Obavijesti

News

Komentari 9

Njemačka privela Tunižanina povezanog s Anisom Amrijem

Njemačka privela Tunižanina povezanog s Anisom Amrijem
1

Nakon otkrića da je muškarac identificiran kao Bilel A. večerao s Anisom Amrijem dan prije napada na sajmu u Berlinu, policija je u utorak pretražila četvrt u kojoj je živio

VIDEO

Njemačka policija pritvorila je 26-godišnjeg Tunišanina osumnjičenog za veze s počiniteljem napada na božićni sajam u Berlinu, objavila je u srijedu glasnogovornica saveznog državnog odvjetništva.

Nakon otkrića da je muškarac identificiran kao Bilel A. večerao s Anisom Amrijem dan prije 19. prosinca kada se Amri kamionom zabio među ljude na sajmu u Berlinu, i ubio 12 osoba, policija je u utorak pretražila četvrt u kojoj je živio.

"Osoba je 26-godišnji Tunišanin. Istražujemo je li imao veze s napadom", rekla je glasnogovornica Frauke Koehler.

Počinitelj napada, 24-godišnji Amri također je bio Tunišanin i bio mu je odbijen azil, a ubijen je u okršaju s talijanskom policijom u Milanu kamo je uspio pobjeći preko Nizozemske i Francuske nakon napada u Berlinu.

Odgovornost za Amrijev teroristički zločin preuzela je džihadistička skupina, tzv. Islamska država. 

Amri se sastao s drugim Tunišaninom u restoranu u središnjem dijelu Berlina i vodili su "vrlo intenzivne razgovore" što je "potaknulo sumnje da je osumnjičeni 26-godišnjak možda umiješan u napad ili je barem znao za Amrijeve planove", rekla je Koehler.

Policija pregledava zaplijenjene uređaje za komunikaciju, a dosad je ustanovljeno da se Bilel A. služio najmanje dvama nadimcima, Ahmad H. i Abu M. te je tvrdio da je Egipćanin. Vjeruje se da je u Njemačku stigao 2014., ali možda i ranije.

Policija je 2015. istraživala je li taj muškarac nabavljao eksploziv no odustala je od istrage u lipnju 2016. zbog nedostatka dokaza.

Koehler je rekla da je Bilel gledao u nadzornu kameru na postaji podzemne željeznice blizu berinskog zoološkog vrta ubrzo nakon Amrijeva napada na sajam i pritom je podignuo kažiprst u gesti koja se ponekad može vidjeti u propagandnim filmovima IS-a.

Forenzičkom istragom potvrđeno je da je oružje kojim je ubijen poljski vozač kamiona prije nego je tim vozilom Amri izveo napad pronađeno kraj Amrijeva tijela u Milanu nakon što ga je ustrijelila policija.  

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi