Obavijesti

News

Komentari 4

'Nije dano dovoljno pozornosti tome što će biti u budućnosti'

'Nije dano dovoljno pozornosti tome što će biti  u  budućnosti'

Kohorst kaže da je “vrijeme za ugradnju mehanizama koji bi zaštitili hrvatsku privredu od onih koji bi eventualno loše upravljali tvrtkom, bila ona ruska ili američka'

VIDEO

Američki veleposlanik Robert Kohorst obilježio je press konferencijom prvih šest mjeseci svog mandata u Hrvatskoj. Ambasador je pojasnio stajališta Trumpove administracije o nagodbi za Agrokor, ponudi tvrtke iz SAD-a za kupnju dionica Ine te bilateralnim odnosima.

Horvat: Agrokor je bio na rubu propasti, ali ima budućnost
Horvat: Agrokor je bio na rubu propasti, ali ima budućnost

Na pitanje je li iznenađen da je došlo do promjene stava hrvatske strane oko vlasničkih udjela ruskih investitora u Agrokoru prije i nakon odlaska Martine Dalić i Ante Ramljaka, Kohorst je rekao da mu se ne čini da je tome tako.

“Nisam siguran da je došlo do promjene stava hrvatske vlade”, kazao je. “Ono oko čega sam zabrinut jest pitanje je li nagodba uzela u obzir dugoročnu dobrobit hrvatskog gospodarstva. Ako bih trebao biti kritičan oko detalja nagodbe reći ću da nije dato  dovoljno pozornosti što bi se moglo dogoditi u budućnosti’. 

I čelnici svih europskih tvrtki sada će koristiti ‘lex Agrokor’
I čelnici svih europskih tvrtki sada će koristiti ‘lex Agrokor’

Kohorst kaže da je “vrijeme za ugradnju mehanizama koji bi zaštitili hrvatsku privredu od onih koji bi eventualno loše upravljali tvrtkom. Bilo ona ruska ili američka.’ Nadalje, ambasador smatra da bi bilo ispravno kada bi ‘hrvatska vlada, kroz proces nagodbe, razmislila o tim pitanjima te uvela mehanizme koji će na najbolji način zaštititi tvrtku’.

Prema njegovim riječima vlada bi mogla ograničiti tzv. vlasnička prava. “Moguće je da Sberbanka i VTB imaju 49 posto vlasničkog kapitala, ali samo 10 posto glasačkih prava”, pojasnio je Kohors pozivajući se na postojeće biznis modele u SAD-u.

Agrokor: Ovo je 9 dobrih stvari koje donosi famozna nagodba...
Agrokor: Ovo je 9 dobrih stvari koje donosi famozna nagodba...

Na pitanje novinarke Bloomberga je li postoje neke američke tvrtke koje bi možda bile spremne investirati u proces refinaciranja Agrokora, ambasador je bio otvoren. “Nisam upoznat postoji li ikakav financijski memorandum Agrokora. No, mogu reći da pretpostavljam kako bi brojne američke firme bile zainteresirane. Ali, taj cijeli proces treba još jasno definirati.”

Oko plutajućeg LNG terminala na Krku Kohorst je ponovio kako je za njegovu izgradnju jer doprinosi stabilnosti regije, ali je procijenio da isti neće biti važna i dominantna izvozna točka za plin iz SAD-a.

Također tvrdi da se Vlada RH ispravno postavila oko INE angažirajući savjetnike koji rade procjenu vrijednosti dionica tvrtke i pomažu u pronalaženju pravog partnera. On kaže da ne treba prihvatiti prvu ponudu već da je potrebno tražiti partnere i pravu cijenu.

“Baš zato ne treba žuriti oko ponude za INU koju je poslala američka tvrtka”. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije