Obavijesti

News

Komentari 314

Slovenski ministar: O Hrvatskoj i granicama pričat ćemo u petak

Slovenski ministar: O Hrvatskoj i granicama pričat ćemo u petak
11

U svijetu je korona virusom zaraženo više od 10,8 milijuna ljudi - najviše zaraženih je u Sjedinjenim Državama, više od 2,7 milijuna, a slijede Brazil, Rusija, Indija i Velika Britanija

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.50

Crna Gora ima 40 novozaraženih

Nakon što je crnogorski Institut za javno zdravstvo u četvrtak registrirao novih 40 zaraženih koronavirusom, u toj zemlji su se za manje od tri tjedna zarazile 292 osobe, od kojih su tri preminule.

Za usporedbu je podatak da su se u Crnoj Gori od sredine ožujka do početka lipnja korovirusom zarazile ukupno 324 osobe.  

Crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti u četvrtak je, nakon što je prije dva dana u cijeloj državi zabranilo rad noćnih i disko klubova, ponovno uvelo stroge mjere za nekoliko gradova na tromeđi sa Srbijom i Kosovom koji imaju rast broja oboljelih.

Tako su u Gusinju i Beranama između ostalog zabranjena okupljanja više od dvije osobe, maske su obavezne na otvorenom i u zatvorenom prostoru, u automobilu se zajedno mogu voziti najviše dvije osobe, a ponovno su zatvoreni i vrtići.

Sve te mjere od ranije vrijede i za Rožaje, grad s najviše oboljelih u Crnoj Gori u odnosu na broj stanovnika.  

U slučaju nepoštivanja mjera uvedene su i visoke financijske kazne.

. Zakonom koji je jučer izglasan u skupštini Crne Gore predviđene su novčane kazne od dvije tisuće do 20 tisuća eura za prekršaje za pravne osobe, a za fizičke kazne su od 100 do dvije tisuće eura - priopćeno je iz crnogorske vlade.

Također je tijelima državne i lokalne uprave, te javnim ustanovama i gospodarskim subjektima preporučeno da u granicama mogućeg organiziraju rad od kuće.

Prvi slučaj koronavirusa Crna Gora potvrdila je 17. ožujka da bi nakon dva i pol mjeseca provođenja mjera proglasila kraj epidemije na svojem teritoriju 2. lipnja, nakon što 28 dana uzastopno nije imala potvrđenih slučajeva infekcije.    

Ponovno su se novi slučajevi pojavili 14. lipnja, kada su Crnogorci iz Srbije donijeli koronavirus vrativši se iz Beograda gdje su bili na utakmici između Partizana i Crvene zvezde.

Pojedinosti o Hrvatskoj na slovenskoj 'žutoj listi' u petak

Pojedinosti odluke kojom je Hrvatska sa "zelene" liste sigurnih zemalja premještena na "žutu" bit će objavljene u petak nakon sjednice slovenske vlade, rekao je u četvrtak navečer za slovensku televiziju ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Slovenska vlada ranije tijekom dana objavila je da je stavila Hrvatsku zbog porasta dnevnog broja zaraza koronavirusom zadnjih dana na "žutu" listu epidemiološki manje sigurnih država. Hrvatska je do sada bila na slovenskoj "zelenoj" listi epidemiološki sigurnih država.

Glasnogovornik vlade Jelko Kacin rekao je da će odluka stupiti na snagu u subotu u ponoć te da ona za hrvatske državljane znači da će u Sloveniju slobodno moći dolaziti ako u njoj imaju nekretninu ili rezerviran turistički smještaj. Drugih objašnjenja nije dao.

Prije nekoliko dana Kacin je objašnjavao što znači biti na "žutoj listi". "Ako je država stavljena na žutu listu, onda slovenski državljanin ili stranac sa stalnim ili privremenom boravištem u Sloveniji, ukoliko dolazi iz EU odnosno schengenskog prostora, u Sloveniju ulazi bez karantene. Za druge osobe je pri ulasku obvezna 14-dnevna karantena", rekao je, ali i naveo da postoji 15 izuzetaka od te odluke.

Sa "zelene" liste osim Hrvatske su u nižu kategoriju spuštene i Češka i Francuska, dok su se Belgija i Nizozemska uvrstile na višu "zelenu" listu epidemiološki sigurnijih.

Odluka za Slovence koji borave u Hrvatskoj znači da će pri povratku kući moći od granične policije očekivati pitanje gdje su točno boravili, što će moći dokazivati na primjer hotelskim računom, ali im se neće određivati karantena.

Oni koji se vraćaju iz  Hrvatske morat će na granici potkrijepiti i svoju rutu dokazima ili dati potvrdu da u Hrvatskoj imaju plovilo ili nekretninu "jer je pokušaja obmanjivanja u tom smislu bilo i previše", kazao je ranije Kacin.

Po Gantarovim su riječima nova odluka vlade  i zaoštravanje epidemioloških mjera potrebni u sklopu pogoršanja  situacije u regiji, ali i u Sloveniji, gdje je sve više novih lokalnih prijenosa infekcije nakon uvoza virusa, osobito iz država s "crvene liste", kao što su Srbija, Sjeverna Makedonija, BiH i Kosovo.

Iz tih država svi koji ulaze u Sloveniju moraju u 14-odnevnu karantenu. Odluke o karanteni izdavat će se na granici s Hrvatskom.

Za one Slovence koji i dalje budu turistički odlazili u Hrvatsku "za sada nije predviđeno" da bi za njih bila potrebna obvezujuća 14-dnevna karantena i to se za sada odnosi samo na one koji su bili u zemljama s "crvene" liste u kojima je epidemiološka situacija kritična, odnosno vrlo loša, pojasnio je Gantar.

22.00

Pratite uživo: Raste broj novozaraženih

20.45

U SAD-u rekordnih 54.000 novozaraženih Covidom-19 u jednom danu

U Sjedinjenim Državama je zabilježeno rekordnih 54.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom u jednom danu, po službenim podacima američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) objavljenim u četvrtak za srijedu.

Prosječan dnevni broj novih slučajeva zaraze ovoga tjedna je u SAD-u bio veći od 40.000, više nego u danima s najviše novozaraženih u travnju i svibnju. 

Širenje covida-19 ne pokazuje znakove posustajanja. Florida, jedno od glavnih novih žarišta epidemije, izvijestila je o 9500 novozaraženih u jednom danu, po podacima lokalnih zdravstvenih vlasti od četvrtka, čime je gotovo izjednačila do sada zabilježeni najveći broj slučajeva u danu za tu saveznu državu. 

Broj novozaraženih raste u južnim i jugozapadnim državama gdje Kalifornija, Teksas, Arizona, Georgia i Sjeverna Karolina bilježe značajan nagli rast broja oboljelih. Kako raste broj oboljelih tako raste i zabrinutost da su se neki dijelovi SAD-a previše i prerano otvorili.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence ovoga je tjedna posjetio Arizonu a kasnije u četvrtak bi se trebao sastati s guvernerom Floride Ronom De Santisom koji je najavio da neće u značajnijoj mjeri zaustavljati gospodarske aktivnosti, iako je uveo ograničenja za rad barova i restorana.

Predsjednik Donald Trump nastavlja govoriti da savezna vlada pomaže lokalnim dužnosnicima u obuzdavanju širenja zaraze i odbacuje zabrinutosti da bi novo širenje zaraze moglo zaustaviti gospodarski oporavak od recesije. 

Podaci o širenju epidemije dolaze uoči vikenda u kojem se 4. srpnja obilježava američki Dan nezavisnosti i obično dolazi do većih okupljanja. Neke lokalne vlasti na Floridi uvode strože mjere od guvernerovih , uključujući zabranu organiziranja tradicionalnih vatrometa.  

Istovremeno je New York, nekada epicentar zaraze u SAD-u, zaustavio ukidanje nekih epidemioloških mjera. Grad New York ipak i dalje planira ponovno otvoriti škole u rujnu, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio.

Mnogi od novozaraženih su mlađi od 40 godina, a na Floridi je prosjek 37 godina starosti. S obzirom da najranjivije skupine za sada nisu teško pogođene a neke do epidemioloških mjera su još uvijek na snazi, dužnosnici se nadaju da se može izbjeći najgori scenarij.  

CDC je objavio da je tijekom proteklog dana uslijed zaraze novim koronavirusom umrlo 725 osoba, povećavši ukupan broj smrtnih slučajeva u SAD-u na 128.024. Iako visok, broj umrlih je još uvijek znatno ispod rekordnih brojeva zabilježenih ranije tijekom pandemije.

20.25

U Požegi 24 zaraženo koronom, ravnatelj Opće bolnice: 'Stanje nije dramatično'

Od 25. lipnja, otkad je krenula priča s novozaraženima, testirali smo 388 korisnika i imamo 20 pozitivnih. Danas je testirano 87, uglavnom njihovih kontakata te rezultate još čekamo. To je najveći broj testiranja u jednom koji smo dosad radili. Sigurno će i tu biti nešto pozitivnih. Onda će se opet testirati njihovi kontakti i tako sve dok epidemiolozi ne zatvore priču do kraja, rekao je za RTL Danas ravnatelj Opće bolnice Požega Željko Glavić.

Dodao je kako je epidemiološka slika pozitivnih je dobra.

- Uglavnom kao i drugdje, sve su lakši slučajevi bez nekih osobitih simptoma. Samo troje zaraženih je na bolničkom liječenju, a i oni imaju blage, odnosno srednje teške simptome. Nisu u životnoj opasnosti - rekao je Glavić te naglasio kako situacija nije dramatična. 

- 20 slučajeva, naravno, nije mali broj. Moramo se naučiti živjeti s koronavirusom bar neko vrijeme jer toga će biti. Čim se granice otvore i čim malo popuste mjere, pretpostavlja se da će broj zaraženih biti veći nego dok je sve bilo zatvoreno. I simptomi su sada lakši nego proljetos, a isto tako smo i mi spremniji i što se tiče testiranja i što se tiče brzine reakcije i samog liječenja - rekao je ravnatelj. 

Komentari 314