Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
130 komentara

Ministar: 'Nisu nas obavijestili o stopiranju isporuke F-16...'

Damir Krstičević podsjetio je da je američka Vlada dala državi Izrael dopuštenje da može nuditi izraelski F-16 Hrvatskoj.  "Proces je bio zakonit i transparentan", rekao je...

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
130 komentara

Što se tiče aviona, sinoć je objavljena vijest. Mi u Hrvatskoj nismo dobili nikakvu službenu obavijest. Kad budemo dobili službenu obavijest, hrvatsku javnost ćemo s tim upoznati, rekao je Krstičević novinarima tijekom primopredaje obalnog ophodnog broda u Splitu. Podsjetimo, izraelski mediji objavili su kako američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu da proda 12 borbenih aviona F-16 Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

U Splitu svečana primopredaja obalno ophodnog broda: ukupno pet će pojačati sastav HRM-a.

Objavljuje 24sata Politiko u Petak, 7. prosinca 2018.

 

Ministar obrane podsjetio je da je američka Vlada dala državi Izrael dopuštenje da može nuditi avione Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

"Taj dokument mi imamo. Izrael se u nuđenju obavezao da će Hrvatskoj isporučiti NATO kompatibilan zrakoplov, da će produženje radnog vijeka zrakoplova biti u skladu s izvornim proizvođačem, a isporučenje je također odgovornost države Izrael. I na osnovi tih dokumenata i natječaja mi smo kroz proces donijeli odluku o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova, a proces je bio zakonit i transparentan", rekao je Krstičević.

'TRAŽIMO RJEŠENJE' SAD o blokadi izraelskih F-16: 'Jasno smo rekli svoje uvjete!'

Hrvatska Vlada je 29. ožujka jednoglasno donijela odluka o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak starih tridesetak godina, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna.

Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je u petak da s Hrvatskom i Izraelom surađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih zrakoplova F-16.

TOMISLAV KLAUŠKI Zašto je Amerika 'zaključala' nabavku izraelskih aviona F16

Iz američkog veleposlanstva poručuju kako surađuju s Izraelom već više od godinu dana vezano uz detalje predloženog ugovora o kupovini zrakoplova F-16. "Tijekom pregovora, bili smo dosljedni i jasni vezano za tehničke uvjete pod kojima bi pristali na sklapanje ugovora", naglašava američka strana.

"U ovim trenucima aktivno surađujemo s Izraelom i Hrvatskom kako bi dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog razdoblja", navodi se u priopćenju američkog veleposlanstva.

Izrael se obvezao ishoditi odobrenje SAD-a 

Izrael se pismeno obvezao da će ishoditi odobrenje Vlade SAD-a za isporuku borbenih aviona F-16 Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Izraela, priopćilo je u petak Ministarstvo obrane, koje u povodu medijskih napisa da SAD blokira prodaju izraelskih F-16 Hrvatskoj ističe da nije dobilo službene informacije o tome, a kada i ako ih dobije, o tome će upoznati javnost.

 Iz MORH-a napominju kako su Sjedinjene Američke Države dokumentom dale pristanak državi Izrael da može Hrvatskoj nuditi izraelski  visenamjenski borbeni avion F-16.

 Ističu kako se Izrael u ponudi pismeno obvezao da će Hrvatskoj isporučiti avione s NATO kompatibilnom opremom, te da će se produženje životnog vijeka aviona napraviti uz suglasnost originalnog proizvođača.

RH je ispoštivala sve obveze sa svoje strane 

"Također, Država Izrael se pismeno obvezala da će ishoditi odobrenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona Republici Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Države Izrael. U skladu sa svim navedenim, Republika Hrvatska je provela transparentan i zakonit proces, donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 i ispoštovala sve obveze sa svoje strane", zaključuje MORH u priopćenju.

 I ministar obrane Damir Krstičević poručio je u petak iz Splita kako Hrvatska nije dobila nikakvu službenu obavijest da SAD blokira isporuku izraelskih vojnih zrakoplova, odnosno da Hrvatska nije upoznata s informacijom koju su objavili izraelski mediji da američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu da proda 12 aviona F-16 Hrvatskoj.

 "Što se tiče aviona, sinoć je objavljena vijest. Mi u Hrvatskoj nismo dobili nikakvu službenu obavijest. Kad budemo dobili službenu obavijest, hrvatsku javnost ćemo s tim upoznati", rekao je Krstičević i podsjetio da je  američka Vlada dala Izraelu dopuštenje da može nuditi izraelski F-16 Hrvatskoj.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message