Obavijesti

News

Komentari 68

Ništa od YouTubea: Đaci neće moći sami instalirati aplikacije

Ništa od YouTubea: Đaci neće moći sami instalirati aplikacije
9

Redakcija 24sata dobila je na testiranje tablet koji ovih dana stiže u sve osnovne škole u Hrvatskoj. Uz sve tablete doći će i besplatne SIM kartice s 2,5 podatkovnog prometa mjesečno

VIDEO

Tableti koje će učenici u osnovnim školama dobiti početkom drugog polugodišta imaju veliki ekran, aplikacije rade solidno, a prvo vrijeme korištenja sigurno će proteći u odgonetavanju kako se ulogirati, otključati aplikacije te kako će se koristiti SIM kartice, koje također stižu u škole.

To su sumirani dojmovi naše novinarske redakcije koja je na testiranje dobila jedan od 91.641 uređaja koji će se koristiti u nastavi u sklopu programa reforme “Škola za život”. Veličina ekrana od 10,1 inč svakako mu osigurava preglednost, no rukovanje bi klincima moglo biti nespretno. Što se tiče samih dimenzija, usporedili smo ga s Appleovim tabletom iPad 6 - tablet koji je tvrtka S&T Hrvatska nabavljala za hrvatske škole sa zaštitnom futrolom teži 798 grama. IPad 6 na istoj vagi i u istoj futroli teži 734 grama, a dimenzije ekrana su mu 9,7 inča. Appleov tablet uzeli smo za usporedbu zbog njegove široke uporabe.

No zanimljivo je da se u uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja koje su dobile škole ističe kako je “prilikom planiranja nastave potrebno uzeti u obzir opterećenje školskih torbi, te se ne preporučuje istodobno nošenje tableta i udžbenika”. S obzirom na to da je digitalni sadržaj direktno vezan uz udžbenike, upitno je kako će se to izvoditi, ali i potvrđuje prvi dojam da je tablet prilično velik i težak.

Ono što treba uzeti u obzir kod tehničkih karakteristika školskog tableta je snažna baterija izrađena od aluminija, koja će, tvrde u tvrtki S&T, držati i više od osam sati. Zbog toga je tablet i nešto teži. Tablet ima gumeni zaštitni okvir te futrolu koja se savija u držač za tablet. No futrola može držati tablet samo ako je u vodoravnom položaju, iako je dio digitalnog sadržaja zamišljen za okomiti položaj.

Aplikacije tri izdavača čiji se udžbenici najviše koriste u školama (Školska knjiga, Alfa, Profil Klett) isprobali smo na 4G mreži, na kakvoj će se raditi i u dosta škola. Aplikacije izrađene na platformi Mozabook doslovce prate i prenose stranice udžbenika, uz linkove na 3D projekcije (npr. Stonehenge ili dinosaur), kviz znanja ili video i audio sadržaj. Izzy platforma izdavača Profil Klett više se oslanja na multimedijalna rješenja i sličnija je web edukativnim stranicama. Dok smo isprobavali aplikacije, ekran povremeno nije reagirao, no svi sadržaji su se otvarali. Što se tiče preglednosti, s obzirom na to da su mnogi učitelji i učenici već koristili ove ili slične aplikacije, unatoč velikoj količini sadržaja ne bi trebalo biti problema u snalaženju.

Ono na što učitelji već upozoravaju je činjenica da zamjetan broj škola, ali i učenika, nema internet. Zbog toga su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja najavili kako će teleoperateri školama dostaviti SIM kartice s 2,5 GB podatkovnog prometa mjesečno tijekom 12 mjeseci te s besplatnim pristupom digitalnom sadržaju nakladnika. Kako ističu u ministarstvu, teleoperateri nikome neće naplaćivati ovaj osnovni paket, a roditelji će moći doplatiti dodatne opcije. SIM kartice dostavljat će tri najveća teleoperatera, a učenici, odnosno roditelji će birati čiju karticu žele.

