Obavijesti

News

Komentari 25

'Nismo znali čime se bavi. Lani mu je umro sin, a onda i žena'

'Nismo znali čime se bavi. Lani mu je umro sin, a onda i žena'
10

Bivši ruski špijun, Sergei Skripal i njegova kći pronađeni su bez svijesti u Salisburyu u zapadnoj Engleskoj nakon što su, prema dostupnim informacijama - izloženi nepoznatoj tvari

VIDEO

Bivši špijun i pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službiSergei Skripal u kritičnom je stanju nakon izlaganja još uvijek nepoznatoj tvari, objavio je u ponedjeljak BBC.

Skripala, za kojega se pretpostavlja da ima 66 godina pomilovao je 2010. tadašnji ruski predsjednik Dmitry Medvedev, da bi kasnije dobio azil u Velikoj Britaniji nakon razmjene špijuna između SAD-a i Rusije.

A still image taken from an undated video shows Sergei Skripal, a former colonel of Russia

Otrovana i njegova 33-godišnja kćerka

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema dostupnim informacijama, uz Sergeia, policija je na klupi u blizini restorana Zizzi u gradu Salisburyu u zapadnoj Engleskoj pored onesviještenog umirovljenog agenta pronašla i njegovu 33-godišnju kćerku Yuliju - također bez svijesti. Ona inače živi u Rusiji, ali je došla u posjet ocu.

Otrovan dvostruki ruski špijun: 'Kremlj je otvoren za suradnju'
Otrovan dvostruki ruski špijun: 'Kremlj je otvoren za suradnju'

Prolaznica Freya Church koja je ih je vidjela na klupici za BBC je ispričala:

- Ona je bila naslonjena na njega i izgledala je onesviještena, a on je činio neke neobične pokrete, gledao je u nebo. Izgledali su oboje kao da su konzumiralo nešto žestoko.

Salisbury incident

Na tijelu nema tragova nasilja

Policija je zatvorila talijanski restoran Zizzi kao mjeru opreza, jer sumnjaju  da su oboje ili jedan od njih ondje večerali prije incidenta. Također, policija je na nekoliko lokacija u gradu blokirala prilaze te je potpuno izolirala bolnički dio u kojemu su smješteni Skripal i njegova pratilja, za koju se vjeruje da je član obitelji. U policiji kažu da na Skripalu i kćeri nisu našli nikakve vidljive fizičke ozljede.

Salisbury incident

Snimka s nadzorne kamere

Procurile su snimke nadzornih kamera, koje prikazuju Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju kako prolaze ulicom mna lokaciji između restorana Zizzi u kojemu su večerali i klupice gdje su pronađeni u nesvjesti.

Zanimljiva je i vijest da su dvojica policajaca, koji su se bavili slučajem, primljena su u bolnicu zbog lakših simptoma no ubrzo su pušteni doma.

Također, djelatnik Hitne pomoći koji je pružao prvu pomoć onesvještenima, zadržan je u bolnici.

Osuđen zbog špijuniranja za MI6

Ruskoj i Engleskoj javnosti Skripal je poznat više od jednog desetljeća. On je, naime, u svojoj domovini 2006. osuđen na 13 godina zatvora zbog optužbe, a kasnije i pravomoćne presude da je radio za britansku obavještajnu agenciju MI6.

Presuda prema kojoj je osuđen tvrdila je kako je britanski MI6 platio Skripalu 100,000 američkih dolara za odavanje državne tajne i ostalih bitnih informacija koje su bile klasificirane, a koje je dostavljao službi od početka 90-ih godina.

Lani izgubio sina i suprugu

Kako piše Daily Mail, pukovnik Scripal živi u kući vrijednoj gotovo 400.000 eura, a vjeruje se da je doživio dvostruku obiteljsku tragediju. Njegov sin (43) umro je prošle godine u Sankt Peterburgu, nakon što je primljen u bolnicu zbog problema sa jetrom, a pet godina prije toga Skripalova je supruga umrla od raka.

Policija od nedjelje poslijepodne čuva njegovu kuću u Salisburyju , a susjedi kažu da ju je kupio 2011., godinu prije nego što mu je izgubio suprugu Ljudmilu.

- Živio je ondje sa svojim sinom i njegovom partnericom. Nismo s njima puno razgovarali, ne znam čime su se bavili, rekao je jedan susjed.

- Nismo znali da je bio špijun, ali definitivno se isticao, moglo se zaključiti da je Rus, ispričao je drugi susjed.

U Engleskoj su otrovali bivšeg ruskog špijuna? 'Kritično je...'
U Engleskoj su otrovali bivšeg ruskog špijuna? 'Kritično je...'

Zategnuti odnosi Rusije i Velike Britanije

Za istaknuti je i podatak kako su odnosi između Velike Britanije i Rusije zategnuti još od ubojstva bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinenka koji je otrovan u Londonu 2006. godine. Tada je istraga koja je provedena u Velikoj Britaniji ustvrdila da je njegovo ubojstvo navodno odobrio ruski predsjednik osobno.

 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1