Obavijesti

News

Komentari 73

Nisu se proslavili: HDZ u ovom mandatu predložio 4 zakona...

Nisu se proslavili: HDZ u ovom mandatu predložio 4 zakona...
1

U HDZ-u naime smatraju da nema smisla predlagati zakone kad se oni više od godinu dana kisele na dnevnom redu ili ih se odbacuje bez suvislog obrazloženja

VIDEO

HDZ kao najjača oporbena stranka u Saboru u ovom mandatu nije se proslavila brojem zakonskih prijedloga. Prema saborskoj statistici do sada su ih imali tek četiri, od kojih dva datiraju još iz vremena dok je stranku vodila Jadranka Kosor. Među njima nema prijedloga koji bi nudili rješenja za posrnulo gospodarstvo, ali to ne čudi jer još nije poznat gospodarski program HDZ-a, a iz stranke dolaze kontradiktorni signali u kojem bi smjeru hrvatsko gospodarstvo trebalo ići. 

Na raspravu čeka HDZ-ova rezolucija o načelima prometnog povezivanja Dubrovačko-neretvanske župnaije dok su s HDSSB-om, HSS-om, HSP AS te HGS-om Saboru predložili zaključak o problematici postavljanja dvojezičnih natpisa u Gradu Vukovaru. 

Najviše zakona su predložili Laburisti

Prvaci po broju predloženih zakona su Laburisti. Uputili su 18 zakonskih prijedloga, od kojih tri čekaju na raspravu. U HDZ-u smatraju da nema smisla predlagati zakone kad se oni više od godinu dana kisele na dnevnom redu ili ih se odbacuje bez suvislog obrazloženja. U prilog tome navode nedavno odbijanje njihovog prijedloga Zakona o pomorskom dobru, kojeg su vladajući pohvalili, ali i odbacili, uz objašnjenje da čekaju prijedlog Vlade. Laburisti su stava da stranka politički program koji nudi biračima, mora pretočiti u zakonske prijedloge, bez obzira što je u opoziciji. Iako se u Saboru na otvaranje rasprave o oporbenim zakonima predugo čeka, a i konstanta je da ih vladajući odbijaju, Dragutin Lesar kaže da to ne smije biti alibi. 

- Svi oni koji imaju velike političke govore i politička obećanja, a nisu  ponudili zakonodavno rješenje, nisu iskreni ili ne znaju. Vrlo jednostavno - rekao je Lesar.   

Lesar: HDZ je neozbiljan

Podsjetio je da je HDZ u nekoliko navrata tražio smjenu Vlade i raspisivanje prijevremenih izbora. 

- Kad netko takve poruke šalje u javnost, a u Saboru ne podnese prijedlog za glasanje o povjerenju Vladi, nije ozbiljan. O tome se radi. To su instituti parlamentarne demokracije - izjavio je Lesar. 

Ivan Šuker (HDZ) tumači, međutim, da bi zakonska rješenja oporbe imala smisla kada bi postojala odredba da oni moraju biti raspravljeni u roku mjesec ili dva. Podsjetio je da je u prošlom mandatu SDP, dok je bio u oporbi, predložio 30 zakona, ali kad su preuzeli vlast niti jedan od njih nisu proveli.  

"Nije dobro po broju zakonskih prijedloga suditi radi li netko ili ne"

- Podnositi zakonski prijedlog samo da bi se nekome dopali s figom u džepu, a sutra kad dođete na vlast ne razmišljate da takav zakon usvojite po meni je politički neodgovorno i licemjerno. Daleko bolje i kvalitetnije je u raspravama iznositi stavove i dati prijedloge - odgovara Šuker.

Smatra da nije dobro po broju zakonskih prijedloga suditi radi li netko ili ne. Odgovorio je i na prozivke što HDZ, iako je najavljivao, u saborsku proceduru nije uputio zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi. 

- Predsjednik stranke Tomislav Karamarko jasno je rekao da ćemo mi kad osjetimo da je trenutak, ići s tim - rekao je Šuker.

Prema saborskoj statistici nezavisna Jadranka Kosor predložila je dva zakonska prijedloga, HDSSB tri, a na raspravu još čeka prijedlog zaključka kojim traže zaustavljanje ovrha, pljenidba i deložacija građana iz jedine nekretnine u kojoj stanuju. Vesna Škare Ožbolt (DC) predložila je Zakon o sudskim vještacima, koji je odbijen. U proceduri je još uvijek prijedlog o proglašenju gospodarskog pojasa Ivana Šimunovića (HSP AS)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa