Obavijesti

News

Komentari 267

'Nisam prijavio vilu s bazenom, ma jednostavno sam propustio'

'Nisam prijavio vilu s bazenom, ma jednostavno sam propustio'
1

Jedan šerif, donačelnik općine Marčana, već sedam godina taji veliku kuću. Imovinska kartica puna mu je nelogičnosti. Drugi šerif iz Baške Vode tvrdi da ima jeftini brod. Prodaje ga za trostruko više...

VIDEO

Jednostavno sam propustio, odgovara nam istarski donačelnik na upit zašto u imovinsku karticu nije upisao vilu vrijednu barem tri milijuna kuna.

Marijan Kostešić je IDS-ov zamjenik načelnika općine Marčana i već sedam godina u imovinskoj kartici taji veliku kuću s bazenom. Ali to nije sve. Njegovo izvješće o imovini je puno pogrešaka i nelogičnosti. Prije nego što je degradiran na zamjenika, Kostešić je godinama vršio dužnost načelnika Marčane. Vila s bazenom koju iznajmljuje turistima pojavila se u njegovoj imovinskoj kartici u 2011. godini.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

VIDEO VIJESTI 10.02.2020. 01:15

 

Međutim, tad ju je procijenio na smiješnih 292 tisuće kuna navevši kako se radi o kući s okućnicom od 320 kvadrata. Uvidom u zemljišne knjige, očito je kako se radi o dvorištu i stambenoj zgradi na površini od 689 kvadrata s pridruženim pašnjakom od 118 kvadrata. U sljedećoj imovinskoj kartici, podnesenoj 2013., vrijednost vile porasla je na tri milijuna kuna, ali još je upisana površina od 320 kvadrata. U zemljišnim knjigama se vidi kako ju je iste godine darovao supruzi. U posljednjoj imovinskoj kartici iz 2017. milijunske vile s bazenom uopće nema! Ona bi morala biti navedena, bez obzira na to što se formalno radi o ženinoj imovini. Kostešić nam je sam kazao kako ju je posljednjih sedam godina zaboravio unijeti u imovinsku karticu.

Vila nije jedina neobičnost u Kostešićevoj kartici. Primjerice, 2011. je, osim vile, upisao još dvije kuće s okućnicom veličine po 200 kvadrata u Kavranu, vrijedne 1,4 milijuna kuna, sa zemljištem od 140 tisuća kvadrata, koje je procijenio na 7,3 milijuna kuna.

Nestanak vile s bazenom

Našao se tu i gospodarski objekt od 200 kvadrata vrijedan 365 tisuća kuna. Međutim, u 2013. više nema jedne kuće s okućnicom. A onda u 2017. opet se pojavljuju dvije kuće s okućnicom, jedna od 43 kvadrata i jedna od 119 kvadrata. Ali sad više nema gospodarskog objekta. Ni vile s bazenom. Dosadašnjih 14 hektara zemlje sad su podijeljeni na oranicu i šumu zajedničke površine od 105 tisuća kvadrata. Također, iz posljednje imovinske su nestali automobil i traktor. Još jedna zanimljivost - u Kostešićevoj kartici piše da radi kao volonter za 11 tisuća kuna.

- Vila je prije bila evidentirana i ja sam 2013. svoju polovicu prepisao supruzi. Ona prva procjena od 292 tisuće kuna? To je bila pogreška, mislio sam da sam napisao u eurima. Sad je nadograđena, legalizirana, plaćene su sve obveze. Koliko ona sad vrijedi? Mogu procjenjivati koliko hoću, ali ovisi što tržište kaže. Negdje objektivno od 400 do 500 tisuća eura. Ovisi kako tko naiđe. Upisat ću je - pojašnjava nam Kostešić i dodaje kako je gospodarski objekt spojio s kućama u Kavranu u jedno.

Gazde, baje i šerifi: 'Ne znam jel šuma moja, u kartici mi je'
Gazde, baje i šerifi: 'Ne znam jel šuma moja, u kartici mi je'

A gdje mu je nestalo 35 tisuća kvadrata zemljišta?

- Kad se sve skupa utvrđivalo, vidjelo se da nije sve naše. Držali smo to u nekom posjedu, ali onda su se javili neki drugi ljudi. Sad provjeravamo u gruntovnici puno vlasništvo. U svakom slučaju, tu je više od 10 hektara sve skupa - kaže Kostešić. Pojasnio je i kako nije volonter, nego kako je pogreškom tako upisao. Od 1. 1. 2018. je profesionalac, kaže, i prima 9500 kuna. Upisat će i to.

Kud plovi ovaj brod?

A što je s nestalim pokretninama?

- Imam samo traktor, koji vrijedi 10-15 tisuća kuna. Upisat ću i njega - odgovara zaboravljivi donačelnik. Kostešić kaže kako ne zna koliko zarađuje od iznajmljivanja vile, ali misli da se radi o pozamašnom iznosu. Na Bookingu tjedan dana ljetnog boravka u njoj stoji 9177 kuna.

Preselimo se sad južnije, u Bašku Vodu. Njome vlada Josko Roščić, jedan od najdugovječnijih HDZ-ovih načelnika. I njegova imovinska kartica je interesantna. U njoj već godinama navodi kako posjeduje “Stakloplastika” brod iz 1985., vrijedan 120 tisuća kuna. Posljednjih tjedana na Njuškalu se u Baškoj Vodi prodaje jedan brod za 45 tisuća eura, odnosno za više od 330 tisuća kuna.

U oglasu se navodi kako je brod 1988. godište, a osoba navedena kako kontakt je Mate Roščić, Joskov sin. Uvidom u javni pretraživač plovila, jasno je da je brod koji se prodaje vlasništvo načelnika Joska Roščića. Nije jasno zašto ga prodaje za 45 tisuća eura, a u imovinskoj kartici ga procjenjuje na samo 16 tisuća eura. Nije jasno ni zbog čega u oglasu piše da je 1988. godište, kad je u pretraživaču plovila jasno naznačeno da je brod 1985. godište.

Pokušali smo odgovore dobiti od Roščića.

- Na verbalna pitanja ne odgovaram, ja sam slobodan građanin. Pošaljite pisano pitanje i dobit ćete odgovor - poručio nam je. Do zaključenja ovoga broja nismo dobili njegov pisani odgovor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 267
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...