Obavijesti

News

Komentari 5

Nobilo: Iluzorno je da je Damir Polančec čuvao kontrolni paket dionica Podravke u ime RH

Nobilo: Iluzorno je da je Damir  Polančec čuvao kontrolni paket dionica Podravke u ime RH

Uskok traži strože kazne za osuđene u predmetu Spice te novo suđenje za nepravomoćno oslobođene. Odvjetnici pak od Vrhovnog suda traže da potvrdi oslobađajući dio te ublaži kazne za osuđujući dio

VIDEO

Predlažem sudu da uvaži žalbu Uskoka i da se onima koji nisu osuđeni ponovno sudi, te da Marincu, Šestaku i Pavloviću izrekne dulje kazne, a Mladiniću bezuvjetnu zatvorsku kaznu i da ga se primjereno kazni, kazala je zamjenica ravnateljice Uskoka Gordana Križanić na današnjoj sjednici Vrhovnog suda.

Gotova sjednica Vrhovnog suda o Aferi Spice, odluka o žalbama bit će u 'razumnom roku'
Gotova sjednica Vrhovnog suda o Aferi Spice, odluka o žalbama bit će u 'razumnom roku'

Smatra, naime, kako su prvostupanjske presude preblage, a uvjetna osuda Srđana Mladinića neadekvatna i da se njima ne mogu ostvariti ciljevi specijalne i generalne prevencije.

- Sud je precijenio olakotne okolnosti, a nije dovoljno cijenio otegotne okolnosti- smatra Križanić  dodavši kako su optuženici  zlorabili  funkcije jedne od  najvećih i najjačih društava u vlasništvu države. 

Uskok: Sud je pogrešno zaključio

Sporno je bilo  jesu li se optuženici udružili kako bi novcima Podravke stekli većinski udio u tvrtki ili su pak poteze poduzimali kako bi tvrtku zaštitili od neprijateljskog preuzimanja.  

- Zaključak suda je pogrešan. Optuženici su postupali kako bi stekli većinski paket dionica, a Polančec je mogao kontrolirati tijek dionica u državnom portfelju i dok god država ima kontrolni paket nema govora o  neprijateljskom preuzimanju. Nije točno kako u inkriminirano razdoblje Polančec više nije imao utjecaj u društvu- kazala je tužiteljica

- Iluzorno je govoriti o tome da je Polančec u ime RH čuvao kontrolni paket dionica Podravke kad je cijelo vrijeme 77 posto dionica bilo slobodno na tržištu- kazao je Anto Nobilo,  odvjetnik Damira Polančeca.

Polančec je bio na policiji, ispitivali ga o aferi Spice
Polančec je bio na policiji, ispitivali ga o aferi Spice

Dodao je kako je predmet Spice bio prvi predmet u kojem je optuženi bio visokopozicionirani bivši član Vlade i da u tim okolnostima nema govora da je njegov klijent imao društveni ugled u kojem je mogao počiniti kazneno djelo. Nakon što su mediji počeli pisati o aferi Spice, kaže Nobilo, Damir Polančec došao je na utakmicu NK Slaven Belupa. 

- Nakon nekoliko minuta sve oko njega bilo je prazno pa je otišao posramljen. Društveni utjecaj bio mu je na nuli- ustvrdio je Nobilo kako njegov šef nije bio šef kriminalne grupe te dodao: 

- Činjenice su dobro utvrđene i predlažem da potvrdite presudu- kazao je Nobilo.
 

Pet godina nakon prvostupanjske presude Afera Spice ide na Vrhovni sud
Pet godina nakon prvostupanjske presude Afera Spice ide na Vrhovni sud

Odvjetnici ostalih neosuđenih optuženika također su predložili sudu da odbaci žalbu Uskoka i potvrdi nepravomoćnu presudu dok su odvjetnici osuđenih predložili da se za osuđujući dio presude protiv njihovih klijenata ukine , odnosno da se kazne preinače na blaže. 

Vrhovni sud nepravomoćnu presudu može potvrditi, preinačiti ili ukinuti što bi značilo da se treba ponoviti suđenje koje je bilo jedno od najdugotrajnijih i najsloženijih u hrvatskoj pravosudnoj praksi. Na sjednici Vrhovnog suda nije bio nitko od optuženih.

Podsjećamo,  bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec i sedmorica suokrivljenika oslobođeni optužbe da su pokušali preuzeti vlasništvo nad Podravkom te ju pritom oštetili za gotovo 400 milijuna kuna.

Iako su nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda oslobođeni za pokušaj preuzimanje Podravke tvrtkinim novcem, četvorica optuženih proglašeni su krivima da su Podravku oštetili dajući 65 milijuna kuna zajma splitskoj tvrtki SMS.

Moraju uplatiti desetke milijuna

Uz Polančeca i bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, Uskok je u tzv. aferi Spice teretio vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Za zajam SMS-u kojim je Podravka oštećena za 65 milijuna kuna Marinac je osuđen na dvije godine zatvora, Šestak i Pavlović na 10, odnosno devet mjeseci koje mogu zamijeniti društveno korisnim radom, a Mladinić na šest mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. Marinac, postane li presuda pravomoćna, Podravci mora vratiti 65 milijuna kuna, a ostala trojica nešto više od 10 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa