Obavijesti

News

Komentari 6

Nova privatna gimnazija u Osijeku: Učimo peglati i kako se ponašati na 'dejtu' s curom

Nova privatna gimnazija u Osijeku: Učimo peglati i kako se ponašati na 'dejtu' s curom
5

Osijek je lani dobio privatnu gimnaziju u kojoj je većina učenika pohađa domaćinstvo, imaju individualne edukatore i ocjenjuju nastavnike

VIDEO

Nakon što su 14 godina radili kao Centar znanja, radeći na usavršavanjima maturanata i studenata, osječki EdukOS je protekle godine postao privatna gimnazija, druga takve vrste na istoku Hrvatske. Kroz njihove prostorije u centru grada prošlo je više od 16 tisuća mladih ljudi, a ove nastavne godine upisali su 38 redovnih učenika. Osnivač Centra znanja i sad privatne gimnazije je Kristijan Šimičić iz Osijeka, ekonomist i privatni poduzetnik. Godišnja školarina je 3700 eura.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Nova privatna gimnazija u Osijeku: Učimo peglati i kako se ponašati na 'dejtu' s curom 00:56
Osijek: Privatna gimnazija Edukos

Stipendije za odlične učenike

- Uložili smo 700.00 eura vlastitog novca u kupnju i opremanje dvije poslovne zgrade na četiri etaže u centru grada. Tu je sjedište naše škole na više od 1000 kvadrata. Želimo učenike koji će biti lideri društva pa smo jedina škola u široj okolici koja ima bodovni prag i testove za upis te visoke kriterije za zaposlene nastavnike. Roditeljima naglasimo da nismo privatna škola koju platite pa ste sigurni da će dijete imati dobre ocjene bez učenja. Naši učenici su iznimni i dolaze iz cijele županije, a kako se radi o Z generaciji, samostalno se usavršavamo i stvaramo modernu dimenziju škole prikladnu za generacije koje slijede - rekao je Šimićić.

Osijek: Privatna gimnazija Edukos

Škola je osigurala više od 90.000 eura za stipendije te školarine za najosmaše, najodlikaše i odlične učenike iz siromašnijih obitelji. Zanimljivo je da su u ovoj školi i poduzetnici aktivno uključeni u edukaciju najtalentiranijih učenika jer imaju mogućnost financirati školovanje iznimnih učenika. Tijekom školske godine prate njihove rezultate, ponašanje, trud i zalaganje i sukladno tome im produžuju plaćanje školarine.

Kako organizirati događaj, skuhati ručak

Svaka se učionica u školi zove imenom jednog hrvatskog znanstvenika, a specifična je i po tome što ima i domaćinstvo kao izvannastavnu aktivnost.

- U sklopu domaćinstva učenici uče konkretne životne zadatke. Unaprijed imamo razrađene teme za domaćinstvo tijekom nastavne godine. Imaju ih jednu do dvije mjesečno. Peglanje, pranje odjeće, šivanje, kuhanje raznih djela, priprema slastica, radionice rada sa psima, edukacije o bontonu, plesu, kako organizirati neki veliki event, sve nam to vode poznate osobe iz sektora. Učenici vole izazove takve vrste - kaže ravnatelj Boris Hartman, koji je u EdukOS došao iz javnog sustava.

Snimaju nastavu za ponavljanje

Ovo je i prva škola koja ima svoj postupovnik kako bi sve bilo transparentno po pitanju ponašanja nastavnika, da se ne bi stvorili učenici favoriti. Imaju svoj razvojni tim i brand managera.

- Također, snimamo nastavu iz matematike, fizike i izborne matematike jer smo procijenili da bi učenicima bilo od koristi da si kod kuće u svakom trenutku mogu pustiti video nastavnog sata. Nebrojeno puta mogu pogledati snimku koja je dostupna i kao priprema za ispit. Tako roditeljima štedimo novac za instrukcije - dodaje Hartman, koji je u EdukOS došao iz javnog sustava te radi i kao predavač i razrednik.

Osijek: Privatna gimnazija Edukos

Rade s talentiranim učenicima

- Radujem se svakoj novoj radionici domaćinstva jer tu stvarno puno naučimo i razvijamo motoriku za svakodnevno snalaženje u životu. Osobno mi je najbolji predmet biologija. Vidim se u nekom znanstvenom smjeru. Do sada sam jako zadovoljna ovom školom jer sam i željela upisati školu koja će mi otvoriti vrata svih fakulteta i koja će mi razviti nove načine razmišljanja. Napravila sam dobar izbor - kaže učenica Barbara Bošnjaković (15) dodajući kako u školi posebno rade s talentiranim učenicima i imaju ID edukatore u sektorima u kojima su dobri, ali svi nastavnici rade na tome da im osvijeste ono u čemu su najbolji ili bi bili najbolji.

- Domaćinstvo je jako zanimljivo. Naučio sam kako se ponaša na 'dejtu' s djevojkom, bonton u restoranu, i još puno toga. U kuhanju je moj tim skuhao najbolju juhu od bundeve. To što sam naučio primjenjujem i doma. Inače se vidim u aeronautici - dodaje njezin kolega Luka Mršo (15) iz Osijeka.

Osijek: Privatna gimnazija Edukos

Učenici si u školu mogu naručiti topli obrok. Naručuju ga krajem svakoga tjedna za cijeli tjedan i po cijenama koje su prilagođene njima. Posebno su zadovoljni činjenicom da tijekom nastavne godine idu na putovanja, da se svi događaji u školi bilježe na društvenim mrežama i stranicama škole, da imaju svoju chill zonu u dvorištu škole s kavom i toplim napicima te da imaju priliku, u anonimnim anketama svakoga mjeseca, napisati ono što im u školi smeta i što bi trebalo promijeniti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih
ZATVORILI CESTU ZA PROMET

Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih

Na mjestu nesreće je uz policiju stigla i Hitna pomoć te vatrogasci