Obavijesti

News

Komentari 122

Slovačka u lockdownu, a Češka postrožuje mjere da ga izbjegne

Slovačka u lockdownu, a Češka postrožuje mjere da ga izbjegne

Dvotjedni lockdown stupio je na snagu u četvrtak u Slovačkoj, zemlji s trećim najmanjim udjelom cijepljenih, nakon što je situacija u bolnicama postala kritična, a broj zaraženih po stanovniku najveći na svijetu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
19.24

Protiv covida-19 cijepljeno je 58, 5 posto Čeha

U Slovačkoj, zemlji s 5.5 milijuna stanovnika, zatvoreno je sve osim trgovina nužnim potrepštinama i ljekarni, a građani ne smiju napuštati svoje općine, osim u slučaju odlaska kod liječnika, na posao ili u školu.

Zabranjena su okupljanja više od šestero ljudi.

Slovačke su vlasti donijele odluku u trenutku dok broj zaraženih raste širom Europe koja je postala središte pandemije i nakon što je susjedna Austrija uvela lockdown u ponedjeljak.

Cijepljeno je 45,7 posto Slovaka, a u Europskoj uniji manje je cijepljenih samo u Bugarskoj u Rumunjskoj. Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u Europskoj je uniji cijepljeno 65,8 posto stanovnika.

Slovačka s prosječno 1929 slučajeva na milijun stanovnika u proteklih tjedan dana ima najveću incidenciju na svijetu prema stranici Our World in Data.

U susjednoj Češkoj od četvrtka se barovi i klubovi moraju zatvoriti do 22 sata, a božićni su sajmovi zabranjeni, čime vlada želi suzbiti jednu od najvećih stopa zaraze na svijetu.

Za kulturne i sportske događaje uveden je maksimum od 1000 posjetitelja, ali nije uveden lockdown kao u susjednoj Slovačkoj i Austriji koje imaju veći broj zaraženih.

Češka je u utorak registrirala rekordnih više od 25 tisuća slučajeva, a sedmodnevna incidencija iznosi 1516 slučajeva na milijun stanovnika, po čemu su od Češke gore samo Slovačka i Austrija, pokazuju podaci Our World in Data.

Ranije je u Češkoj osobama koje nisu cijepljenje protiv covida-19 ili nisu nedavno preboljele bolest zabranjen ulaz u pubove, restorane, kina, frizerske salone i teretane.

Protiv covida-19 cijepljeno je 58, 5 posto Čeha.

16.39

Švicarska spremna na kompromis u razgovorima o patentima na cjepiva

Švicarska je otvorena za kompromis u razgovorima u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji o pravima intelektualnog vlasništva na cjepiva i lijekove za covid-19, ali je i dalje protiv njihove potpune suspenzije, rekao je u četvrtak švicarski diplomat.

Švicarska zajedno s Velikom Britanijom i EU-om spada među malobrojne članice WTO-a koje se u pregovorima pokrenutim u listopadu 2020. godine protive suspenziji propisa o intelektualnom vlasništvu (TRIPS) u slučaju cjepiva protiv covida 19.

Južnoafrička Republika (JAR) i Indija predvode pak skupinu više od 100 većinom zemalja u razvoju koje zahtijevaju suspenziju tih propisa kako bi se omogućila proizvodnja cjepiva u zemljama širom svijeta.

Zagovornici i aktivisti pokušavaju potaknuti protivnike suspenzije da promijene mišljenje i pripremaju prosvjede uoči ministarske konferencije koja će se idućeg tjedna održati u sjedištu WTO-a u Ženevi.

Švicarski diplomat signalizirao je danas da je njegova zemlja spremna na kompromis.

"I dalje smo uvjereni da suspenzija patenata zaštićenih TRIPS-om neće rezultirati većim brojem doza cjepiva i da može ugroziti postojeća partnerstva koja su nam omogućila povećanje proizvodnje", rekao je u četvrtak švicarski veleposlanik pri WTO-u Didier Chambovey.

Švicarska ipak nije "sasvim kruta" u tom stajalištu i razgovara s drugima o potencijalnom dogovoru, rekao je Chambovey, ne ulazeći u pojedinosti rasprava.

"Stvarno smo spremni razmotriti to pitanje i napraviti korak ususret drugoj strani", rekao je švicarski diplomat.

Područja kompromisa mogla bi uključiti jednostavniji postupak izdavanja prisilnih licenci za proizvodnju cjepiva i poboljšani prijenos tehnologije, dodao je.

Aktivisti tvrde da bi suspenzija riješila problem neravnopravnog pristupa cjepivima, upozorivši da je u zemljama niskog dohotka prvu dozu cjepiva dobilo samo sedam posto ljudi i da opskrba i dalje teče "na kapaljku".

Švicarski diplomat odgovara da suspenzija patenata nije rješenje za taj "istinski izazov". Pravi su problem teškoće s distribucijom, neispunjena obećanja o isporuci cjepiva, gomilanje doza u bogatim zemljama i loša zdravstvena infrastruktura u onim siromašnima, naglašava.

Švicarska smatra da bi bilo efikasnije uskoristiti postojeće fleksibilne odredbe u propisima koje vladama omogućuju da proizvođačima izdaju "prisilne licence", dodaje Chambovey.

Prisilnu licencu izdaje sud na zahtjev vlade kako bi se omogućilo korištenje patentom zaštićenog izuma, važnog za javni interes na području zdravstva, navodi Hrvatska enciklopedija.

Kritičari tog rješenja smatraju da prisilne licence nisu prikladne za cjepiva jer omogućuju tek proizvodnju unaprijed definiranih količina u vremenski ograničenom razdoblju pa ne mogu pokriti masovno cijepljenje.

15.54

U Zadarskoj županiji još 173 osobe oboljele, jedna umrla

U posljednja 24 sata u Zadarskoj su županiji 173 nove osobe oboljele od covida-19, a u Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom umlo  je 83-godišnji muškarac, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer civilne zaštite.

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 1852  uzorka, pod aktivnim je nadzorom 1491 stanovnik, a od bolesti se oporavila 131 osoba.

Među novozaraženima 85 osoba je u Zadru, devetero u Ninu, po osmero u Obrovcu i Sukošanu, po sedmero u Biogradu i Poličniku, po petero u Benkovcu, Jasenicama i Pagu, četiri osobe u izolaciji su u Pakoštanima, po tri u Novigradu, Posedarju, Ražancu, Sv. Filipu i Jakovu, Viru i Zemuniku donjem, po dvije u Bibinjama, Polači, Preku i Vrsima te po jedna u Galovcu, Privlaci, Starigradu i Škabrnji.

Na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 45 oboljelih, od kojih je devetero na respiratorima, a u Specijalnoj bolnici za ortopediji Biograd na Moru na liječenju je 25  pacijenata zaraženih koronavirusom.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje mjere samoizolacije.
 

15.32

Brodsko-posavska županija: 200 novozaraženih, jedna osoba umrla

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u četvrtak  je potvrdio 200 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba pozitivna na koronavirus umrla.

U županiji na bolničkom liječenju je  81 osoba pozitivna na koronavirus, a 10 njih treba potporu respiratora. Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćeno je 1.470 osoba.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u četvrtak je potvrdio 69  novih slučajeva zaraze koronavirusom. U toj županiji od zaraze koronavirusom trenutno se liječe 635 osoba, od kojih je 38 osoba na bolničkom liječenju.

Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 297 osoba.

14.43

EMA odobrila Pfizerovo cjepivo za djecu od pet do 11 godina

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je u četvrtak Pfizerovo cjepivo protiv covida-19 za djecu u dobi od pet do 11 godina.

Cjepivo koje je Pfizer razvio u suradnji s BioNTechom, koje je u Europskoj uniji od svibnja odobreno za tinejdžere u dobi od 12 do 17 godina, davat će se kao injekcija u dvije doze od 10 mikrograma s razmakom od tri tjedna, preporučila je agencija.

Proizvođači cjepiva ističu da je cjepivo u kliničkim ispitivanjima bilo 90,7 posto učinkovito kod djece u toj dobnoj skupini. Doze za odrasle imaju 30 mikrograma.

"Koristi cjepiva Comirnaty kod djece u dobi od pet do 11 godina veće su od rizika, osobito kod one sa zdravstvenim problemima koji povećavaju rizik od teškog oblika covida-19", navodi EMA.

Konačno odobrenje dat će Europska komisija, koja obično poštuje EMA-ine preporuke.

"Današnja preporuka... jasno kaže da je BioNTech-Pfizerovo cjepivo sigurno i učinkovito za malu djecu i da im može pružiti dodatnu zaštitu", objavila je na Twitteru europska povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides.

Prve doze cjepiva za djecu bit će isporučene 20. prosinca, kazala je u četvrtak glasnogovornica BioNTecha.

Pfizerovo cjepivo za malu djecu odobrili su već SAD, Kanada, Izrael, Kina i Saudijska Arabija.

Komentari 122