Obavijesti

News

Komentari 0

Nije vrijeme za to: Most i HDZ protiv poreza na nekretnine

Nije vrijeme za to: Most i HDZ protiv poreza na nekretnine
5

Lovrinović je građanima poručio da će imati vladu koja će Hrvatsku izvući iz blata, pesimizma i depresije te koja će ljudima vratiti osmijeh na lice i samopouzdanje

VIDEO

Nakon pregovora između Mosta i tima HDZ-ove koalicije o monetarnoj i fiskalnoj politici, novinarima se obratio pregovarač Mosta Ivan Lovrinović koji je rekao da je zadovoljan razgovorima.

Lovrinović je zadovoljan što su obje strane spremne na promjene, ali napominje da mu je žao što to prije nije bio slučaj i što se ovakvi razgovori i pregovori nisu vodili i ranije.

- Bolje ikad nego nikad - rekao je Lovrinović te je ustvrdio je da je danas najveći problem javni. Istaknuo je kako političarima u fokusu trebaju biti dužnici, blokirani i nezaposleni jer su i oni članovi HDZ-a, SDP-a i Mosta.

Iako nikog ne želi plašiti, kaže da ako u idućoj godini ne napravimo značajne zahvate, Hrvatska će se u 2017. naći u teškoj poziciji.

Ponovno je odbacio prozivke da su u Mostu skloni monetarnim eksperimentima.

- Mi samo želimo europeizaciju HNB-a i banaka, a ne balkanizaciju - izjavio je Lovrinović dodavši kako Most smatra da treba intenzivirati komunikaciju s MMF-om.

VIDEO

Lovrinović kaže da je javni dug pričuvna štala gdje se ne zna tko pije, a tko plaća te da se u javnom dugu nalaze i babe i žabe, jabuke i kruške. Lovrinović je kazao da u Mostu imaju prijedloge kako taj problem riješiti:

- Imamo jasne prijedloge kako ćemo na ugodno iznenađenje znati sve to provesti, ali neka to ostane jedan od aseva u rukavu - rekao je Lovrinović i dodao da je to u interesu budućih pregovora te da će na javnost na vrijeme dobiti sve odgovore.

Rekao je kako se Most ne zalaže za uvođenje poreza na nekretnine jer bi to bilo kažnjavanje ljudi koji su desetljećima ulagali u svoju nekretninu te da jednostavno nije vrijeme za to.

Na pitanje tko im je bliži nakon današnjih pregovora, HDZ ili SDP, rekao je kako će Most nakon što dobije njihove pisane odgovore po svim točkama i temama o kojima su razgovarali, napraviti detaljnu analizu. Cijeli proces trajat će još dva do tri tjedna najviše te je medije zamolio da ih u navedenim danima ostave na miru.

Lovrinović je građanima poručio da će imati vladu koja će Hrvatsku izvući iz ovog blata, pesimizma i depresije te koja će ljudima vratiti osmijeh na lice i samopouzdanje.

Rusak: obrazovanju i znanosti treba dati dignitet

Voditeljica Mostova pregovaračkog tima za obrazovanje i znanost Gordana Rusak izjavila je nakon pregovora sa HDZ-om u ponedjeljak kako su dvije strane suglasne da su desetljećima rađene greške u tom sustavu, te da je nužno okrenuti novu stranicu i dati dignitet obrazovanju i znanosti.

- To je područje u kojem se svi slažemo da smo griješili proteklih desetljeća i u ovom trenutku nema druge nego okrenuti novu stranicu, krenuti ispočetka i zbilja dati dignitet znanosti i obrazovanju koje ono zaslužuje. Ne samo vratiti dignitet, nego i kroz to potaknuti privredu - kazala je Rusak novinarima.

Izrazila je zadovoljstvo pregovorima s HDZ-om i njegovom Domoljubnom koalicijom, a zadovoljstvo pregovorima s Mostom izrazio je potpredsjednik HDZ-a Damir Jelić.

- Dosta tema smo otvarali, a u mnogima se apsolutno slažemo, dok neke još dorađujemo i usklađujemo se do kraja - kazao je Jelić. Dodao je da će se HDZ-ova koalicija pismeno očitovati na 17 točaka o kojima su razgovarali, najavivši da će HDZ otvoriti još neke teme u području odgoja za koje smatraju da bi se trebale raspraviti.

Marić: Pozicija HDZ-a i Mosta je ista

Goran Marić iz HDZ-a rekao je da Hrvatska ne bi bila u problemima u kojima je danas da su se do sada vodili ovakvi razgovori. Rekao je da su razgovarali o temeljnim hrvatskim problemima, nezaposlenosti, javnom dugu, fiskalnoj i monetarnoj politici. Rekao je da su pregovaračima Mosta dali svoje osvrte na njihove prijedloge, ali da su prezentirali svoje prijedloge kako bi vidjeli što u Mostu misle o tome.

Marić je rekao da su istaknuli potrebu izmjena Zakona o porezu na dobit, na dohodak i Zakona o PDV-u. Marić je rekao kako je ključ svega u porastu gospodarske aktivnosti, ukidanju novih nepotrebnih agencija, a da treba preispitati neracionalne subvencije u poljoprivredi.

VIDEO

Novinari su Marića pitali u čemu je razlika između HDZ-a i SDP-a ako pregovarači nakon razgovora s Mostovcima uglavnom kažu da se slažu s njihovim prijedlozima.

- Most je protiv poreza na nekretnine, a SDP to zaziva. Prema tome, nije sve to isto. U ovom slučaju pozicija HDZ-a i Mosta je ista jer smo i mi protiv poreza na nekretnine - rekao je Marić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.