Obavijesti

News

Komentari 11

Njemačka: Polovica izbjeglica nakon 2013. je pronašla posao

Njemačka: Polovica izbjeglica nakon 2013. je pronašla posao
1

Studija problem vidi u činjenicu da je velika razlika u stopi zapošljavanja između muškaraca i žena. Tako je među izbjeglicama koje su u Njemačku stigle nakon 2013. zaposleno 57 posto muškaraca i tek 29 posto žena

VIDEO

Gotovo svaka druga osoba koja je kao izbjeglica došla u Njemačku nakon 2013. više nije nezaposlena, objavio je u utorak Institut za istraživanje rada (IAB) pri Saveznoj agenciji za rad u Nürnbergu.

- Od toga je 67 posto zaposleno na puno ili skraćeno radno vrijeme, 17 posto se nalazi u procesu plaćenog obrazovanja, a 12 posto je zaposleno na temelju pravila o poslovima do 400 eura - priopćio je IAB.  

Većinom su izbjeglice, kako navodi studija IAB-a, zaposleni kao stručni radnici, a 44 posto njih obavlja pomoćne poslove.

Studija problem vidi u činjenicu da je velika razlika u stopi zapošljavanja između muškaraca i žena. Tako je među izbjeglicama koje su u Njemačku stigle nakon 2013., u što spada i izbjeglički val 2015./2016., zaposleno 57 posto muškaraca i tek 29 posto žena. Kod žena je postotak zaposlenih izuzetno nizak u skupini žena s malom djecom.

Prema studiji IAB-a, integracija u tržište rada kod izbjeglica koje su u Njemačku stigle nakon 2013. protječe mnogo brže nego kod onih koje su Njemačku stigle između 1990. i 2013., pri čemu se to prije svega odnosi na osobe koje su u Njemačku stigle u jeku ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

IAB objašnjava da su tada jezične i kvalifikacijske prepreke za zapošljavanje bile niže nego danas, ali da je istodobno i nezaposlenost bila osjetno viša.

Osim toga, kako se nadalje priopćava, kod izbjeglica se nakon 2013. mnogo više ulaže u integracijske programe, što uključuje i učenje njemačkog jezika.

Između 2013. i 2018. broj izbjeglica dosegnuo je oko 1,2 milijuna, a većina njih registrirana je 2015. 

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj je u siječnju iznosila 5,4 posto. Godine 2005. je još iznosila 11,7 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...