Obavijesti

News

Neutješni roditelji: Grlili smo je i nadali se da će se probuditi

Neutješni roditelji: Grlili smo je i nadali se da će se probuditi
4

Rijetka upala mozga: Djevojčica iz Babine Grede upala je u komu. Nažalost, preminula je. Njezina mlađa seka i dalje je u bolnici

VIDEO

Samo dva sata prije nego će joj u posjete u bolnicu doći tata Mario i mama Matea koji svoju teško bolesnu djevojčicu nisu vidjeli gotovi tri tjedna, malena sedmogodišnja Branka Špionjak iz Babine Grede je umrla na intenzivnom odjelu Klinike Fran Mihaljević.

Danima priključena na aparate za održavanje života, uslijed posljedica teškog oblika Bickerstaffovog encefalitisa koji je uzrokovao upalu mozga, upala je u komu iz koje se nije niti budila, a njeno malo tijelo borilo se dokle god je moglo.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

video vijesti 02-04 01:23

Još su u četvrtak njeni doktori primijetili da gubi krvni tlak, da joj krv ne dolazi do mozga, i u četvrtak u 11 sati je preminula. Srce je ostalo bez kisika, mozak bez krvi. U drugoj sobi leži njena godinu dana mlađa sestra Blaženka koja je također u teškom stanju, u komi, ali stabilno. Stanje joj se poboljšava ali i dalje se ne zna ishod. I njoj je dijagnosticiran isti oblik encefalitisa, inače toliko rijedak da ih je u Hrvatskoj protekli desetak godina bilo svega nekoliko slučajeva.

Srce je ostalo bez kisika

- Toliko smo se veselili konačnom susretu s djevojčicama. Nismo ih vidjeli gotovo tri tjedna jer nismo mogli doći, zbog situacije sa širenjem virusa korone. I treća kćerka Tea je bila donedavno smještena na toj istoj klinici, zbog iste bolesti, ali se njoj zdravstveno stanje popravilo pa je poslali, sa suprugom, na vježbe u Krapinske toplice s obzirom na to da joj je ostala oduzeta lijeva strana tijela. Bilo nam je teško što su nam dvije djevojčice ostale same u Zagrebu, što ih ne možemo otići posjetiti, makar im se javiti, dotaknuti ih iako su u komi, da čuju naš glas. Sada kad smo konačno, nakon objavljenog članka u 24sata, dobili dozvolu da vidimo djevojčice, došli smo prekasno, dva sata prekasno za našu malu Branku - kazuje kroz suze tata Mario koji je još uvijek pod šokom od onoga što ga je zateklo kada je ušao u sobi u kojoj je ležala njegova kći.

- Ušli smo u sobu a ona je bila cijela prekrivena dekom. Otkrio sam ju, da joj vidim lice. Izgubio sam svoju djevojčicu. Nismo se mogli suzdržati ni ja ni žena pa smo je grlili, mazili. Bila je još topla. Nadao sam se da će se probuditi jer oduvijek je bila borac" jeca neutješno tata dok sa suprugom putuje iz Zagreba nazad kući prema Babinog Gredi. Dobili su dozvolu tek nakratko vidjeti djevojčice, ne očekujući da će ih zateći šok. Mama ništa ni ne govori. Tjednima već živi tek zato što mora, zbog svoje dvije zdrave starije kćerke, Anite i Nikoline, koje stalno očekuju da im se seke Branka i Blaženka vrate doma kada ozdrave. 

Nakon što su imali tužnu priliku zauvijek se pozdraviti sa svojom Brakom očajni supružnici Špionjak pošli su posjetiti Blaženku koja je također u istoj bolnici ali na drugom odjelu, gdje su je premjestili kada joj se stanje počelo popravljati. Ona više nije na aparatima za održavanje života nego samo na kisiku. Ipak, još uvijek je u polukomi.

Pomozimo obitelji Špionjak

- Ne znam da li nas je čula kada smo joj ušli u sobu no, čim smo je dozvali otvorila je oči. Nije bilo nikakve druge reakcije ali doktori kažu da je i to dobar pokazatelj. Stalno je tako otvarala i zatvarala oči. Ponekad pomakne ruku ili nogu.  Nadamo se samo da će se ona izvući" kaže tata Mario kojemu su liječnici rekli da će malenu Branku voditi na obdukciju kako bi se definirao točan uzrok smrti. Također će uzeti još neke uzorke tkiva kako bi ih poslali na analizu ne bi li se konačno utvrdilo zašto su tri djevojčice jedne obitelji podložne tom rijetkom obliku encefalitisa, jer su od njega i Tea i Blaženka već bolovale ranije ali klinička slika nije bila tako loša kao ovoga puta.

- Neka nam konačno kažu što je uzrok. Čekamo nalaze iz Njemačke da vidimo da li je to možda genetski. Ne možemo ovako više živjeti u strahu da će se to opet dogoditi, a kako sada stvari stoje, može. Ne mogu ovu neizvjesnost više podnijeti, a sada smo i Branku izgubili - očajan je tata. 

Obitelj Špionjak u petak će morati doći u Zagreb po tijelo umrle djevojčice i prevesti ga u Babinu Gredu gdje će biti njen pogreb. 

Još uvijek im treba financijska pomoć kako bi, ukoliko zatreba, platili dodatno liječenje i preglede za Blaženku, vježbe za Teu koja ne koristi ni lijevu ruku ni nogu, ponovo uči pričati i razumijevati stvari, te kako bi sanirali sve eventualne izvore zaraze koja možda leži u njihovoj kući, jer su im neki doktori tako sugerirali. Bickerstaff encefalitis, naime, može biti virusan i bakterijski, njegov izvor može ležati u vlažnim zidovima i podovima, također može biti autoimuna i genetska bolest. Što je točno uzrok kod djevojčica Špionjak još se ne zna. 

Račun za pomoć obitelji otvorila je braniteljska udruga UHBDR Ina Slavonija iz Babine Grede, obzirom da su privatni računi Špionjakovih blokirani zbog dugova za režije. Račun je otvoren u PBZ banci, IBAN HR5523400091511066791, uplate idu uz naznaku 'donacija za obitelj Špionjak', a moguće su i uplate iz inozemstva na broj BIC:PBZGHR2X.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...