Obavijesti

News

Komentari 206

Nova bitka za Inu: MOL kontra Vlade ostavio Sisak bez nafte

Nova bitka za Inu: MOL kontra Vlade ostavio Sisak bez nafte
1

Mađarski dio uprave Ine je bez, kako saznajemo, bez znanja hrvatskih članova uprave, odlučio noćas prevesti čak 600 tona sirove nafte iz Siska u Rijeku

VIDEO

Mađarski dio uprave Ine je bez, kako saznajemo, bez znanja hrvatskih članova uprave, odlučio noćas prevesti čak 600 tona sirove nafte u rafineriju Rijeka umjesto u rafineriju Sisak. Nafta je prevezena željeznicom iz Graberija Ivanečkog, suprotno stavu hrvatske Vlade i Ministarstva gospodarstva. Odluka da se nafta ne prerađuje u Sisku nego rafineriji u Rijeci, jasno ocrtava stav da Mađari žele zatvoriti rafineriju u Sisku. 

Koriste priliku i ovo prijelazno razdoblje u kojem se slaže nova Vlada – uvjeren je naš sugovornik koji nam je proslijedio informaciju.

Isti prijevoz je Ina pokušala u srpnju. Tada su javnost upozorili sindikati. Naveli su među ostalim da je prijevoz nafte željeznicom izuzetno opasan i rizičan, te da je to pokušaj gašenja rafinerije. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić(Most), tada je zaustavio prijevoz nafte iz Siska dok hrvatska Vlada i mađarski suvlasnici iz MOL-a ne postignu dogovor što s rafinerijom. MOL je želi zatvoriti, Vlada se tome protivila jer bi značilo gubitak tisuću radnih mjesta i udar na gospodarstvo.

Ministar Panenić nam je kada smo ga nazvali potvrdio informaciju. Potpuno mu je neprihvatljiv potez koji je izvela uprava Ine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Najoštrije osuđujem odluku da se nafta preveze željeznicom iz Siska u Rijeku. To je suprotno stavu Vlade i ministarstva. Neobavještavanjem hrvatskih članova je prekršen i zakon. Tražit ćemo odgovornost onih koji su donijeli takvu odluku - kratko nam je rekao ministar Panenić.  

Iz Sindikata Nova Solidarnost reagirali su priopćenjem po naslovom "Mađari i mađaroni su radnicima Ine i građanima RH "čestitali" Dan neovisnosti!":

Noćas je pod okriljem noći, suprotno odluci aktualnog ministra gospodarstva Tomislava Panenića, prevezena domaća nafta iz Graberja Ivanečkog u Rijeku. Još početkom 7 mjeseca smo upozorili na sve opasnosti i suludost ovakvih akcija, te smo nekoliko dana poslije u Ministarstvu gospodarstva održali sastanak sa g. Panenićem, hrvatskim članovima Nadzornog odbora Ine i Uprave Ine uz prisustvo svih sindikata koji djeluju u Ini.

Kukavički, bez obavijesti javnosti ili struktura u Ini, kompozicija od 12 željezničkih cisterni je ipak prevezena u rafineriju u Rijeci. Noćas su Mađari i mađaroni pokazali koliko cijene našu neovisnost i to baš na njezinu 25-godišnjicu.

Smatramo ovo novim udarom na Sisak, ali i na institucije Republike Hrvatske. Zahtijevamo hitnu istragu i kažnjavanje odgovornih. Da li je ovo potez koji naglašava dobre odnose međudioničara, partnera u Ini, mađarskog MOL-a i RH?
Poštovani građani Republike Hrvatske čestitamo Vam Dan neovisnosti, sa vrlo logičnim pitanjem; jesmo li neovisni ili do kada ćemo biti?

Za Sindikat Nova Solidarnost, predsjednik Predrag Sekulić

INA: Nećemo gasiti rafineriju Sisak, uskoro će opet raditi...

Iz INE javljaju da je uobičajeno da naftne kompanije šalju svoje proizvode željeznicom prema i iz svojih rafinerija. Jučer je tako u poslijepodnevnim satima probno prevezeno 600 tona domaće nafte (oko 1% ukupne mjesečne domaće proizvodnje) željeznicom iz Graberja Ivaničkog do Rafinerije nafte Rijeka.
 
Također kažu da su već ranije izvijestili kako s ciljem poboljšanja fleksibilnosti rafinerijske prerade INA razmatra alternativan način prijevoza domaće nafte u Rafineriju nafte Rijeka. Rafinerija nafte Sisak nastavlja preradu 25. listopada.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 206
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag