Obavijesti

News

Komentari 395

Nestao je prije 12 dana: Krešu Latina (23) oteli su sotonisti?

Nestao je prije 12 dana: Krešu Latina (23) oteli su sotonisti?
6

Lepoglava: Išao se naći s djevojkom za koju nitko nije znao. U istrazi sudjeluje i stručnjak za sekte. Bio je zaposlen, no bio je na bolovanju jer je ozlijedio ruku

VIDEO

Očajan sam, ne znam gdje bih više tražio niti što da radim. Sina mi nema već 12 dana. Tko god ima bilo kakvu informaciju, molim ga neka nam se javi, zavapio nam je Zvonimir Latin, otac nestalog Kreše (23).

Pokretanje videa...

24sata 00:24

Krešo je, saznajemo, prije 12 dana proveo mirnu večer s roditeljima i bratom. Oko 21.30 sati se obukao i krenuo van, kao što je i uobičavao vikendom. Krenuo je u Varaždin. Nije nikome rekao kamo ide. Doznajemo da je na pola puta ušao u kafić gdje je susreo dva dečka i curu koje nije ranije poznavao. Nakon sat vremena razgovora rekao je da se ide naći s curom u Varaždin . Ostavili su ga u varaždinskom kvartu Banfica i to je sve što oni znaju. Nitko od njegovih prijatelja ni obitelji nije ni znao da postoji djevojka u njegovu životu . Nije je čak spominjao ni bratu.

- Sad smo u fazi da zajedno s policijom istražujemo tko bi znao više o svemu. Kad je otišao, imao je osobnu kartu, samo 10 kuna i mobitel čiji se signal gubi nedaleko od Varaždina . Trenutačno istražujemo više teorija njegova nestanka i sve mogućnosti su otvorene. Jedna je da je riječ o mladenačkoj ljubavi i zanesenosti pa je htio s njom provesti nekoliko dana ili je možda s njom otputovao u inozemstvo. Ali postoji još nekoliko otvorenih mogućnosti - rekao nam je Nebojša Buđanovac, stručnjak za sekte, psiholog i savjetnik Crvenog križa.

Njega su, naime, uključili u istragu jer je Krešo, saznajemo, na Facebooku prijatelj s pojedincima koji imaju veze sa sektama . U Lepoglavi i Varaždinu kruže razne priče, a jedna od njih je da su Krešu oteli sotonisti.

- Sve je moguće i ništa još nismo definitivno isključili. Samo da se on nama vrati kući živ i zdrav - rekao je otac, a i Nebojša Buđanovac je potvrdio da su sve opcije otvorene.

Mladić je bio zaposlen, no posljednjih mjesec i pol dana je na bolovanju jer je ozlijedio ruku.

Trebao je ići na pregled ruke

Nekoliko dana prije nestanka otac Zvonimir ga je vozio kod ortopeda na pregled, a ovih dana je imao i zakazanu magnetnu rezonancu da vide je li mu sve u redu s rukom.

- Da je mislio negdje otići ili ostati, valjda bi se bolje obukao - kaže otac. Kobne večeri je kod njih i bio njegov najbolji prijatelj, koji je otišao oko 20 sati. Ni njemu se uopće nije javio. Roditelji su uvjereni da nije imao djevojku, ali su nam potvrdili ono što se u mjestu priča - da je Krešo volio piti.

- Slušao je tu alternativnu glazbu i tako se oblačio. Ja sam bio protiv toga i pokušao sam ga odgovoriti, ali nije bilo pomoći. Bio je ekscentričan i svojeglav - zaključio je otac Zvonimir.

Baš iz tog razloga policija je uputila roditelje na Nebojšu Buđanovca, stručnjaka za sekte.

- Prije pet dana javili su mi se roditelji nestalog mladića. Na mene ih je uputila policija. Mladić je bio u death metal subkulturi pa je postojala bojazan da je povezan sa sektama. Dobio sam pristup njegovom profilu na Facebooku koji sam dobro istražio i došao do zaključka da nije bio sotonist niti član sekte. Neki njegovi prijatelji na Facebooku jesu povezani sa sektama, pa zato ne isključujemo ništa - rekao je Buđanovac. Objasnio nam je i sve o sektama. Sekta je sljedba, mala skupina ljudi koja dijeli vjerska uvjerenja. Tvrde da jedino oni imaju ispravan pogled na svijet, čime se izoliraju od drugih.

