Obavijesti

News

Komentari 4

'Nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma'

'Nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma'
4

Članovi inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj" ne odustaju od referenduma. Najavili su da će se obratiti Ustavnom sudu, a idući korak je Europski sud za ljudska prava.

VIDEO

Nakon dva i pol sata rasprave Odbor za Ustav uputio je Saboru zaključak da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma koje su tražile građanske inicijative "Narod odlučuje " i "Istina o istanbulskoj".

Za ovaj zaključak glasalo je 11 članova odbora dok je protiv bio samo Robert Podolnjak (Most). Podsjetimo, provjerom potpisa utvrđeno je da inicijative nemaju dovoljan broj popisa. Na sjednicu Odbora stigli su i predstavnici inicijativa.

Iako je zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) tražio da im se omogući da se obrate na sjednici predsjednik odbora Željko Reiner (HDZ) tu mogućnost je otklonio uz obrazloženje da to nije uobičajeno.

Naveo je i da su u podnescima koji su primili svi članovi odbora mišljenja i predstavnika inicijativa te da se njihov stav zna. Peđa Grbin (SDP) ponovio je stav da su ove referendumske inicijative usmjerene protiv ranjivih skupina u društvu, jedna protiv žena, druga protiv nacionalnih manjina. Podsjetio je da su članovi inicijativa prvo priznali da nemaju dovoljan broj potpisa da bi se oni naknadno pojavili. 

- Postoje dvojbe da su potpisi prikupljani izvan roka, na mjestima gdje se ne potpisuje, a na potpisnim listama našli su se ljudi koji su mrtvi, ali i maloljetni - podsjetio je Grbin. 

Ustvrdio je da bi u slučaju da su referendumi prošli, to bio ne sumrak nego mrak demokracije.

- O vašim se inicijativama očitovao Ustavni sud i otkantao vas, nadam se da će vas otkantati Sabor, a zatim i birači - poručio je Grbin. 

Roberta Podolnjaka (Most) zanima zašto je izvješće Vlade više od tri mjeseca bilo u ladicama Sabora. Naveo je da inicijativama nedostaje manje od jedan posto ispravnih potpisa. Podsjeća da je povjerenstvo preko 40.000 potpisa proglasilo neispravnim, a posebno ga smetao veliki broj potpisa koji je proglašen nečitkim. Stava je da bi Sabor trebao formirati povjerenstvo u kojem će biti predstavnici nevladinih inicijativa i udruga, a koje bi ponovo prebrojalo i utvrdilo vjerodostojnost potpisa koji su proglašeni neispravnima. 

Odgovorio mu je Željko Reiner (HDZ) podsjetio kako su se dogovorili da će se čekati da se ispune sve pretpostavke, a znalo se da su se inicijative obratile Ustavnom sudu. 

- Bilo bi neodgovorno da nismo čekali mišljenje Ustavnog suda - uzvratio je Reiner. 

Milorad Pupovac (SDSS) replicirao je Mostovcu navodeći da pravo prilagođava potrebama politike. 

- Ako to učite svoje studente onda ih učite pogrešno. Učite ih na način koje pravo ne funkcionira, možda tako politika funkcionira, možda fiškalsko pravo tako funkcionira, ali pravo kao pravo tako ne funkcionira - poručio je Pupovac, a Podolnjak ga je prozvao za nekorektnost. Hrvoje Zekanović (Hrast) ustvrdio je kako je ovo sustav "kadija te tuži, kadija ti sudi". Tvrdi i da su mu pojedini HDZ-ovci otkriti: 

- Plenković je naložio Kuščeviću: Referendumi ne smiju proći. Odradi to prije Ustavnog suda, jer zna da su referendumi prošli da on ne bi bio tu gdje je danas - rekao je Zekanović, ali za sada ne želi otkriti imena svojh izvora. 

Predstavnici inicijativa nakon sjednice najavili su da ne odustaju od referenduma. Najavili su da će se obratiti Ustavnom sudu, a idući korak je Europski sud za ljudska prava. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu