Obavijesti

News

Komentari 122

Kanada ne isključuje uvođenje karantene, raste broj zaraženih

Kanada ne isključuje uvođenje karantene, raste broj zaraženih
1

U posljednja 24 sata zabilježen je 151 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2107. Jučer je bilo 65 oboljelih

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.18

Kanada zbog porasta slučajeva ne isključuje uvođenje karantene

Kanadska ministrica zdravstva u utorak je rekla da ne isključuje još jednu karantenu ako se to pokaže potrebnim, uslijed porasta novih slučajeva Covida-19, no dodala je da je vlada bolje pripremljena u nošenju s virusom nego tijekom prvog vala. 

Komentari Patty Hajdu uslijedili su nakon obećanja koje je uputila kasno u ponedjeljak da se zauzima za "kirurški pristup" u nošenju s porastom slučajeva. Kanada je 14. rujna zabilježila 1351 novi slučaj, što je najveći dnevni porast od 1. svibnja, uslijed otvaranja škola i iznenadnih porasta koji su povezani s grupnim okupljanjima. 

- Vidimo da brojke rastu, no potpuno zatvaranje ekonomije bilo bi vrlo teško za ovu zemlju. Nećemo ga isključiti, jer... slušajte, zaštitit ćemo zdravlje Kanađana i učiniti ono što je potrebno - rekla je Hajdu novinarima u utorak. 

Dodala je da je Kanada napravila "značajna poboljšanja" u sustavu zdravstvene zaštite te da je bolje pripremila opremu i zalihe nego što je to učinila tijekom prvog vala u proljeće.

- To će nam dopustiti da se suočimo s drugom fazom - rekla je. 

Hajdu je ranije rekla da se Kanada nalazi u stadiju primjene ciljanijeg pristupa u borbi s Covidom-19, navodeći potrebu suradnje s pokrajinama i regijama kako bi se spriječilo lokalna žarišta bez nanošenja štete zdravim zajednicama. 

- Mislim da bi masovna karantena za jednu provinciju ili zemlju bila teška. Teško bi pala Kanađanima - rekla je kasno u ponedjeljak.

- Tako da se sada zalažem za više kirurški pristup.

Kanadske pokrajine i teritoriji su odgovorni za uvođenje zdravstvenih restrikcija, iako bi Kanada mogla koristiti izvanredne zakone kako bi nametnula nacionalnu karantenu ako bi se to pokazalo potrebnim.

20.42

Irska vlada ograničava svoje kretanje zbog mogućeg slučaja korona virusa 

Članovima irske vlade rečeno je da ograniče svoje kretanje nakon što se razbolio ministar zdravstva Stephen Donnelly, prenosi BBC u utorak.

Donnelly je u utorak poslijepodne kontaktirao svog liječnika radi testiranja na covid-19, izvijestila je državna televizija RTE.

Prvotne su informacije bile da cijela vlada odlazi u samoizolaciju te da parlament prestaje s radom najmanje na tjedan dana.

Međutim, nakon toga se pojavila informacija da parlament može nastaviti s radom u utorak navečer ili srijedu.

Irski premijer Micheál Martin rekao je za RTE da je odluka o ograničavanju kretanja ministara dok se čekaju rezultati Donnellyjevog testa na Covid-19, donesena iz opreza.

Irska je u utorak zabilježila 357 novih slučajeva Covida-19, što je najveći dnevni porast od sredine svibnja te porast u odnosu na prosječnih 203 slučaja dnevno tijekom prethodnih sedam dana, prema podacima ministarstva zdravstva. 

20.28

Društvo epidemiologa: Samoizolacija se neće skraćivati!

Obavezna samoizolacija oboljelih te njihovih kontakata i dalje će trajati dva tjedna i neće se skratiti na deset dana, kako se najavljivalo proteklih dana, odlučila je u utorak na sastanku epidemiološka struka.

Društvo epidemiologa Hrvatske razgovaralo je o 11 točaka koje su epidemiolozi uputili ministru zdravstva Viliju Berošu, a iako se prvih deset tiče izravno epidemiologa i njihovih problema izazvanih epidemijom, građane je najviše zaintrigirala 11. točka, vezana za samoizolaciju. 

Predsjednik Društva dr. Miroslav Venus za Jutarnji list je rekao da sve ostaje kako je bilo i do sada.

- Stava smo da trajanje samoizolacije zasad nećemo mijenjati. Naravno, kao i uvijek do sada, pratit će se epidemiološka situacija, nova saznanja struke o virusu te praksa u drugim zemljama - kaže Venus.

Što se maski tiče, o ublažavanju pravila za njihovo nošenje nije niti bilo govora na sastanku jer su tu jasnog stava: maska štiti i smanjuje mogućnost širenja zaraze.

19.57

Korona virus ušao u vrtić u Dalmaciji 

Jedna grupa Dječjeg vrtića „Žabica“ iz Otoka kod Sinja poslana je u samoizolaciju zbog potvrđene zaraze korona virsom kod jednog djeteta - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Općine Otok Nedjeljko Laco, piše Dalmacija Danas

Laco je otkrio da je ukupno 27 osoba u samoizolaciji, a među njima su djelatnici vrtića, točnije odgajateljica i jedna čistačica te djeca koji su polaznici te vrtićke skupine.

Naime, jučer je jedna vrtićka grupa zatvorila svoja vrata zbog sumnje na korona virus, a načelnik stožera priznao je da je on još u petak bio siguran da će netko iz vrtića biti pozitivan.

– U petak je majka djeteta koji je polaznik te predškolske skupine znala da je oboljela od korona virusa, nakon toga je tek danas službeno potvrđeno da je i dijete zaraženo Covidom-19 – rekao je Laco koji je nove podatke prema Nacionalnom Stožeru poslao oko 14 sati.

17.45

Slovenija: Zabave, piknici, pogrebi, rođendani i berbe riskantni u vrijeme epidemije

Glavni uzroci povećanih lokalnih transmisija korona virusa u Sloveniji ostaju nedopuštena društvena okupljanja, pa vlada ponovno apelira na građanstvo da poštuje sve donesene mjere kako drugi val epidemije ne bi izmakao kontroli.

- Izvorišta brzog širenja zaraze su zabave, piknici, rođendanska slavlja i pogrebi - kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani vladin glasnogovornik Jelko Kacin.

- Sve građane i stanovnike zato ponovo pozivamo da se pridržavaju svih mjera - kazao je, dodavši da posebno zabrinjava i to da veći dio novooboljelih od Covida-19 ne zna ili ne želi reći gdje je imao riskantni kontakt, što otežava posao epidemiolozima u ograničavanju zaraze.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena 82 nova slučaja zaraze,  a broj aktivnih slučajeva povećao se na 907.

Posebno je zabrinjavajuće da broj hospitaliziranih naglo raste, pa ih je sada 50, od čega ih je devet na respiratoru, a zbog očekivanog daljnjeg povećanja hospitalizacija aktiviran je plan otvaranja četvrte covid-bolnice, koliko ih je bilo i u kritičnim danima prvog vala epidemije.

Prije mjesec dana malo je tko predviđao ovakvo stanje, kazao je Kacin, ali je dodao da se odvija reorganizacija po bolnicama i da je respiratora, ako stanje ostane ovakvo, dovoljno za sve bolesnike.

Kacin je potvrdio da bi ovog tjedna na preporuku epidemiologa vlada mogla donijeti neke nove mjere, kao što je na primjer skraćivanje vremena za rad lokala i gostionica do 22 sati, ali da je najvažnije pridržavati se već poznatih mjera i preporuka.

Uz mjere samozaštite koji vrijede za sve, po Kacinovoj je ocjeni dobro da neke mjere u mjestima s povećanim brojem novih zaraza donose lokalne vlasti.

Pri tome je pohvalio ažurnost u općini Pivka na zapadu zemlje, gdje je zadnjih dana bio velik broj zaraženih na tamošnjoj peradarskoj farmi i u osnovnoj školi, na što su općinske vlasti reagirale zabranom održavanja sportskih priredbi na zatvorenom i nekim drugim mjerama.

Kako je na konferenciji za novinare slovenske vlade u utorak upozorila infektologinja Urška Blaznik, posebnu pažnju za zaštitu zaposlenih moraju posvetiti sve radne organizacije, od mjerenja temperature zaposlenih, obveznog nošenja maski tamo gdje nije moguće održavati fizičku distancu, održavanja higijene i ograničavanja broja ljudi kojima se poslužuje u restoranu.

Svako masovnije okupljanje, pa i na otvorenom, može predstavljati rizik za zaražavanje korona virusom, ako se mjere ne uvažavaju, upozorila je.

Kao primjer istakla je berbe grožđa, što bi idućih dana mogao biti problem jer se na takvim događajima tradicionalno zna okupiti i po više desetaka ljudi, što je u ovoj situaciji vrlo riskantno, osobito ako se nakon obavljenog posla svi okupe oko stola, te zajedno nekontrolirano druže.

Komentari 122