Uvjereni da jedino s istomišljenicima imaju o čemu razgovarati, odriču se obitelji i prijatelja te se posvećuju svojem novom životu. Negativan su si prizvuk priskrbili zato što žele naškoditi pojedincu ili društvu ili zbog onih kojima je jedini cilj priskrbiti materijalnu korist. U Hrvatskoj smo se susretali s brojnim verzijama sektaških učenja, ali su uvijek ekstremne skupine doživjele javnu osudu. Kako katoličanstvo smatramo nacionalnom vjerom, najveći su neprijatelj sotonističke sekte. U većini je slučajeva riječ o skupini nadobudnih adolescenata koji žele biti drukčiji i svojim pijančevanjem ili smiješnim ritualima nikome ne štete. No u rukama poremećenih pojedinaca priča više nije bezazlena. Ipak, on kaže kako prema dosadašnjim dokazima koje je našao Krešo nije član nikakve sekte. Nad Lepoglavom se ipak nadvio crni oblak straha nakon priče da su Krešu oteli sotonisti, a nitko to do sada nije još demantirao.

Krešin najbolji prijatelj koji želi ostati anoniman smatra da nešto definitivno nije u redu.

- Krešo nikad ne bi ovako nešto priuštio roditeljima. Čuo sam da ga je neka konobarica iz Grede vozila do Varaždina autom. Ostavila ga je na autobusnoj stanici i od tada ga nitko nije vidio ni čuo - kaže prijatelj koji je izrazito zabrinut za svojeg najboljeg prijatelja. Kaže da se nije nimalo čudno ponašao prije nestanka. Potvrdio je da je volio piti alkohol, ali da je to radio samo vikendima kad bi izašli van. Slušao je alternativnu muziku, ali mu nikad nije rekao da je član sekte ili da ima takvih prijatelja. Svi Krešini prijatelji ga neprestano traže i raspituju se okolo, no nitko ništa ne zna. Krešo je bio bliskiji s majkom jer je otac radio često na terenu. Ona ne spava noćima od brige i samo moli da joj se sin vrati kući. Krešin stariji brat, iako ne živi više s obitelji, brata opisuje kao dobrog mladića koji ovo nikada ne bi namjerno napravio.

Sotonisti su aktivni i djeluju u Hrvatskoj

O destruktivnim sektama u Hrvatskoj pisali smo prije dvije godine i izazvali brojne reakcije zabrinutih roditelja jer ne postoji sustavno praćenje njihova rada i djelovanja.

Zloglasna Crna ruža iz osamdesetih, prema izjavama stručnjaka, svoj je ponovni procvat doživjela oko 2000. godine. Prof. Nebojša Buđanovac rekao je da u Hrvatskoj ima oko 200 sljedbenika Crne ruže, dok je u vrhu dvadesetak ljudi.

- Zbog njihova djelovanja u posljednje tri godine u Hrvatskoj se ubilo najmanje 10 adolescenata - istaknuo je tada.

Varaždin i okolicu neslužbeno se smatra sotonističkim centrom u Hrvatskoj. Ondje djeluje sekta Crna zora čiji se članovi susreću na tajanstvenim ritualima kako bi, prema vlastitom uvjerenju, općili s demonima. Najslabije među sobom nagovaraju na samoubojstvo, a o tome su javno svjedočili pojedinci koji su se uspjeli izvući iz svega. Destruktivna je svaka sekta koja može naštetiti životu i imovini svojih članova. Iako se pojedine sotonističke sekte u Hrvatskoj nastoje registrirati kao vjerske zajednice, to im još nije pošlo za rukom. Na toj listi su Ordo Templi Orientis i Luciferijanska crkva. Na internetu se lako može pronaći podatke o takvom tipu sekte, čiji članovi pišu i javne blogove, poput zadarskog Mysterium Aloim gdje s istomišljenicima dijele “tajne spoznaje”. Ipak, u većini slučajeva riječ je o adolescentima koji tek traže svoj put ili koketiraju s nečim što misle da će im u određenim krugovima donijeti veću popularnost.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 395
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa