Obavijesti

News

Komentari 0

Nova pravila za veterinarsku i poljoprivrednu inspekciju

Nova pravila za veterinarsku i poljoprivrednu inspekciju
1

Novost za inspektore bit će mogućnost da anonimno na internetu kupuju uzorke hrane koje potom testiraju, a pokaže li se da su nesukladni, takvi će se uzorci automatski smatrati službenima

VIDEO

Trgovcima i proizvođačima hrane koji će biti uhvaćeni da su varali potrošače od sredine prosinca prijete znatno veće kazne, a veterinarske, poljoprivredne i druge inspekcije s tim će datumom prevarante moći online loviti i putem “mistery shoppinga", piše u petak Jutarnji list. 

To su samo neke od novosti koje na snagu stupaju 14. prosinca, kad za sve zemlje članice EU počinje vrijediti nova Uredba o službenim kontrolama primjena propisa o hrani i hrani za životinje, navodi dnevnik.

Riječ je o novom, boljem setu mjera nadzora i kontrole kompletnog poljoprivredno-prehrambenog lanca, koje su Europski parlament i Vijeće prihvatili u ožujku 2017. godine, a zemlje članice dužne su to početi primjenjivati od kraja 2019.

Kako je pojašnjeno u tekstu uredbe, ideja je postići bolji, stroži i Heksibilniji inspekcijski sustav nad 800 milijardi eura vrijednom europskom industrijom proizvodnje hrane, koju je posljednjih godina potresao val skandala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Poput, recimo, onog iz 2013. godine, kad je otkriveno da je europskim potrošačima podvaljivana hrana deklarirana kao govedina, iako se ustvari radilo o konjskom mesu ili novijeg šokantnog otkrića da se u poljskim klaonicama kolju bolesne krave te se njihovo meso potom preprodaje u trgovinama. 

Zadnja uredba kojom je EU definirala okvire inspekcijskog nadzora nad proizvodnjom hrane datira u davnu 2004. godinu, pa se novom legislativom pokušava stati na kraj prevarantskim praksama u segmentu proizvodnje hrane, a u tome bi trebale pomoći nove, izdašnije kazne za počinitelje.

Točnije, države članice u svoje će zakone uvesti kazne koje će u financijskom smislu morati biti veće od koristi koju je počinitelj ostvario prevarom, a iako se preporučuje da se one određuju kao postotak prihoda, države članice same će moći odabrati hoće li prihvatiti baš taj model.

Novost za inspektore bit će mogućnost da anonimno na internetu kupuju uzorke hrane koje potom testiraju, a pokaže li se da su nesukladni, takvi će se uzorci automatski smatrati službenima te će se moći kažnjavati prekršitelji, što se dosad ipak moralo raditi uz službene najave, donosi Jutarnji list.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS