Obavijesti

News

Komentari 1

Njemački ustavni sud: EBC će morati opravdati svoj program

Njemački ustavni sud: EBC će morati opravdati svoj program
1

Utvrdili su da središnja monetarna institucija nije odlukama potkrijepila razmjernost programa kupnje obveznica zacrtanim ciljevima, uključujući podizanje inflacije prema dva posto

VIDEO

Europska središnja banka kupnjom državnih obveznica ne financira izravno vlade, ali mora opravdati taj program, presudio je u utorak njemački ustavni sud, poručivši da u protivnom Bundesbank u njemu ne može sudjelovati.

Kako bi podupro gospodarstvo i potaknuo inflaciju prema zacrtanih nešto manje od dva posto, ECB je od ožujka 2015. do kraja 2018. godine u sklopu programa PSPP kupio državne obveznice i druge vrijednosne papire približne vrijednosti 2.600 milijardi eura.

Time je pomogao eurozoni da prebrodi nekoliko kriza, ali je ušao u sukob s Njemačkom koja budno pazi da ECB ne prekorači mandat i ne financira izravno države članice.

Skupina njemačkih akademika već dugo tvrdi da je središnja monetarna institucija prekoračila mandat a njihova žalba našla se pred njemačkim ustavnim sudom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ustavni suci upozorili su 2017. godine da bi se dio ECB-ovog programa mogao koristiti upravo za financiranje gospodarstva i država, čime bi središnja monetarna institucija eurozone prekoračila svoj mandat, fokusiran na očuvanje stabilnosti cijena.

Njemačka izvoz oružja u 2019. povećala na 1,1 milijardi eura
Njemačka izvoz oružja u 2019. povećala na 1,1 milijardi eura

U danas objavljenoj presudi ustavni suci zaključili su ECB spornim programom ne financira izravno vlade, čime bi se kršila Povelja EU-a.

Utvrdili su ipak da središnja monetarna institucija nije odlukama potkrijepila razmjernost programa kupnje obveznica zacrtanim ciljevima, uključujući podizanje inflacije prema dva posto. 

Zaključili su da njemačka središnja banka ne može u njemu sudjelovati budući da, između ostalog, kupnja obveznica predstavlja rizik za državne financije, rezultira gubitkom ušteđevine i održava na životu kompanije koje bi u protivnom propale.

- Bundesbank stoga više ne može sudjelovati u provedbi i realizaciji ECB-ovih spornih odluka ako upravno vijeće ECB-a ne usvoji novu odluku kojom će dokazati... da transakcije iz PSPP-a nisu nesrazmjerne efektima ekonomske i fiskalne politike - zaključili su njemački ustavni suci.

ECB-u su za donošenje odluke dali rok od tri mjeseca, poručivši da će u protivnom Bundesbank morati prestati sudjelovati u spornom programu. 

Ostavili su tako otvorenom mogućnost njegove daljnje provedbe unatoč "negativnim efektima", poput trošenja novca poreznih obveznika i ovisnosti vlada o financijskoj injekciji središnjih banaka.   

Njemačka središnja banka mora u protivnom prodati obveznice koje je već kupila, iako na temelju - možda dugoročne - strategije koordinirane s ostatkom eurozone, presudili su.

Bundesbank je kupila lavovski dio obveznica u sklopu PSPP-a budući da je Njemačka najveće gospodarstvo eurozone, podsjeća Reuters.

Nijemci neće u inozemstvo najmanje do sredine lipnja?
Nijemci neće u inozemstvo najmanje do sredine lipnja?

Njemački ustavni sud naglasio je istodobno da se presuda ne odnosi na novi program kojim ECB podupire financijski sustav i gospodarstvo u koronakrizi, naglasio je njemački ustavni sud.

Sud pravde Europske unije već je odobrio ECB-ov program, zaključivši da središnja monetarna institucija eurozone njime ne prekoračuje svoje ovlasti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a