News

Komentari 90

'Nažalost, naša dva pomorca umrla su dok su ispirala tank'

Druga dvojica ozlijeđenih pomoraca helikopterom su prebačenana kopno zbog daljnjeg promatranja njihovog zdravstvenog stanja i eventualnog liječenja, kažu u Atlantskoj plovidbi

Atlantska plovidba u četvrtak je objavila da je u srijedu kasno poslijepodne došlo do nesretnog slučaja na brodu AP Dubrava u južnom Atlantiku.

Atlantska plovidba d.d. obavještava javnost da je helikopter brazilske mornarice stigao na brod AP Dubrava. Nažalost, prema obavijesti s broda, medicinski tim je utvrdio smrt dvojice članova posade dok su druga dvojica ozlijeđenih pomoraca helikopterom prevezeni na kopno radi daljnjeg promatranja njihovog
zdravstvenog stanja i eventualnog liječenja.
Takoder, još jedan pomorac, koji nije bio sudionik nesretnog događaja, prevezen je u bolnicu zbog stresnog stanja.
Obavještavamo javnost da se nesretni slučaj na brodu AP Dubrava nije dogodio uslijed 'raznih eksplozija' niti bilo čega sličnog. Kako smo i naveli u prvom priopćenju, prema prvim informacijama s broda, nesretni slučaj se dogodio tijekom rada na ispiranju tanka.
Analizu događaja i konkretne uzroke utvrdit će nadležna tijela zastave Marshall Islands-a koju brod vije, a čiji će inspektor posjetiti brod u luci Tubarao, Brazil. Zdravstveno stanje ozlijeđenih pomoraca utvrdit će nadležni liječnik.
Atlantska plovidba d.d. ne može, do objave nalaza navedenih institucija, objavljivati bilo kakve pretpostavke. Obitelji svih članova posade su pravovremeno obaviještene, osigurali smo svu neophodnu pomoć zapovjedniku i posadi broda po dolasku u Tubarao, te dodatno u Brazil uputili i zaposlenika Glavnog ureda kao potporu.
Molimo sve zainteresirane kao i medije da, u ovom iznimno teškom trenutku šoka i tuge obitelji pomoraca,
posade broda i svih zaposlenika Atlantske plovidbe d.d., imaju razumijevanja za nastalu situaciju - stoji u priopćenju

- Podaci koji su objavljeni su vrlo šturi. S obzirom da se ne spominje eksplozija, potencijalni uzrok stradavanja pomoraca može biti ili ulazak u tankove balasta ili u skladište tereta kojeg provoze, ako on razvija plinove - rekao nam je Siniša Bacalja, sudski vještak za brodostrojarstvo i brodogradnju i vlasnik poduzeća Maritimus Consultant iz Splita. 

Na mjesto nesreće poslani su helikopteri.

'Loše je vrijeme, čekamo helikoptere'

Neslužbeno doznajemo kako su stradali pomorci iz Metkovića, Ploča i s Korčule, te jedan iz Ukrajine.

Sindikat će, bude li potrebe, pomoći stradalim pomorcima na brodu Atlantske plovidbe

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH), bude li potrebno, reagirat će i pomoći stradalim pomorcima Atlantske plovidbe, a medije moli za razumijevanje i poštivanje privatnosti pomoraca i njihovih obitelji, naveli su iz sindikata.

 

Najčitaniji članci