Obavijesti

News

Komentari 23

Nevjerojatno. Na državnoj maturi inzistiraju da je Uskok ured Vlade. Uskok ih opovrgnuo

Nevjerojatno. Na državnoj maturi inzistiraju da je Uskok ured Vlade. Uskok ih opovrgnuo

Maturant stručno i pravno obrazložio da je Uskok samostalno tijelo, a ne Vladin ured, ali su njegov prigovor iz tijela koje provodi maturu odbili ustrajući na svojoj grešci. Tek nakon objave medija su se predomislili

VIDEO

Uskok se službeno oglasio nakon upita 24sata, a vezano za nevjerojatno pitanje na ispitu iz Politike i gospodarstva na državnoj maturi. Kako je prvi objavio portal Telegram, maturant Niko Mađerić iz zagrebačke II. gimnazije upozorio je na netočan odgovor na pitanje s državne mature. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pitanje glasi:  Kako se naziva ured Vlade Republike Hrvatske specijaliziran za borbu protiv korupcije?

Točan odgovor je po Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja(NCVVO) da je to Uskok. Uskok inače nije ured Vlade, nego samostalno i neovisno tijelo u okviru DORH-a. Niko im je u svom prigovoru citirao zakone, Ustav, ali su njegov prigovor odbili i ustraju da je točan odgovor Uskok. 

Više od 5000 učenika palo je na maturi: Najgore su riješili kemiju i politiku i gospodarstvo
Više od 5000 učenika palo je na maturi: Najgore su riješili kemiju i politiku i gospodarstvo

Pitali smo zato i Uskok i DORH koji su potvrdili da je u pravu maturant, a ne Nacionalni centar koji provodi maturu i sastavlja pitanja. Iz NCVVO-a su se osramotili ustrajući na krivom odgovoru. 

- Povodom medijskih upita vezanih uz ustanovljenje ovog Ureda, upućujemo na članak 2. stavak 1. Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Nadalje, sukladno članku 3. Zakona o državnom odvjetništvu, državno odvjetništvo je samostalno i neovisno pravosudno tijelo – priopćili su iz Uskoka .

Veoma slično su nam neslužbeno poručili iz DORH-a. 

- Odredbe važećih Zakona o državnom odvjetništvu i Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) kao posebnog državnog odvjetništva, vrlo su jasne glede ustrojstva i djelatnosti, odnosno osnivanja, rada, djelokruga i nadležnosti tog državnog odvjetništva. Uskok je samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela – poručili su iz DORH-a.

Nakon svega ovoga, iz NCVVO-a su ipak odlučili poništiti pitanje! Taj odgovor nam je upravo stigao. 

- Nakon konzultacije sa stručnjacima iz više područja Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja donio je odluku da svim pristupnicima u 32. zadatku u ispitu iz Politike i gospodarstva na prvom roku državne mature u školskoj godini 2022,/2023. dodijeli jedan bod. Stručna radna skupina za izradu ispita pogrešno je formulirala zadatak na način da je tražila „naziv ureda Vlade Republike Hrvatske specijaliziranog za borbu protiv korupcije“ te kao točan odgovor predvidjela Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – USKOK unatoč činjenici da USKOK nije ured Vlade Republike Hrvatske, već posebno državno odvjetništvo. Ispričavamo se pristupnicima koji su zbog pogrešne formulacije u pitanju moguće dali pogrešan odgovor ili na pitanje nisu odgovorili uslijed čega će se u navedenom zadatku. Svim će se pristupnicima koji su pisali ispit državne mature iz Politike i gospodarstva u prvom ispitnom roku u školskoj godini 2022./2023. u 32. zadatku dodijeliti (priznati) jedan bod- poručili su. 
 

Priču o Niki i njegovoj borbi protiv birokratskog sustava koji ustraje na svojoj grešci, čitajte uskoro opširnije na našoj internetskoj stranici i u sutrašnjem tiskanom izdanju 24sata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi