Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

'Nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma'

Članovi inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj" ne odustaju od referenduma. Najavili su da će se obratiti Ustavnom sudu, a idući korak je Europski sud za ljudska prava.

Zagreb: Sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav o potpisima za referendume
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
4 komentara

Nakon dva i pol sata rasprave Odbor za Ustav uputio je Saboru zaključak da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma koje su tražile građanske inicijative "Narod odlučuje " i "Istina o istanbulskoj".

Za ovaj zaključak glasalo je 11 članova odbora dok je protiv bio samo Robert Podolnjak (Most). Podsjetimo, provjerom potpisa utvrđeno je da inicijative nemaju dovoljan broj popisa. Na sjednicu Odbora stigli su i predstavnici inicijativa.

Iako je zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) tražio da im se omogući da se obrate na sjednici predsjednik odbora Željko Reiner (HDZ) tu mogućnost je otklonio uz obrazloženje da to nije uobičajeno.

Naveo je i da su u podnescima koji su primili svi članovi odbora mišljenja i predstavnika inicijativa te da se njihov stav zna. Peđa Grbin (SDP) ponovio je stav da su ove referendumske inicijative usmjerene protiv ranjivih skupina u društvu, jedna protiv žena, druga protiv nacionalnih manjina. Podsjetio je da su članovi inicijativa prvo priznali da nemaju dovoljan broj potpisa da bi se oni naknadno pojavili. 

- Postoje dvojbe da su potpisi prikupljani izvan roka, na mjestima gdje se ne potpisuje, a na potpisnim listama našli su se ljudi koji su mrtvi, ali i maloljetni - podsjetio je Grbin. 

Ustvrdio je da bi u slučaju da su referendumi prošli, to bio ne sumrak nego mrak demokracije.

- O vašim se inicijativama očitovao Ustavni sud i otkantao vas, nadam se da će vas otkantati Sabor, a zatim i birači - poručio je Grbin. 

Roberta Podolnjaka (Most) zanima zašto je izvješće Vlade više od tri mjeseca bilo u ladicama Sabora. Naveo je da inicijativama nedostaje manje od jedan posto ispravnih potpisa. Podsjeća da je povjerenstvo preko 40.000 potpisa proglasilo neispravnim, a posebno ga smetao veliki broj potpisa koji je proglašen nečitkim. Stava je da bi Sabor trebao formirati povjerenstvo u kojem će biti predstavnici nevladinih inicijativa i udruga, a koje bi ponovo prebrojalo i utvrdilo vjerodostojnost potpisa koji su proglašeni neispravnima. 

Odgovorio mu je Željko Reiner (HDZ) podsjetio kako su se dogovorili da će se čekati da se ispune sve pretpostavke, a znalo se da su se inicijative obratile Ustavnom sudu. 

- Bilo bi neodgovorno da nismo čekali mišljenje Ustavnog suda - uzvratio je Reiner. 

Milorad Pupovac (SDSS) replicirao je Mostovcu navodeći da pravo prilagođava potrebama politike. 

- Ako to učite svoje studente onda ih učite pogrešno. Učite ih na način koje pravo ne funkcionira, možda tako politika funkcionira, možda fiškalsko pravo tako funkcionira, ali pravo kao pravo tako ne funkcionira - poručio je Pupovac, a Podolnjak ga je prozvao za nekorektnost. Hrvoje Zekanović (Hrast) ustvrdio je kako je ovo sustav "kadija te tuži, kadija ti sudi". Tvrdi i da su mu pojedini HDZ-ovci otkriti: 

- Plenković je naložio Kuščeviću: Referendumi ne smiju proći. Odradi to prije Ustavnog suda, jer zna da su referendumi prošli da on ne bi bio tu gdje je danas - rekao je Zekanović, ali za sada ne želi otkriti imena svojh izvora. 

Predstavnici inicijativa nakon sjednice najavili su da ne odustaju od referenduma. Najavili su da će se obratiti Ustavnom sudu, a idući korak je Europski sud za ljudska prava. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message