Instalirane aplikacije moći će se koristiti i izvan internetske mreže, no neće biti mogućnosti, kažu nam u Ministarstvu, da se samostalno instaliraju aplikacije poput YouTubea, Netflixa, ili videoigre. Te edukativne aplikacije instalirat će zaposlenici koje odredi škola, najčešće nastavnici informatike ili oni koji su zaduženi za sustav e-dnevnika.

- Svi tableti koji se nabavljaju u okviru "Škole za život" bit će vlasništvo škole te su sve škole dužne prilikom podešavanja uključiti ih u sustav Mobile device management koji omogućava instalaciju aplikacija sa središnjeg mjesta te podešavanje ostalih postavki za uporabu tableta u obrazovnom okruženju. Instalacija aplikacija moguća je samo od strane školskih administratora ili od strane CARNET-ove središnje podrške tako da učenici neće imati mogućnost samostalne instalacije aplikacija na spomenute tablete - napominju u MZO.

 

Savjeti Marlene Bogdanović

Marlena Bogdanović, učiteljica razredne nastave u OŠ Tučepi u Makarskoj, koja je prva u Hrvatskoj uvela tablete u nastavu, za 24sata dala je nekoliko preporuka učiteljima za rad s novom opremom. Inovatorica u nastavi koja već godinama uspješno primjenjuje nove nastavne modele, te o njima drži predavanja kolegicama i kolegama diljem Hrvatske, ističe kako se nitko, pa ni roditelji, ne treba bojati tehnologije ako se ona koristi pravilno dozirano i na pravi način. Upravo je doziranost najvažnija, ne samo u školi, već i kod kuće, te vrijeme provedeno s tabletom ili mobitelom ne bi trebalo biti dulje od vremena provedenog vani ili u nekoj fizičkoj aktivnosti.
1. Dobro je početi sa primjerima i aktivnostima koje su drugi učitelji već isprobali u praksi. Mnogi su učitelji koji već godinama koriste tehnologiju u nastavi objavili svoje primjere na internetu,  pa tako i ja. Isprobani primjeri grade samopouzdanje učitelja koji trenutno možda i nisu vični tehnologiji. Vježbom do savršenstva!
2. Sve što se na tabletima planira raditi sa učenicima obavezno treba prethodno isprobati na vlastitom uređaju. Učitelj treba i sam izraditi zadatak koji planira dati učenicima. Evo zašto:
a) Aplikacije se stalno mijenjaju i ažuriraju - ono što je radilo prošli mjesec ne mora raditi i danas.
b) Dok učitelj izrađuje zadatak za učenike najbolje može vidjeti sve dobre i loše strane zadatka, pa na satu dati korisne i vrijedne upute učenicima.
c) Učenici brzo i lako uoče koliko se učitelj spremao za sat i koliko dobro poznaje aplikacije i postupke o kojima govori. Važno je učenicima poslati poruku da si se spremao i dao si truda. Tako šaljemo važnu odgojnu poruku učenicima koji učitelje koji se trude i redovito spremaju za sat više cijene i bolje poštuju.
d) Prilikom isprobavanja aplikacija na tabletu najbolje dobijemo dojam o vremenu koje je potrebno za izvršenje nekog zadatka. Tableti su pomoćno sredstvo u nastavi! Nakon dijela sata na kojem se koristila tehnologija slijedi razgovor i analiza postignuća, zapisivanje utisaka u bilježnicu, vrednovanje aktivnosti i sl.
3. Tražiti učenike za savjet i pomoć! Učenici će rado pomoći ako učitelju negdje stvari "zaštekaju" tijekom korištenja tehnologije na satu. Lijepo je učenicima odati priznanje za njihove vještine i sposobnosti i naučiti nešto korisno od njih. Ipak je tehnologija "alat" njihova vremena! Mi je od njih samo posuđujemo :)
4. Zdravlje je na prvom mjestu!
Treba misliti i na "zdravlje" uređaja ali i na psihičko i fizičko zdravlje učenika. Učenicima stalno treba ukazivati na važnost odgovornog i brižnog odnosa prema uređajima. Iza svakog korištenja tehnologije treba izvesti vježbe razgibavanja - barem nekoliko minuta. Opet, sve je važno pokazati vlastitim primjerom.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag