Obavijesti

News

Komentari 194

Ni Plenković, ni Kolinda, ali ni doktorat nisu spasili Čovića

Ni Plenković, ni Kolinda, ali ni doktorat nisu spasili Čovića
1

Može li HDZ u susjednoj državi preživjeti novi izborni poraz, vrijeme će pokazati. Osim što je Čović izgubio izbore za člana predsjedništva, ni HDZ BiH ne stoji puno bolje.

VIDEO

Dragan Čović bio je kandidat službenog Zagreba za hrvatskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine. Bilo je to savršeno jasno na brojnim političkim skupovima kada su sa Čovićem često viđani brojni hrvatski političari. Čoviću su tako radili društvo i premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a koliko ga je službeni ili neslužbeni Zagreb gurao govori i podatak o dodjeli počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu u svibnju ove godine, piše Express.hr.

Međutim, ispostavilo se da je sve to bilo uzaludno jer je novi član predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Željko Komšić.

Komšić: Želim služiti svima, a Hrvati nemaju razloga za brigu
Komšić: Želim služiti svima, a Hrvati nemaju razloga za brigu

Prema pisanju portala Srednja.hr, Čović je u svojoj zahvali na dodjeli doktorata rekao da će ga ovaj počasni doktorat osnažiti da primarno služi čovjeku, a svoj počasni doktorat vidi i kao priznanje matičnom Sveučilištu u Mostaru. Posebno se osvrnuo na rektora Borasa.

"Kada stojeći ispred Vas primam za mene neponovljivu počast, kroz Vas sagledavam sve one velikane koji su gradili stoljetnu tradiciju zagrebačkog sveučilišta i kroz nju baštinili sve ono na što sam kao pripadnik ove zajednice preponosan", rekao je Čović, upisao se u knjigu počasnih doktora nakon čega ga je Boras žezlom lupnuo po ramenu. Događaju je nazočio i premijer Andrej Plenković, uz ministre Gorana Marića, Dražena Bošnjakovića i Marka Pavića. Tako se Čović našao na istom popisu kao Branko Lustig, Sulejman Demirel ili Andre Vaillant.

Kad se saznalo da će Čović dobiti počasni doktorat, Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske podsjetila je kako je Čović, dok je bio direktor tvornice Soko koristio "usluge" zarobljeničkog logora Heliodrom. Dopis iz lipnja 1993. godine gdje traže deset zarobljenika za postavljanje zaštitne ograde oko tvornice Soko potpisao je Čović osobno, a nikad nije dementirao validnost tog dopisa.

Zbog majice 'Pravda za Davida' mu htjeli zabraniti glasovanje
Zbog majice 'Pravda za Davida' mu htjeli zabraniti glasovanje

Takav jedan dopis gdje čovjek traži, dakle nije mu zapovjedinštvo HVO-a poslalo zarobljene civile na prisilni rad, nego je Čović zahtjevao zarobljenike bi u nekim normalnim okolnostima zaslužio oduzimanje počasnog doktorata. Ali eto, tijekom političke kampanje u susjednoj nam Bosni i Hercegovini, taj dopis nije spriječio dodjelu doktorata u Zagrebu.

Prema trenutačnim rezultatima na stranicama Centralnog izbornog komiteta pokazuje se i jedan puno ozbiljniji trend za hrvatske političare gdje HDZ BiH gubi svoj potencijal. Osim što je Čović izgubio izbore za člana predsjedništva, ni HDZ BiH ne stoji puno bolje. Iako su i dalje druga politička snaga u Federaciji BiH, što svoje temelje ima u Daytonskom sporazumu i skrojenim entitetskim granicama, na razini države je koalicija čak šest stranaka okupljenih oko HDZ-a na nezavidnom četvrtom mjestu sa stotinjak tisuća glasova. Ispred njih su Dodikovi nezavisni socijaldemokrati, Izetbegovićeva SDA te još jedna srpska stranka.

'Vjerujem u formiranje vlasti iza izbora i brži put BiH u EU'
'Vjerujem u formiranje vlasti iza izbora i brži put BiH u EU'

Treba napomenuti da je za državni parlament prebrojano tek nešto više od polovice glasova i postoji mogućnost da će doći do određenih promjena, ali novi članovi predsjedništva su već održali svoje pobjedničke govore.

Tijekom dana se očekuju i konačni rezultati gdje će se vidjeti hoće li i s drugim članovima predsjedništva biti potresa ili će se sve vratiti na staro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa