Obavijesti

News

Komentari 8

'Nova kategorizacija obuhvatit će ispod 20.000 iznajmljivača'

'Nova kategorizacija obuhvatit će ispod 20.000 iznajmljivača'
1

Što se tiče privatnih iznajmljivača i plana rekategorizacije, tu ne očekujemo probleme s obzirom da je manje od 20.000 onih koji bi zakonski trebali promijeniti kategoriju, kazao je državni tajnik

VIDEO

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina izjavio je u petak kako u reformi turističkog sustava ne očekuje poteškoće u rekategorizaciji privatnih iznajmljivača, jer je manje od 20.000 onih koji će biti zahvaćeni tim mjerama.

- Što se tiče privatnih iznajmljivača i plana rekategorizacije, tu ne očekujemo probleme s obzirom da je manje od 20.000 onih koji bi zakonski trebali promijeniti kategoriju, a velik dio njih već je investirao i uredio svoje apartmane - izjavio je Glavina u Splitu prije početka Foruma obiteljskog smještaja, koji je okupio više od tisuću sudionika.

Podsjetio je na pokretanje programa mikrokreditiranja namijenjenog privatnim iznajmljivačima istaknuvši kako 'prema podacima iz bankarskih krugova' postoji veliko zanimanje za taj program.

- U sljedeće dvije godine imat ćemo značajno poboljšanje kvalitete u privatnom smještaju - kazao je Glavina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Privatne iznajmljivače ocijenio je iznimno važnima za hrvatski turizam, posebice u predsezoni i posezoni, kazavši kako oni 'predstavljaju Hrvatsku u njenom najizvornijem i najoriginalnijem smislu što je dodana vrijednost kakvu nemaju konkurentske zemlje'.

Direktorica Sektora za turizam u Hrvatskoj gospodarskoj komori Ana Klarić je izvijestila kako je u 2018. godini u Hrvatskoj za 10 posto povećan broj dolazaka turista u privatni sektor u odnosu na godinu ranije, a broj noćenja porastao je za 6,2 posto.

- Međutim, privatni smještaj se razvija i na nama konkurentskim tržištima te se važno usredotočiti ne samo na povećanje brojki nego i na podizanje kvalitete u privatnom smještaju - rekla je Klarić.

Ne boje se pada zbog Brexita

Odgovarajući na novinarska pitanja glede predstojeće turističke sezone, Glavina je rekao kako će se Hrvatska suočiti s izazovima koje imaju i druge zemlje u europskom mediteranskom području, ali da očekuje kvalitetnu turističku godini i brojke iz prošle godine. Dodao je kako se Hrvatska mora dodatno potruditi, jer su se 'veliki turistički igrači vratili'.

Istaknuo je kako je razvoj Hrvatske kao aviodestinacije jedan od prioriteta Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.

- Zadnje dvije godine investirali smo više od 70 milijuna kuna što je rezultiralo s više od 70 novih aviolinija - kazao je.

Dodao je kako su u tijeku aktivnosti na uvođenju avionskih linija splitske i zagrebačke zračne luke sa Sjedinjenim Američkim Državama, te na avionskom povezivanju Hrvatske i Kine.

Na upit može li se Brexit odraziti na našu ovogodišnju turističku sezonu, Glavina je rekao kako je to pitanje na koje trenutno nitko nema odgovor, no kako prema dostupnim informacijama neće biti velikoga pada putovanja britanskih turista.

- Mislim da bi potencijalno najveće posljedice od Brexita mogle eventualno imati Španjolska i Italija gdje su Britanci najvažniji gosti - kazao je Glavina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!