Obavijesti

News

Komentari 114

Vitalij Kličko poručio građanima da naprave zalihe vode i hrane: Rusi napreduju blizu Bakhmuta

Vitalij Kličko poručio građanima da naprave zalihe vode i hrane: Rusi napreduju blizu Bakhmuta

Ministri vanjskih poslova NATO-a pokušali su u srijedu umiriti susjede Rusije zabrinute da bi ih Moskva mogla destabilizirati dok rat u Ukrajini izaziva nestabilnost opskrbe energijom i inflaciju

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23:30

Biden i Macron razilaze se oko spremnosti na suradnju s Putinom

Američki predsjednik Joe Biden i francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak su pokazali ujedinjenu frontu u rješavanju tekućeg rata u Ukrajini, ali su ponudili različite odgovore o svojoj spremnosti da razgovaraju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenoseći da su veći dio svog nedavnog sastanka proveli raspravljajući o invaziji. Biden je rekao novinarima tijekom zajedničke konferencije za novinare u Bijeloj kući s Macronom da "nema izravnih planova" kontaktirati Putina, ali je dodao da je spreman razgovarati s ruskim čelnikom ako traži način za okončanje rata u Ukrajini. Biden je također pojasnio da Putin to još nije učinio.

22:30

SAD je odobrio prodaju raketa Finskoj u iznosu od 380 milijuna dolara 

Bidenova administracija odobrila je prodaju raketa Finskoj vrijednu 380 milijuna dolara, samo nekoliko dana nakon što je odobrila odvojenu prodaju oružja toj nordijskoj zemlji u iznosu od 380 milijuna dolara. Potencijalna prodaja oružja dolazi u trenutku kada se Finska, koja graniči s Rusijom, želi pridružiti NATO-u.

21:30

Ukrajina tvrdi da se neke ruske jedinice u Zaporožju povlače dok napadaju skladišta municije 

Ukrajinska vojska tvrdi da se dio ruskih trupa povlači sa svojih položaja u južnoj regiji Zaporožja, piše CNN.  Također se navodi da Rusi pripremaju evakuaciju "osoblja okupacijskih uprava" u regiji Zaporožja. U svom dnevnom ažuriranju, Glavni stožer vojske rekao je da su ruske jedinice napustile naselja Mikhailivka, Polohi i Inzhenerne, sve gradove južno od grada Zaporožja. Linije fronta u regiji protežu se u dužini od 200 kilometara (oko 124 milje) preko valovitih poljoprivrednih površina. Geolocirane snimke objavljene u srijedu pokazuju posljedice udara na zgrade u Polohiju.

20:30

Biden Putinovo djelovanje u Ukrajini naziva "bolesnim" i kaže da je "spreman razgovarati" s njim ako želi prekinuti rat

Američki predsjednik Joe Biden opisao je rat ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini kao "bolestan" i rekao da postoji samo jedan racionalan način da se okonča rat u Ukrajini da se Putin "povuče" iz zemlje, piše CNN

Biden je dodao da nema neposrednih planova kontaktirati Putina, ali je "spreman razgovarati" s ruskim čelnikom "ako doista postoji interes da on odluči da traži način za okončanje rata - on to nije učinio još." Nastavio je:

- Ako je to slučaj, u konzultacijama sa svojim prijateljima iz NATO-a, rado ću sjesti s Putinom da vidim što on želi, ima na umu. On to još nije učinio. U međuvremenu , mislim da je apsolutno nužno ono što je Macron rekao. Moramo podržati ukrajinski narod - poručio je Biden.

20:00

Ruske jedinice napreduju blizu Bakhmuta u Donjecku, ali trpe teške gubitke

Ruske snage mjesecima napadaju područje oko Bakhmuta, a nedavno su poslale novomobilizirane, ali manje iskusne jedinice, piše CNN. Čini se da su neke ruske jedinice, uključujući one povezane s Wagnerovom skupinom, postupno napredovale, zauzimajući niz malih sela južno od grada. U četvrtak je rusko Ministarstvo obrane priopćilo da je, "kao rezultat ofenzivnih akcija ruskih trupa, naselje Kurdiumivka Narodne Republike Donjeck u potpunosti oslobođeno od jedinica Oružanih snaga Ukrajine."

Ministarstvo obrane prethodno je najavilo zauzimanje tri druga naselja, ali sva su mala sela.

Komentari 114