Obavijesti

News

Komentari 30

Istraživanje pokazalo: Potres je uznemirio 87% građana, većina nezadovoljna organizacijom

Istraživanje pokazalo: Potres je uznemirio 87% građana, većina nezadovoljna organizacijom

Stanovnici Banije uglavnom su malo znali o seizmologiji svoga kraja kad su gradili kuće, ali ni seizmičke karte ih nisu upozoravale da trebaju suviše brinuti o tome, proizlazi iz ankete i razgovora sa stručnjacima

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.28

Istraživanja: Potres zabrinuo 87 posto građana, većina nezadovoljna organizacijom

Potres u Sisačko-moslavačkoj županiji izazvao je visoku razinu uznemirenosti među građanima Hrvatske, a više od polovice ispitanika izrazilo je nezadovoljstvo angažmanom i organizacijom pomoći države potresom pogođenom području, kaže se priopćenju u srijedu agencije Hendal.

Istraživanje, koje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 građana Hrvatske sredinom siječnja 2021., kaže da je čak 87 posto građana navelo da ih je potres uznemirio ili jako uznemirio.

Oko 40 posto građana pomoglo je unesrećenima novčanim uplatama, 47 posto doniranjem robe i potrepština, a osam posto građana navodi kako je volontiralo na terenu.

Od 40 posto građana koji su donirali novac, 16,2 posto njih je to učinilo izravno stradalim osobama, 8,9 posto Crvenom križu, 4,6 postao Caritasu, 3,3 posto na službenim račun Vlade RH, a 12,6 posto ostalim udrugama i fizičkim osobama.

Više od polovice ispitanika, točnije 52 posto, navodi kako nije zadovoljno angažmanom i organizacijom pomoći države potresom pogođenom području, 28 posto ih je neutralno u tom pogledu, a zadovoljnih je tek 20 posto, kaže se u priopćenju Hendala.

Iako je Hrvatsku pored potresa zadesila i druga velike ugroza, covid-19, 52 posto građana navodi kako potres nije nikako djelovao na njihovu zabrinutost u vezi s epidemijom, dok ih je 28 posto nakon potresa još s tim u vezi zabrinutije.

20.11

Župan Boban, gradonačelnici i načelnici SDŽ u Petrinji o pomoći u obnovi

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban te gradonačelnici i načelnici iz te županije u srijedu su se u Petrinji sastali s načelnikom Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomom Medvedom i razgovarali o pomoći županije u obnovi, priopćeno je iz Bobanova ureda.

"Dogovorili smo obnovu pojedinih obiteljskih kuća. Čekamo projektnu dokumentaciju i troškovnik za obnovu škole koju se Splitsko-dalmatinska županija obvezala sanirati,“ istaknuo je Boban. Dodao kako su dogovorili i dolazak djece  s područja pogođenog potresom u Splitsko-dalmatinsku županiju.

Dogovoreno je da se u dva navrata, po sedam dana, ovog ljeta u kampu Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije u općini Okrug ugosti 50 djece s područja Sisačko-moslavačke županije. SDŽ će organizirati prijevoz, rekao  je Boban.

Na sastanku je bila i državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić koja je istaknula da će u toj inicijativi prioriteti biti obitelji s više djece.

"Župan Boban se obratio Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade na koji bi način Splitsko-dalmatinska županija mogla pomoći u potresu pogođenom području. On je svjestan kao i mi, da je ovo područje u demografskom smislu uništeno, već kao posljedica rata, a sada je i potres  dao svoj dodatni pečat. Sama inicijativa je hvalevrijedna,  Splitsko-dalmatinska županija će obnoviti i jednu školu koja je na ovom području jako bitna, " rekla je Josić.

U pratnji župana Boban bili su gradonačelnici Kaštela Denis Ivanović,  Solina Dalibor Ninčević, Makarske Jure Brkan i načelnik Općine Podstrane Mladen Bartulović, a inicijativu su poduprli i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i gradonačelnik Imotskoga  Ivan Budalić.

Gradonačelnik Makarske Jure Brkan je rekao kako je  Makarska već uplatila 150 tisuća kuna za područje pogođeno potresom.

Odazvat ćemo se svakom sljedećem pozivu, bilo Vlade RH, bilo resornog ministarstva, kao i Sisačko moslavačke županije. U tom kontekstu sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom pridružili smo se ostalim gradonačelnicima i načelnicima iz naše županije tražeći model kako bi što prije i što učinkovitije pomogli ljudima u obnovi njihovih kuća na području Gline, Petrinje i Siska, istaknuo je  Brkan.

Koordinaciju aktivnosti između Stožera te Splitsko-dalmatinske županije  i gradova i općina u toj županiji vodit će saborski zastupnik Ante Bačić, stoji u priopćenju.

19.15

Potres u Sisačko-moslavačkoj županiji (podaci na dan 27. siječnja 2021. (19:00)

1. BROJ OŠTEĆENIH STAMBENIH OBJEKATA
Prijave: 34 134
Pregledano objekata: 21 735
Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja: 258
Neuporabljivo zbog oštećenja: 2 673
Privremeno neuporabljivo - potreban detaljan pregled: 2 208
Privremeno neuporabljivo – potrebne mjere hitne intervencije: 2 624
Uporabljivo - bez oštećenja: 555
Uporabljivo bez ograničenja: 5 066
Uporabljivo s preporukom o postupanju: 8 351

Na temelju ažuriranih ArcGIS podataka.

19.07

Kontejersko naselje u Petrinji očekuje prve stanovnike idućega tjedna

Stambeno-poslovno naselje koje se podiže na platou starog sajmišta u Petrinji već bi idućeg tjedna trebalo primiti prve stanovnike pogođene potresom, dok bi taj mali kontejnerski grad čitav trebao biti dovršen za mjesec dana, doznaje se od državnog tajnika za infrastrukturu.

Izvođač radova tvrtka Strabag u srijedu je počela pripremati infrastrukturu za kompleks površine 18.200 metara četvornih na kojem će biti podignuti stambeno naselje sa sto jedinica i gospodarska zona koju grad Petrinja realizira s poduzetnicima, rekao je Hini državni tajnik infrastrukture i član stožera za uklanjanje posljedica od potresa Tomislav Mihotić.

Planirano je da cijeli plato bude dovršen za 20 dana do jednog mjeseca,ali će se prve kontejnere početi postavljati već za nekoliko dana.

Mihotić objašnjava da će se uređenje prostora i stvaranje uvjeta za život provoditi u fazama pa će se prije postavljanja kontejnera napraviti infrastrukturu, što uključuje vodu, kanalizaciju, struju, odvodnju i oborinske vode a potom i urediti ceste i parkirališta.

Prostor će se prema postojećoj dokumentaciji moći koristiti dvije godine, a pokaže li se dugoročnija potreba, posebice u odnosu na poslovni dio ishodit će se potrebne dozvole.

Kompleks će kad bude dovršen biti kao pravi mali grad sa svim sadržajima, od pekarnica do frizeraja, što bi Petrinji dok se ne dovrši obnova trebalo barem donekle omogućiti normalan život.

Investitor kompleksa je grad Petrinja koji će u stambenom djelu imati pomoć stožera, a poslovnom djelu udruga i tvrtki s područja Petrinje, zainteresiranih za rad na tom prostoru s obzirom na to da dobar dio ne može obavljati svoj posao u oštećenim prostorima.

U stambenom djelu bit će u prvom redu smješteni stanovnici Petrinje kojima će to biti privremeni dom dok im se ne osiguraju čvrsti objekti. Procjenjuje se da će u 100 kontejnera privremeni krov nad glavom naći između 300 do 400 ljudi.

Mihotić kaže da će se u slučaju većih potreba razmišljati o širenju ili gradnji novog centra, no sadašnji plan trenutno zadovoljava potrebe koje je iskazala Petrinja.

Napominje da su imali sastanke s predstavnicima Gline i Siska čije se potrebe sagledavaju te da će se pitanju smještaja vjerojatno pristupiti na isti način.

Zaključio je da su u gradovima očito drugačije potrebe u odnosu na ruralne sredine gdje su stanovništvu omogućili kontejnere u blizini kuća kako bi se mogli brinuti o stoci.

Izvođač radova, tvrtka Strabag osigurala je za podizanje stambeno-poslovne zone 23 radnika, pet ili šest strojeva i dvadesetak kamiona. Prvotno je Hrvatska vojska sudjelovala u poravnavanju terena.

Ovih dana, kazao je Mihotić, teleoperateri postavljaju bazne stanice kako bi se kvalitetnim signalom pokrilo slabo pokrivena područja i omogućilo djeci online praćenje nastave, a prva postaja bit će postavljena u četvrtak na privremenoj lokaciji u Gornjim Bačugama.

Dosada je na potresom pogođenom prostoru postavljeno 877 kontejnera, prijavljeno 46 tisuća oštećenih objekata, 25 tisuća je pregledano, a od toga ih gotovo 3000 ima crvenu oznaku.

18.19

Zbog potresa, u Karlovcu do sada 34 zgrade proglašene opasnima

U registru Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo na zgradama u Karlovcu prijavljeno je 1129 šteta uzrokovanih nedavnim potresima, a dosad su 34 zgrade proglašene opasnima i sve su opasane posebnom trakama, rekao je u srijedu zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak.

Zgrade koje su opasne za građane uglavnom su u zoni A zaštite, tj. u staroj gradskoj jezgri Zvijezdi i u zoni B zaštićenih kulturno-povijesnih cjelina Banije, Dubovca i Gaze, izvijestio je Mrzljak na konferenciji za novinare.

Grad je zaprimio 1008 prijava za naknadu štete uzrokovane potresom kao prirodnom nepogodom. Objekte pregledavaju ovlašteni inženjeri građevine i arhitekture koji su registrirani u Hrvatskome centru za potresno inženjerstvo, a dosad su pregledali 249 zgrada od kojih su 34 proglasili opasnima.

Od 249 pregledanih objekata 26 ima crvenu naljepnicu, 48 žutu i 175 zelene naljepnice. Dio oštećenja na građevinama uklanjaju vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe, koji su intervenirali 218 puta, a u sljedećih nekoliko dana trebaju sanirati još 20 zgrada.

Nijedna od opasnih zgrada nije u gradskom vlasništvu, nego u državnome, privatnom ili mješovitome privatno-državnom vlasništvu. Budući da Grad nema zakonskih ovlasti uklanjati objekte u tuđem vlasništvu, odlučeno je da će Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i imovine dostaviti popis svih zgrada koje imaju crvenu naljepnicu uz popratnu dokumentaciju i zahtijevati da se te zgrade stave u prioritet za daljnje postupanje.

Potres je pokazao, rekao je Mrzljak, da nijedna zgrada koja se redovito održava nije znatnije oštećena, a vlasnicima zgrada s oštećenjima Grad poručuje da su kao vlasnici dužni ukloniti opasne dijelove te da su oni odgovorni za svako moguće ugrožavanje sigurnosti građana.

Zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak najavio je da će se uskoro predstaviti program mjera koje će potaknuti i ohrabriti vlasnike nekretnina, posebice u zonama zaštite, da obnove i održavaju svoje objekte. Podsjetio je na olakšice za stanovnike Zvijezde, dodajući da će se uskoro raspisati još jedan ciklus natječaja za raspodjelu spomeničke rente kako bi se pomoglo u obnovi i održavanju objekata.

Komentari 30