Nobelovac koji je otkrio HIV: Korona stvorena u laboratoriju! | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 289

Nobelovac koji je otkrio HIV: Korona stvorena u laboratoriju!

Nobelovac koji je otkrio HIV: Korona stvorena u laboratoriju!
1

Luc Montagnier tvrdi da su Kinezi "ugradili" dio HIV-a u koronu. Njegove teze su izazvale žestoke reakcije. Kontroverznog virologa upozoravaju da su znanstvenici sve to istražili i demantirali još u veljači

VIDEO

Kontroverzni francuski virolog Luc Montagnier, koji je osvojio Nobelovu nagradu za otkriće HIV-a 2008. godine, izjavio je da novi koronavirus nije prirodnog podrijetla te je razvijen u laboratoriju u kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije.

'U Wuhanu eksperimentiraju sa šišmišima, a sigurnost nikakva'
'U Wuhanu eksperimentiraju sa šišmišima, a sigurnost nikakva'

Mantagnier je izazvao jake reakcije u francuskoj znanstvenoj zajednici tvrdnjama da je to virus umjetnog podrijetla i da je on je djelo molekularnih biologa. Njegove je riječi prenio zdravstveni časopis Pourquoi Docteur, uz tvrdnje da laboratorijsko podrijetlo dokazuje prisustvo elemenata HIV-a, pa čak i malarije u genomu novog virusa.

Valja reći da su znanstvenici uočili i objavili sve o vezama novog koronavirusa s virusom HIV-a čim je sekvencioniran genom COVID-19. Još prije dva mjeseca su objavljeni prvi znanstveni radovi u kojima se objašnjava zašto te sličnosti nemaju ili ne moraju imati nikakve veze s mogućim laboratorijskim podrijetlom virusa.

Tako je 14. veljače skupina kineskih znanstvenika (Chuan Xiao, Xiaojun Li, Shuying Liu, Yongming Sang, Shou-Jiang Gao i Feng Gaob), objavila znanstveni rad u kojem je jasno demantirala mogućnost da je dio virusa HIV-a "ugrađen" u COVID-19, objasnivši da se iste sekvence genetskog niza, ali u slijedovima koji se razlikuju od onih kod HIV-a (kao što se razlikuju i kod COVID-19), nalaze i u tri slična virusa ranije izolirana kod šišmiša (iz dviju provincija, jedan 2018. drugih izoliran 2013.). No, priznaju znanstvenici, i dalje nema odgovora na pitanje kako su se oni tamo našli, jer je "neznatna" mogućnost da virusi u prirodi razmijene genetske materijale, kao što se dogodilo kod SARS-a s mutacijom u cibetkama ili li MERS-a i mutacijom u devama. 

Pokretanje videa...

01:07

Montagnier je, pak, nakon istupa u znanstvenom časopisu, svoje tvrdnje izrekao i za televiziju CNews, rekavši kao je siguran da se novi tip koronavirusa nije pojavio prirodnim putem, već da je u pitanju proizvod iza kojeg stoje stručni ljudi. Čak je spekulirao da su kineski znanstvenici možda pokušali pronaći cjepivo protiv HIV-a.

Nedvojbeno je da su Kinezi u wuhanskom laboratoriju i godinama ranije manipulirali sa koronavirusima i istraživali njihovo djelovanje na ljudski organizam, a isto je tako činjenica da he američka diplomacija tražila da se ta istraživanja zbog rizika da virus "pobjegne" iz slabo kontroliranog laboratorija zaustave još 2015. godine.

No, isto tako je bjelodano da su do danas mnoga znanstvena istraživanja opovrgla mogućnost da je upravo COVID-19 laboratorijski stvoren virus. Štoviše, kad su talijanski populisti poput Mattea Salvinija pokušali vijesti iz 2015. o kineskim pokusima s koronavirusom iskoristiti da dokažu kako je riječ o biološkom oružju, talijanski virolog Roberto Burioni, čovjek kojem javnost u Italiji možda i najviše vjeruje kad se govori o koroni, objavio je na Twitteru: "Najnovija glupost je priča o kreiranju koronavirusa pomoću laboratorijskog eksperimenta. Ne brinite, nažalost, koronavirus je 100 posto prirodan“, napisao je Burioni, jasno aludirajući na mogućnost da bi se za virus iz laboratorija lijek lakše našao, pa vijest kako COVID-19 nije kreiran u laboratoriju zapravo i nije nešto čemu se treba radovati.

Naprosto, poručuju znanstvenici, bilo bi lakše pronaći lijek i cjepivo za nešto što je laboratorijski kreirano, no za virus koji je stigao nepoznatim putem iz prirode. 

Video iz 2015. uzbunio Italiju: 'Kinezi su stvorili opaki virus'
Video iz 2015. uzbunio Italiju: 'Kinezi su stvorili opaki virus'
SAD istražuje je li koronavirus nastao u laboratoriju u Wuhanu
SAD istražuje je li koronavirus nastao u laboratoriju u Wuhanu

Luc Montagnier je proteklih godina kompromitirao svoj ugled koji je s kolegicom Francoise Barre-Sinoussi stekao kada je nagrađen za Nobelovom nagradom za otkriće HIV-a, uzročnika AIDS-a. Usprotivio se i obveznom cijepljenju, promicao homeopatske terapije, širio i neke promašene teorije o porijeklu HIV-a te su njegove riječi izgubile težinu u francuskoj znanstvenoj zajednici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 289

VIDEO

Ispovijest oca ubijenog Damira: Odvezao sam ga u starački dom na posao, a sad mu biram lijes
STRAVA U DARUVARU

Ispovijest oca ubijenog Damira: Odvezao sam ga u starački dom na posao, a sad mu biram lijes

Krešimir Pahoki (53) upao je u starački dom i ubio šestero ljudi. Među njima i Damira Fijalu (36), medicinskog tehničara i zaposlenika doma. Njegov otac potpuno je shrvan...