Obavijesti

News

Komentari 148

Zelenski: Neće biti teritorijalnih ustupaka; Prigožin: Bahmut će uskoro pasti pod našu kontrolu!

Zelenski: Neće biti teritorijalnih ustupaka;  Prigožin: Bahmut će uskoro pasti pod našu kontrolu!

Ruska agresija na ukrajinski teritorij nastavlja se iz dana u dan. Njemačka je u srijedu objavila da će krajem ožujka poslati u Ukrajinu "pola bojne" borbenih tenkova Leopard 2, što znači petnaestak oklopnjaka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23:22

Zelenski se obratio zvijezdama na Berlinaleu

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je filmski svijet da zauzme stranu u borbi između slobode i tiranije i obraćanju na otvaranju filmskog festivala u Berlinu povukao je paralelu između ruske invazije Ukrajine i Berlinskog zida.

Zelenski se prisjetio vlastitog glumačkog iskustva i pozvao kolege da "sruše četvrti zid" izravno se obraćajući publici.

"Dugo godina trg Potsdam bio je podijeljen Berlinskim zidom", rekao je u video obraćanju. "Danas Rusija želi sagraditi takav zid u Ukrajini: zid između nas i Europe, razdvojiti Ukrajinu od njezina izbora za vlastitu budućnost."

Berlinale, filmski festival u 73. izdanju koji je počeo u četvrtak, svoj ugled najpolitičnijeg festivala duguje upravo prošlosti podijeljenog grada iz doba Hladnog rata jer njime je prolazila crta između Sovjetskog saveza i Zapada.

Umjetnost može izabrati stranu ili ostati neutralna, a to je ravno podršci tiranije, rekao je Zelenskij. Upravo njegova iskustva iz prvih dana invazije prije godinu dana predmet su dokumentarnog filma u režiji Seana Penna "Superpower" koji će premijeru imati u petak.

Među zvijezdama na Berlinaleu su redatelj Steven Spielberg, glazbenik Bono, glumice Fan Bingbing i Anne Hathaway, koja je bila jedna od mnogih kojima su zasuzile oči dok je Zelenski govorio.

Hathaway, koja glumi terapeutkinju čiji su vlastiti demoni jednako ozbiljni kao i oni njezinih pacijenata, u filmu Rebecce Miller "She Came To Me" koji otvara festival, nazvala je Zelenskog "junakom našeg doba".

Fokus ovogodišnjeg festivala bit će prodemokratski prosvjedi u Iranu, kao i sukob u Ukrajini. Filmovi koje podupire iranska ili ruska vlada zabranjeni su.

"Berlin je grad koji je srušio zid - stvarni zid", rekla je francusko-iranska glumica Golshifteh Farahani, članica žirija. "Ove godine, to je važno za nas, za ljude iz Irana. Borimo se za slobodu i ne odustajemo."

Glumica Kristen Stewart predsjednica je žirija koji će morati odabrati pobjednike među 19 filmova u glavnom natjecateljskom programu.

Izvan glavnog natjecanja, prikazat će se filmovi od Meksika do Australije s temama od rase i povijesti Sjedinjenih Država do rodne tranzicije i seksualnog identiteta. (hina)

23:01

Hrvatska tvrtka DOK-ING donirala Ukrajini robotske sustave za razminiravanje

U prostorijama hrvatske tvrtke DOK-ING, pionira u robotskim sustavima u području razminiranja, u srijedu, održala se ceremonijalna primopredaja dva od ukupno osam robotskih sustava za humanitarno razminiranje Ukrajini. Primopredaju su izvršili Predsjednik Uprave DOK-ING-a, g. Marijo Grgurinović prema predstavnicima SESU (Ukrajina) doniranih od strane američkog donatora.

OVDJE VIŠE O TEMI

23:02

Zelenski: Kompromis i dijalog s Putinom? Ne. Nema povjerenja tu. Oni razumiju samo oružje...

Osvrnuo se i na Bjelorusiju, sjevernog susjeda Ukrajine. Lukašenko je od starta invazije otvoreno stao uz Putna...

- Nadam se da se Bjelorusija neće uključiti u rat. Ako bude, borit ćemo se i preživjeti - kaže Zelenski o izjavama Lukašenka 'kako Bjelorusija neće u rat, osim ako je ne napadnu na njezinom teritoriju'...

OVDJE VIŠE O TEMI

22:14

Eksplozije kod Harkiva

Ukrajinski medij Kyiv Independent javlja kako se u blizini Harkiva čuju eksplozije. Navode kako je na njih iz ruske regije Belgorod ispaljeno sedam projektila.

- Idite u skloništa - poručio je guverner regije Oleh Sinehubov.

Još nema informacija o žrtvama.

21:45

Zelenski o razmjeni zarobljenika

Rusija i Ukrajina danas su razmijenile 200 zatvorenika. Dogovori o razmjeni zarobljenih trupa jedina su stvar oko čega dvije države pregovaraju. 

- Većinom su to branitelji Mariupolja. 101 Ukrajinac se vratio iz ruskog zarobljeništva - poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Komentari 148