Obavijesti

News

Komentari 88

Nije kum dugme: Kumske veze u Hrvatskoj jače su i od čelika

Nije kum dugme: Kumske veze u Hrvatskoj jače su i od čelika
4

Bandićev kum Milan Penava izgubio je 280 milijuna kuna vrijedan posao, ali kumske veze u hrvatskoj politici jake su poput čelika. Kumove su angažirali i Šeks, Petrov i Franković

VIDEO

Zagrepčani već deset godina čekaju rekonstrukciju rotora u Remetincu, prometne crne točke grada. Ali morat će još čekati. Najvrednije prometna investicija je opet odgođena do daljnjeg. Državna komisija za kontrolu javne nabave poništila natječaj kojim je Zagreb na čelu s Milanom Bandićem dodijelio posao vrijedan 280 milijuna kuna tvrtkama među kojima je ona i Bandićeva kuma Milana Penave. Penavina Tigra je dala ponudu s Kamgradom, DiV-om i Hidroelektrom. Iako nisu bili najjeftiniji, nego je prije njih bilo tri povoljnije ponude, Zagreb je izabrao baš njih.

Razlog je bio da su ostale ponude zbog tehničkih grešaka ocijenjene kao neispravne. 
Međutim, s time se nije složio austrijski Strabag sa svojim partnerima i Državna komisija im je dala za pravo. Grad Zagreb sada će morati ponoviti natječaj, a sve će opet trajati mjesecima, a kum i partneri su izgubili vrijedan posao.


Kada je Milan Bandić kao student došao u Zagreb radio je u građevini, dobio je posao kod starijeg Penave i otad je prijateljstvo bilo zacementirano. Tigra je prije nego je Bandić morao početi paziti što radi zbog istražitelja, bila jedna od glavnih tvrtki srednje veličine koje su redovno dobivale posao. Zadnjih godina je išlo teže, ali kada je trebalo uskočiti i za pola milijuna kuna pokrpati rupe poput one na Slavonskoj, tu je bila Tigra. I mlađi Penava, Ivan, postavljen je za ravnatelja gradskog Crvenog križa. Ovi primjeri samo pokazuju kako su kumske veze u hrvatskoj politici jake i neraskidive.

I drugi Bandićev kum, bivši SDP-ov ministar branitelja Ivica Pančić je mogao pasti u nemilost stranke, ali bez posla neće biti. Zaposlen je u Ured za upravljanje hitnim situacijama grada Zagreba, pa je i zbog toga taj ured pod vođenjem Pavla Kalinića dobio kolokvijalni naziv “ured za hitna uhljebljivanja”.


Premijer Andrej Plenković ovaj mjesec je prijavljen za sukob interesa i to iz tri razloga. Za veleposlanika u Londonu imenovan je Igor Pokaz, karijerni diplomat, ali i kum premijera. Osim toga, Plenković je prijavljen i jer je njegova sestrična Nera Miličić postala direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Münchenu, a njen otac, premijerov ujak Marko Raos je ušao u upravno vijeće Parka prirode Biokovo. Za Pokaza je opravdanje da je iskusni diplomat, sestričnu i ujaka da su poslove dobili na natječaju i jer su stručni. Pravorijek će dati Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

Svatko je nekome rod

Ali kako je jednom ministar Oleg Butković opravdao imenovanje brata kolege mu Gorana Marića “svatko je nečiji brat, kum, rođak”. 
Tako je i Petar Sprčić koji je bio zadužen u HEP-u za trgovinu strujom i član Nadzornog odbora HEP Opskrbe postao novi član uprave HEP-a. Sprčić je karijeru gradio u HEP-u, a i kum je HDZ-ovu ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću.
I šef SDP-a Davor Bernardić je svog kuma Tihomira Barišića opisao baš kao jednog od najsposobnijih u stranci.

I u SDP-u čuvaju kumove

I zato mu je povjerio da bude regionalni tajnik za Slavoniju. Iako je Barišić inače u Zagrebu i vodi lokalnu SDP-ovu organizaciju. Kum je taj kojem šef SDP-a vjeruje, pa ako SDP opet ikad osvoji vlast, nema sumnje da Barišića čeka svijetla karijera. 


Kao što je navodno i nekadašnji SDP-ovac Slavko Linić štitio svoju kumu Marinu Lovrić Merzel sve dok se afere nisu toliko nagomilale da je morao reagirati i USKOK i dići optužnice, a Lovrić Merzel je nestala s političkog neba. 
I njegov prethodnik, Zoran Milanović je u kumskim odnosima s još jednim karijernim diplomatom, Joškom Klisovićem. Kada je SDP osvojio vlast s HNS-om, ministrica vanjskih poslova je postala Vesna Pusić, a Klisović njen zamjenik. Iako kuma Milanovića više nema na političkoj sceni, Klisović je ostao jedan od aktivnijih zastupnika i stručnjak za vanjskopolitička pitanja. 
Božo Petrov je kratko bio na vlasti, ali je odmah poželio imenovati svog kuma Maria Bukmira u vrh Hrvatskih voda. Odustao je tek nakon kritika. 


Ipak, vjerojatno najjači kumski trolist ima Vladimir Šeks. On je bio kum s odvjetnikom Miroslavom Šeparovićem, za kojega nitko ne dvoji da je vrsni pravnik, ali ipak se propitivalo njegovo imenovanje u Ustavni sud. Kada je predsjednica Ustavnog suda otišla, Šeparović je postao i predsjednik Ustavnog suda. Kako se Šeks smatra poočimom hrvatskog pravosuđa, Šeparovićevo imenovanje nije moglo proći bez kritike da na taj sud ipak HDZ ima povelik utjecaj.


Šeks je sve premrežio

Šeks je inače kum i s Božidarom Kalmetom, nekad jednim od najmoćnijih HDZ-ovaca čiji utjecaj nije ni danas izblijedio u Zadru. Dapače, unatoč optužnicama za izvlačenje novca u cestogradnji, Dario, kako Kalmetu zovu iz milja, još uvijek je alfa i omega Zvonimirova grada. Šeks je kum i s Brankom Bačićem, trenutačnim predsjednikom kluba HDZ-a. Ali ima HDZ i svoje nove generacije. U Dubrovniku se poklopila pomalo nevjerojatna kumska situacija. Gradonačelnik je od svibnja HDZ-ov mladi lav Mato Franković.

Drmaju Dubrovnikom

Predsjednik gradskog vijeća je nakon izbora Marko Potrebica, a ubrzo je i za direktora gradskog prijevozničkog poduzeća Franković imenovao i Antu Vojvodića. Franković je još prije tri godine na svom Facebook profilu objavio fotografiju na kojoj je zagrljen s drugom dvojicom i još jednom osobom i ponosno objavio: Kumovi... Sada su sva trojica značajno napredovali u svojoj karijeri. U Jastrebarskom je isto bila prava vladavina kumova. Za gradonačelnika je izabran Mihael Zmajlović, a za zamjenika njegov kum Zvonimir Novosel. Kada je Zmajlović otišao na ministarsko mjesto, kum je preuzeo vođenje grada. I uspješno nastavio i na ovim izborima, kada je izabran. Ovaj puta direktno. Kum Zmajlović je s druge strane u silaznoj putanji: upravo je izgubio fotelju predsjednika Skupštine Zagrebačke županije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa