Obavijesti

News

Komentari 94

'Noć prije nisam oka sklopio, a Dunja se rasplakala u avionu...'

'Noć prije nisam oka sklopio, a Dunja se rasplakala u avionu...'
1

Ante Kotromanović, bivši ministar obrane i bliski prijatelj Ante Gotovine za 24sata otkriva detalje dana kada je sud u Haagu prije četiri godine oslobodio hrvatske generale

VIDEO

Noć prije nisam spavao. Znali smo da je sutra Dan D. Probudio sam se ujutro oko 5.15 sati, a već oko 7.30 sati nazvao sam Zorana Milanovića i dogovorili smo se da ćemo gledati prijenos uživo u njegovom uredu. Bili smo sami. Ni jedne sekunde nisam mogao sjediti dok smo gledali prijenos presude. Drago mi je da se potvrdilo da je Gotovina nevin. Znali smo što smo radili u Domovinskom ratu, kako je on zapovijedao i kako smo djelovali na terenu i tu je bila jedina ispravna presuda. A to, je li netko napravio ratni zločin na razini za koju nitko nije znao, to treba istražiti i procesuirati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:47

Tim je riječima Ante Kotromanović, bivši ministar obrane i bliski prijatelj Ante Gotovine, započeo razgovor s Igorom Alborghettijem studiju 24sata povodom 4. obljetnice oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ante Kotromanović: I danas pamtim dan kada sam se s Gotovinom vratio u Hrvatsku, osjećaj je bio veličanstven!

Posted by 24sata on 16. studenoga 2016

Milanović mi je rekao: 'Ništa, pali avion i ideš po njega'

- Kada smo gledali prijenos, bila je jedna velika nervoza. Očekivao sam da se to može dogoditi, da on može biti na slobodi, i pratili smo tijek suđenja. Kako smo pratili tumačenje presude, raspoloženje je raslo sve više i više, i na kraju smo shvatili da je optužnica pala. Milanović mi je tada doslovce rekao: 'Ništa, pali avion i ideš po njega' - kazao je Kotromanović.

S Kotromanovićem u vladinom avionu bio je Fred Matić i gospođa Dunja Gotovina.

'Dunja se rasplakala u avionu'

- Taj let prema Haagu trajao nam je užasno dugo, ali atmosfera u avionu je bila sjajna. Bio sam užasno sretan, a Dunja se rasplakala. Bila je to jedna velika, velika, za mnoge neočekivana pobjeda, ali za nas, koji smo sve pratili iz sekunde u sekundu, to je bilo očekivano. Da je bila bilo kakva druga presuda, onda sam komotno i ja mogao otići u Haag i reći im da sam i ja onda kriv. Kad smo sletjeli, generali u već bili na aerodromu, taj susret je bio kratak i pun emocija. Jedva smo se čekali maknuti sa kopna - otkriva Kotromanović.

'Gotovina je bijegom htio kupiti vrijeme'

Kotromanović je upitan je li razdoblje Gotovininog bijega bespotrebno zakompliciralo situaciju. 

- Lako je sada biti general poslije bitke. Tko će sada znati. Ja mislim da je Gotovina tada htio kupiti vrijeme, čekao je da situacija sazre i da se promijeni klima oko svega. Ali opet, tko zna, možda bi, da je došao ranije u Haag, bio i prije oslobođen - smatra Kotromanović.

'Gotovinine poruke su njegovo autentično razmišljanje'

Dodao je kako su mu se jako svidjele poruke koje je taj dan poslao Gotovina.

- Sjedili smo u avionu, Gotovina, njegov odvjetnik Luka Mišetić i ja, i znali smo da će biti doček, ali nismo znali kakvih razmjera. Nitko od nas mu ništa posebno nije rekao što bi on trebao reći, to je sve bilo njegovo autentično razmišljanje, okrenimo se budućnosti, prošlost je iza nas - kaže Kotromanović i dodaje da je ponosan na sve što je tadašnja vlada učinila da taj slučaj ispadne pozitivan za Gotovinu, ali i za čitavu Hrvatsku. 

'Emocije na Trgu po meni su bile pune veće nego 1995. godine'

- Posebno sam sretan kad se sjetim dolaska u Hrvatsku i te silne emocije. Samo na aerodromu su ga dočekale tisuće ljudi, pa skoro su mu tamo ruku slomili kada ih je pozdravljao iz automobila. A doček na Trgu bana Josipa Jelačića bio je nevjerojatan. Mislim da su te emocije tada bile pune veće nego 1995. godine. Barem kod mene. Tu je bilo ljudi različitih političkih uvjerenja i svi su apsolutno stali iza Gotovine i to mi je bilo super. Dobili smo taj Haag doslovce sa 3:2 ali nema veze, pobjeda je pobjeda i skinula je stigmu sa svih nas koji smo bili zapovjednici u tom ratu. Mi smo tada činili najbolje što smo mogli  i mislim da smo učinili dobar posao - rekao je Kotromanović. 

POGLEDAJTE VIDEO: Oslobođenje generala

Pokretanje videa...

00:47

Kako se upoznao s Gotovinom

Prisjetio se trenutka kada je upoznao Gotovinu.

- Bio je to početak studenog 1991. godine kada smo bili u specijalnim postrojbama. Napravili smo jednu sjajnu diverzantsku akciju u dalmatinskom zaleđu,  između Vrlike i Sinja, onda smo došli Rosi objasniti što smo napravili. Kada nismo bili na ratištu znali smo biti opušteni i u civilu. Ja sam tako jednom krenuo prema WC-u, kada mi je prišao jedan čovjek i pitao me kako se to ponašam i tko sam ja uopće, a ja njega pitam: A tko si ti? On kaže: Ante Gotovina. I tu smo kliknuli. Rodila se ljubav i prijateljstvo koja traje do dan danas - navodi Kotromanović.

'Nisam vjerovao da će Gotovinu uhititi'

Kaže da nije znao gdje se nalazi Gotovina dok je bio u bijegu, ali je bio iznenađen kada su ga uhitili.

- Dugo je bio u bijegu, četiri godine. Činio se nevidljiv i nedohvatljiv i zato sam se iznenadio. Iako, imali smo mi informacije da su ga naše službe detektirale, ali nisam mogao vjerovati da će se to desiti - prisjeća se Kotromanović. 

'Vukovar nas je odveo u konačnu pobjedu'

Kaže da se oslobađajuća presuda generalima ne može usporediti s obljetnicom pada Vukovara.

- Oslobađanje generala je bilo olakšanjem, ali Vukovar je puno veći simbol, ima puno veću ulogu. Sjećanja su teška i puna emocija. Vukovara se treba uvijek sjećati, promovirati Domovinski rat, super je što dolaze klinci u Vukovar učiti o bitci za Vukovar, kako je to sve izgledalo, kako su ljudi, polucivili, branili grad. Trebamo se sjećati tih ljudi, tog vremena i svih poginulih i ranjenih. Vukovar nas je odveo u konačnu pobjedu. To je moj stav - smatra Kotromanović.

O odnosu Gotovine i Milanovića

Dotakao se i odnosa Gotovine i Milanovića. Njih je upravo Kotromanović spojio.

- Mislim da su njihovi odnosi korektni i prijateljski,  i mislim da je to u redu. Treba ljude pustiti da se druže s kim hoće. Svi smo se borili da možemo slobodno misliti, govoriti i slobodno se družiti - kaže. 

Sa Gotovinom priča o svemu, ali najmanje o politici

Kotromanović kaže da se i danas, na obljetnicu oslobođenja, čuo s Gotovinom.

- Da, baš smo jutros pričali. O čemu? Ma o svemu pričamo, a najmanje o politici. On se posvetio obitelji i to mi je jako drago. Pričamo i o ratu, ali uglavnom o onim dobrim stranama rata, duhovitim pričama koje smo doživjeli. To je bila naša ekipa i naš interni humor koji možda vani ne bi bio ni shvaćen pa ga nema smisla sada prepričavati. Mene interesira to njegovo ribarstvo, njega zanima kako je meni sada na poslu kod Ivana Čermaka, i tako - govori Kotromanović.

O poslu kod Čermaka: Dobro je, naučit ću sve finese

Dodaje da mu je dobro na novom poslu.

- Dobro mi je na poslu, učim se, naučit ću sve te finese u realnom sektoru. Privatnici se doživljaju kao najljući teroristi, a oni se jako trude da svaki mjesec mogu isplaćivati tisuće plaća, i to je ozbiljna stvar. I ja sam te ljude tako prije doživljavao, i držao sam se malo sa strane,  ali realan sektor je jedan od stupova gospodarstva. Gotovina je isto u tom sektoru. On uskoro planira proširiti svoj posao. Bavit će se ulovom i sortiranjem ribe, a planira zaposliti 70-ak ljudi. O takvim stvarima često pričamo,  o kreditima i svemu, nije mu lako, krenuo je od nule. Ti su razgovori nama jedna dobra poveznica za budućnost, da budemo i dalje blizu, da si međusobno dajemo podršku - navodi Kotromanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela