj poštovanja. Slonovi oplakuju svoje mrtve i znaju ih ritualno pokapati te se bdijenjem opraštati od njih, a grupa babuna u Tanzaniji 'uhvaćena' je u zajedničkoj meditaciji od pola sata. Inače bučne i nemirne životinje skupile su se kod potoka i mirno promatrale vodu. Čak i oni najmlađi i najglasniji proveli su pola sata u miru i tišini.  


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.