Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
15 komentara

Neredi u Kataloniji: Deklaracija o neovisnosti više nije važeća

Diljem Katalonije u srijedu su, na poziv pobornika nezavisnosti, blokirane glavne prometnice, a javni prijevoz se odvija na minumumu nakon što je stupio na snagu jednodnevni štrajk

Protesters gather in Sant Jaume square at a demonstration during a partial regional strike in Barcelona
Foto: ALBERT GEA
15 komentara

Španjolski ustavni sud službeno je u srijedu poništio unilateralnu deklaraciju katalonskog parlamenta o neovisnosti donesenu 27. listopada, u očekivanoj presudi nakon što je ranije sud tu deklaraciju suspendirao.

Madridska vlada smijenila je katalonskog predsjednika i raspustila parlament nekoliko sati nakon što je u regiji proglašena neovisnost, koja je izglasana sa 70 glasova za, 10 glasova protiv, dok su zastupnici triju nacionalnih stanaka izašli iz dvorane prije glasanja.

Diljem Katalonije u srijedu su, na poziv pobornika nezavisnosti, blokirane glavne prometnice, a javni prijevoz se odvija na minumumu nakon što je stupio na snagu jednodnevni štrajk kojim prosvjednici traže puštanje iz pritvora katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske.

Od šest sati ujutro počeli su se formirati "ljudski zidovi" koji su onemogući prolazak vozila, a na cestama i podzemnim željeznicama ljudi su vikali "Sloboda" i "Sloboda političkim zatvorenicima". Katalonska policija, kojoj je prije 12 dana Madrid odredio novog šefa, pokušava osloboditi ceste na kojima prosvjednici mirno stoje odbijajući se maknuti.

Prosvjede organizira sindikat Intersindical-CSC koji zagovara nezavisnost Katalonije i tvrdi da su refrome tržišta rada povećale siromaštvo, dok je zakon omogućio poduzećima premještanje sjedišta izvan Katalonije.

Za subotu je najavljen masovni prosvjed u Kataloniji gdje se očekuje više stotina tisuća ljudi. Osam članova smijenjene katalonske vlade te dvoje aktivista nalaze se u pritvoru pored Madrida. Španjolska je od Belgije zatražila izručenje smijenjenog predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i četvero dužnosnika koji se nalaze ondje.

Španjolska vlada je za 21. prosinca sazvala prijevremene izbore u Kataloniji, a španjolski premijer Mariano Rajoy rekao je u srijedu kako će njima biti otvoren "jedan novi scenarij" nakon krize nastale izglasavanjem samostalne republike Katalonije.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message