News

Komentari 0

Nije terorizam: Meta sumnjivog paketa u Potsdamu bio je DHL

Nije terorizam: Meta sumnjivog paketa u Potsdamu bio je DHL

Sličan paket jednom je dostavljen u istočnom gradu Frankfurtu na Odri, istaknuo je ministar, dodavši da se uređaj tada zapalio pri otvaranju i uništio pismo ucjene

 Sumnjivi paket pronađen u petak u blizini božićnog sajma u njemačkom gradu Potsdamu nije povezan s terorizmom, nego je dio pokušaja da se ucijeni dostavljačka tvrtka DHL, otkrio je u nedjelju regionalni ministar. 

Ministar unutarnjih poslova savezne države Brandenburg Karl-Heinz Schroeter rekao je kako je osumnjičeni od DHL-a, dostavljačkog odjela njemačke logističke tvrtke Deutsche Post, na poruci stavljenoj na paket tražio milijune eura. 

U paketu se nalazio materijal za izradu bombe, stotinu čavala, neidentificirani prah i metalni cilindar.

Također je sadžravao pismo ucjene napisano u enkripciji QR kodom, otkrio je šef policije Hans-Juergen Moerke. 

Sličan paket jednom je dostavljen u istočnom gradu Frankfurtu na Odri, istaknuo je ministar, dodavši da se uređaj tada zapalio pri otvaranju i uništio pismo ucjene. 

Moerke je naglasio kako je glavni osumnjičeni u oba slučaja muškarac iz šireg područja Berlina, no nije htio otkriti druge detalje. 

Iako se ranije tvrdilo da uređaj nije eksplodirao zbog izostanka detonatora, Schroeter je rekao kako je daljnja analiza pokazala da je bila riječ o "veoma opasnom" paketu koji je mogao zadati ozbiljne ozljede. 

Upozorio je kako su moguće, čak i vjerojatne slične pošiljke u budućnosti, pa su službenici upozorili korisnike poštanskih usluga da budu oprezni pri otvaranju neočekivanih paketa. 

Najčitaniji članci