News

Komentari 734

Nikolić: Ovo je dokaz da su Hrvati činili zločin nad Srbima

Nikolić: Ovo je dokaz da su Hrvati činili zločin nad Srbima

Hrvatska nije dokazala genocidne namjere Srbije, a iako je i protutužba odbačena, njome je potvrđeno da je Hrvatska počinila zločin nas Srbima - kaže Nikolić

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Hrvatska nije uspjela dokazati genocidne namjere Srbije , a iako je i protutužba odbačena, njome je potvrđeno da je Hrvatska počinila masovni zločin nad Srbima.

- Međunarodni sud pravde utvrdio je da su vlasti Republike Hrvatske bile svjesne da će vojna akcija "Oluja" dovesti do protjerivanja civilnog stanovništva. Na ovaj način i od strane najviše pravne institucije UN potvrđeno je da su hrvatska snage počinile masovne zločine prema Srbima u Hrvatskoj - rekao je Nikolić.

- U Medačkom džepu Hrvatska vojska pobila je sve stanovnike , sve životinje, od psa do krave i zatrovala sve bunare. To je neoboriv dokaz izvršenja djela genocid a. Ova presuda preokrenula je ustaljene stereotipe međunarodne zajednice o događanjima u SFRJ - dodao je srbijanski predsjednik.

Na kraju komentara presude o tužbi za genocid, Nikolić je izrazio nadu da će u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti da Hrvatska i Srbija riješe sve međusobne nesuglasice i regiju uvedu u razdoblje trajnog mira, javlja Blic .

Dodik: Činjenica je da je nad Srbima počinjen genocid

Presudu je komentirao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji se složio s Nikolićem i dodao:

- Naravno da moramo prihvatiti odluke suda, ali ostaje činjenica da je nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid. Srbi su nestali s ogromnog prostora koji je danas dio Hrvatske.

Rašković: Hrvatska više nema pravo slaviti "Oluju"

Predsjednica DSS-a Sanda Rašković Ivić, kćer jednog od vođa srpske pobune u Hrvatskoj Jovana Raškovića, izjavila je da nakon presude Hrvatska više nema moralno pravo slaviti godišnjicu "Oluje", javlja B92 .

- Presuda pokazuje kako je odluka Srbije da podnese protutužbu protiv Hrvatske, bila dobra jer je " Oluja" kvalificirana kao akcija koja je kao željeni cilj imala protjerivanje Srba iz Hrvatske - rekla je Rašković

Srbijanski mediji: Stavljena je točka na spor

Mediji u Srbiji pozorno su pratili izricanje presude u međusobnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije. Naslovnica Blica donosi naslov "Točka na spor" i tekst u kojem se ističe da je Sud odbacio obje tužbe i da Srbija nije odgovorna za genocid 1991. godine.

Politika naglašava da Hrvatska nije uspjela dokazati genocid, ali da je odbijena i srbijanska protutužba. I Novosti pišu da genocida nije bilo, a Kurir pod naslovom "Dan odluke" piše da je Hrvatska tužba neutemeljena.

Najčitaniji članci