Obavijesti

News

Komentari 82

'Ni 100 doživotnih kazni ne bi nadoknadilo svu tu patnju...'

'Ni 100 doživotnih kazni ne bi nadoknadilo svu tu patnju...'
5

Mirza Mešić, zagrebački imam, navodi da ovo nije presuda cijelom srpskom narodu, nego 'nakaradnoj, velikosrpskoj politici koja je imala za cilj istrebljenje svih nesrba'

VIDEO

U emisiji Otvoreno na HRT-u gostovali su Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Tonino Picula,  zastupnik u Europarlamentu, Željko Olujić, prvi državni odvjetnik Republike Hrvatske i Mirza Mešić, zagrebački imam i politolog. Tema je je bila presuda Radovanu Karadžiću, te što ona znači za budućnost entiteta zvanog Republika Srpska. 

Ivan Zvonimir Čičak rekao je da ova presuda ne mijenja bitno situaciju.

- Prvi je osuđen za genocid zapovjednik drinskog korpusa, Krstić… Na temelju te presude zaključuje se da je u Srebrenici bio genocid i to će se nastaviti u sljedećim presudama. Politički je značajno za nas da je velikosrpska mašinerija u prošlosti predstavljala Hrvate kao genocidni narod. Sada im se to vratilo - rekao je Čičak.  

Čičak smatra da je haški sud besmislen ako i dalje postoji Republika Srpska koja je nastala na genocidu. Što se tiče EU, Čičak pretpostavlja da je okupirana izbjegličkom krizom i terorizmom te se neće zamarati ovim, za nju marginalnim problemom. 

- Presuda Karadžiću je kapitalna presuda i s vremenom će dobivati na važnosti. Danas treba razlikovati odnose prema BiH i unutar BiH, a potonji su uvjetovani Daytonom. Ali već nekoliko godina njezine institucije malaksaju, gube snagu, a ono što bi ih trebalo zamijeniti nije funkcionalno - smatra Tonino Picula.  

Kao jedinu budućnost u kojoj će se, kako je rekao, dekomponirati političko nasljeđe Karadžića, Picula vidi europski put: pregovore i proces pristupanja Europskoj uniji. 

Mirza Mešić rekao je da se Dodik ruga cijeloj međunarodnoj zajednici.

- Zamislite da Nijemci otvore neku ustanovu i nazovu je imenom Adolfa Hitlera. To je Dodik učinio u Republici Srpskoj - rekao je Mešić čime se osvrnuo na otvaranje studentskog doma koji nosi ime Radovana Karadžića. Mešić je komentirao i presudu: 'Da su mu dosudili i sto doživotnih kazni, to ne bi nadoknadilo patnju svih onih koji su pretrpjeli strašne patnje'. 

Ipak, dodao je da ovo nije presuda cijelom srpskom narodu, nego “nakaradnoj, velikosrpskoj politici koja je imala za cilj istrebljenje svih nesrba.” 

- Haški je sud prije svega političko sudište. Nije predviđeno da se kazni onog tko je rat započeo na području bivše Jugoslavije - istaknuo je Željko Olujić i dodao da se ravnomjerno sudilo svima pomalo.

- Kako će majke, rodbina i stanovnici prihvatiti kaznu gdje se na ciničan način obrazlaže presuda, kad sudac oslobađa Karadžića za niz kaznenih djela genocida, a osuđuje ga samo za Srebrenicu - pitao se Olujić.

Smatra da ova presuda pravno ne može osporiti postojanje Republike Srpske. Haški sud, kazao je Olujić, ovisi o politici: 'Sve je išlo po političkom diktatu. Svi suci dolaze iz svojih zemalja, oni su se zakleli njima, tu su i tajne službe, a suci na kraju polažu račune što rade u Haagu.'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa