Obavijesti

News

Komentari 63

Ni nakon 15 godina ne zna se tko je ubio mladu Trogiranku

Ni nakon 15 godina ne zna se tko je ubio mladu Trogiranku
1

Godine tapkanja u mraku: Marijana Jerković iz Gustirne pokraj Trogira zaklana je na današnji dan 2002. u središtu Splita u agenciji za promet nekretnina gdje je radila kao tajnica

VIDEO

Marijana Jerković (24) brutalno je ubijena 21. siječnja 2002. godine u splitskoj agenciji za promet nekretninama M-Kontakt gdje jer radila kao tajnica. Zaklana je nožem od uha do uha. Krvnik joj je gotovo odrubio glavu.

Ni danas se ne zna tko je ubojica. Način na koji je izvedeno ubojstvo može samo ukazivati na predumišljaj, a moguće i na profesionalca. Jedino što se pouzdano zna nakon 15 godina od ubojstva jest da je ubojica ljevoruk.

Brojni propusti u istrazi

Mnogo je propusta bilo u istrazi. Ni dan kasnije istražitelji nisu osigurali mjesto zločina. Tamo su se prošetavali osumnjičenici, policajci, zaposlenici agencije, novinari, susjedi pa čak i lokalne mačke. 

Nisu se propisno zapečatila vrata agencije, a zahtjev za praćenjem i prisluškivanjem osumnjičenika odbačen je iz formalnih razloga. Nije se izuzela odjeća jednom od glavnih osumnjičenika, a kada su konačno došli u njegov stan, tjedan dana kasnije, sve je bilo oprano. 

Oružje je pronađeno tek nakon deset dana u čajnoj kuhinji. Nož je bio čist i opran, ali su analizom pronađeni tragovi Marijanine krvi. Policajci su uspjeli zagubiti Marijanin dnevnik, a kada su ga pronašli nedostajale su ključne stranice. 

Ne zna se ni tko je koristio njezin mobitel nakon smrti. 

Priveli njezinog zaručnika

Nakon ubojstva priveli su njezinog zaručnika na informativni razgovor. Iako su nedugo prije njezine smrti počeli zajedno živjeti na Gripama, navodno im u vezi nisu cvjetale ruže. Nekoliko dana prije smrti su se posvađali, a Marijana je rekla prijateljici da kobnog dana mora otići ranije s posla kako bi iselila stvari iz stana u kojem je živjela sa zaručnikom.

Međutim, zaručnik je prošao poligraf, a imao je i alibi iako je u njemu bila 'rupa' od pola sata. Na Marijaninom mobitelu bilo je i nekoliko njegovih propuštenih poziva. Tada je već bila mrtva. Poligraf je prošao i zaposlenik koji ju je pronašao.

Motiv ubojstva bili lažirani potpisi na ugovorima?

Marijana je navodno otkrila lažirane potpise na ugovorima o skrbništvu nad starijom osobom i nezakonit posao kojim je ugledni Splićanin došao do nekretnine na atraktivnoj lokaciji. Spominjale su se i malverzacije sa stanovima odbjeglih građana srpske nacionalnosti.

Marijanine kolegice ispričale su kako je bila u dobrim odnosima s vlasnicom agencije. Posljednjih mjesec dana ponašala se čudno. Bila je preplašena. Bojala se ostati sama iza 17 sati, ali ipak je ostala raditi u agenciji. 

Posebno se bojala jednog kolege. On je navodno prema Marijani i još jednoj kolegici bio seksualno nasrtljiv. Ta kolegica, inače dobra Marijanina prijateljica, je dala i otkaz zbog njega. Kolega, koji je po struci bio nastavnik, otpušten je iz osnovne škole zbog uznemirujućeg i neprofesionalnog ponašanja prema djevojčicama. 

U agenciji su ga suspendirali zbog nekih 'mutnih' transakcija. Navodno su mu oduzeli ključeve agencije i rokovnik u koji je bilježio važne podatke. Prema želji vlasnice agencije Mirjane Matacin, Marijana je preuzela taj rokovnik. U njemu je pronašla četiri sumnjive isplate. 

Ipak, unatoč seksualnim uznemiravanjima i mutnim poslovima, kolega je vraćen na posao nekoliko dana prije Marijanine smrti. 

Nagrada za trag o ubojstvu

Godinu dana nakon ubojstva na Općinski sud u Trogiru od HT-a pristigao je prijedlog za ovrhu na iznos od oko dvije tisuće kuna zbog neplaćenih računa. Prema tom prijedlogu posljednja aktivnost na Marijaninu telefonu zabilježena je u kolovozu, punih sedam mjeseci nakon što je ubijena. Tko se i kako služio njezinim mobitelom ostao je misterij.

Krajem 2014. godine tadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić donio je Odluku o javnom raspisivanju nagrade u iznosu od 100.000 kuna za obavijest koja će rezultirati pronalaskom ubojice nesretne djevojke.

Splitska policija i dalje tvrdi da na ovom nerasvijetljenom ubojstvu danonoćno radi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.