Obavijesti

News

Komentari 260

Italija od veljače ublažava restrikcije za putnike iz EU-a

Italija od veljače ublažava restrikcije za putnike iz EU-a

Italija će od 1. veljače ublažiti restrikcije za sve posjetitelje iz Europske unije, objavilo je u srijedu talijansko ministarstvo zdravlja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.35

Italija od veljače ublažava restrikcije za putnike iz EU-a

Italija će od 1. veljače ublažiti restrikcije za sve posjetitelje iz Europske unije, objavilo je u srijedu talijansko ministarstvo zdravlja.

Ministar zdravlja Roberto Speranza potpisao je odluku po kojoj će putnici iz EU-a za ulazak u Italiju trebati imati potvrdu koja dokazuje da su ili cijepljeni protiv koronavirusa, da su ga preboljeli ili da imaju negativan test.

Italija je 14. prosinca uvela pravilo da svi posjetitelji iz EU-a moraju imati negativan test na koronavirus zbog straha od širenja omikron varijante virusa.

Italija je u srijedu prijavila 167.206 novozaraženih, a dan prije 186.740. Broj umrlih pao je na 426 s 468.

21.20

Bolnice pod opterećenjem: 'Broj pacijenata raste, manje je onih na kisiku i teških upala pluća'

Nije u svakoj bolnici ista situacija vezano uz pandemije koronavirusa, dok jedni pucaju po šavovima, drugi pak imaju jednak opseg posla. 

Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice ima povećan broj hospitaliziranih ljudi, ali stanje je stabilno, otkrio je Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice za HRT.

- Bilježimo blagi porast broja hospitaliziranih, na vrhuncu 4. vala, u studenom prošle godine imali smo 140 pacijenata, prije 2 tjedna 70 hospitaliziranih, sada 90, što znači da u ova dva tjedna bilježimo blag porast pacijenata s COVID-om - istaknuo je i dodao da imaju manje teških upala pluća i manje ovisnih o kisiku kao što su imali u 4. valu.

Istaknuo je kako se definitivno radi o omikron infekciji te kako je drugačija nego što je bila delta, ali još uvijek je ozbiljna bolest te može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Dodao je i kako je ključ svega odgovorno ponašanje i cijepljenje, smatra kako će tek tada doći kraj pandemije.

Komentirao je i nagađanja da se u zdravstvene u zdravstvene ustanove neće moći bez COVID potvrde i negativnog testa.

- Ništa se ne mijenja od sutra, što se tiče pacijenata, uredbu civilne zaštite shvaćamo kao zakonsku regulativu one uredbe koja je bila u prosincu prošle godine, nova uredba samo olakšava rad unutar bolnice. Svi pacijenti koji su trebali pratnju u bolnici (pri porodu, kod djece koje ostaju u bolnici), oni koji su i prije trebali imati COVID potvrde ili negativni bris, trebaju imati i dalje. Za ostale pacijente se ništa ne mijenja, pacijenti koji dolaze na kontrolne preglede ili u hitnu službu, dolaze kao i do sada - naglasio je prof. Vagić.

Bilježimo rekordne brojeve novozaraženih, a na bolničkom liječenju je tisuću 976 pacijenata od kojih 192 na respiratoru. Bilježi se i veliki broj preminulih.

- Ova varijanta je na svu sreću nešto blaža i odražava se to i na kapacitet popunjenosti u bolnici. 98 je hospitaliziranih, od toga 77 u KBC-u Osijek, KBC Osijek ima na raspolaganju za COVID pacijente 135 ležaja – izvijestio je Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Sve je više hospitaliziranih u KBC-u Split i u zagrebačkim bolnicama na Rebru i u Vinogradskoj. Dok u Klinici za infektivne bolesti ne pune bolesničke krevete, no pritisak na hitni prijam sve je veći, donosi HRT.

Više pročitajte OVDJE.

19.15

I HZJZ oglasio se o odlukama koje su sve zbunile: 'Potvrde nisu obavezne kod liječnika'

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) oglasili su se o novoj odluci Stožera civilne zaštite. Naime, sigurnosne mjere i uvjeti dolaska pacijenata u bolnice i zdravstvene ustanovu ostaju neizmijenjene.

Prema novoj odluci obveza predočenja EU digitalnih COVID potvrda prilikom prijema u bolnice i zdravstvene ustanove odnosi se samo na kategorije pacijenata koji su njom bile obuhvaćene i prije stupanja na snagu nove odluke. 

- Ovom izmjenom i dopunom Odluke, koja je stupila na snagu jučer, 25. siječnja, izvršeno je samo formalno-pravo usklađenje sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji je na snazi od 25. prosinca lanjske godine. Krug obveznika na koje se primjenjuje predočenje COVID potvrde ostaje isti kao i do sada - izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. dr. Krunoslav Capak

Više pročitajte OVDJE.

19.10

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 255 uzoraka i zabilježeno 137  novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je žena u dobi od 79 godina umrla,  izvijestio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite.

U Slatini je 46 novooboljelih, Virovitici  44, Pitomači 12, Suhopolju deset, Špišić Bukovici šest, Gradini pet, Orahovici četiri, Sopju tri, te Novoj Bukovici i Lukaču po jedan novooboljeli, a za petero osoba nije navedeno s kojeg područja dolaze.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica su 33 covid pacijenta.  

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 11.542 osoba a 280 je umrlo.

18.14

Slovenija ne razmišlja o popuštanju, kraj ovog vala tek idući mjesec

Slovenska vlada ne razmišlja o popuštanju protuepidemijskih mjera zbog izutetno velikog širenja omikron varijante i bojazni da će se taj trend nastaviti.

Kako je u srijedu prilikom posjeta vlade Brežicama izjavio ministar zdravstva Janez Poklukar, popuštanje mjera u sadašnjem trenutku bilo bi prerano i previše riskantno, s obzirom na to da se vrhunac ovog vala epidemije očekuje u drugoj polovici veljače.

Epidemija  je još u porastu i bilježi se 17 tisuća zaraza na dan, a zadnji tjedan hospitalizacija je bili za trećinu viša nego u prethodnom, kazao je Poklukar.

Zbog toga i povećanog broja smrtnih slučajeva u zadnjem tjednu neracionalno je sada razmišljati o relaksaciji mjera. 

To će biti moguće tek kad ovaj val prijeđe vrhunac i kad se bude trebalo dogovoriti kako dalje, iznio je ministar u izjavi novinarima.

Premda je stupanj hospitalizacije kod zaraženih omikron varijantom četiri puta niži nego kod delta soja, to bi uz sve  skokovitiji porast dnevnih zaraza moglo značiti i 300 hospitalizacija dnevno, premda je nezahvalno prognozirati kako će se to odraziti na stanje na intenzivnim odjelima, dodao je Poklukar.

Prema prihvaćenoj strategiji slovenske vlade, moguće relaksacije vezane su na ukupne kapacitete prijema teže oboljelih na intenzivne podjele covid bolnica.

U Sloveniji je u 24 sata zabilježen novi rekord dnevnih zaraza koronavirusom, bilo ih je 17.491, uz 76,3 posto pozitivnih nalaza.

U bolnicama je trenutno 670 covid pacijenata, od čega 127 na intenzivnim odjelima.

Komentari 260