Obavijesti

News

Komentari 395

Konobari, vozači, čuvari, susjedi - svi će oni moći kontrolirati imate li Covid propusnicu

Konobari, vozači, čuvari, susjedi - svi će oni moći kontrolirati imate li Covid propusnicu

Svaki građanin moći će besplatno skinuti aplikaciju za provjeru covid-statusa te će, ako mu to vlasnik QR koda dopusti, moći provjeriti je li sigurno družiti se s tom osobom bez poštovanja mjera

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
13.00

Brojke su u Srbiji u posljednjih dana u vidnom padu

Stručnjaci upozoravaju da je epidemiološka situacija i dalje nesigurna.

Prema službenim podacima, do subote u 22 sata je u Srbiji dano ukupno više od 4.01 milijuna doza cjepiva, a od tog broja 2.279.000 su druge doze, što je nešto više do 42 posto docijepljenih u populaciji  starijoj od 18 godina.

Statistika Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuje da je u Beogradu do nedjelje cijepljena 652.101 osoba, što je 46.9 posto starijih od 18 godina, a docijepljeno ih je 525.701 ili 37.8 posto, što značajno pridonosi kampanji na državnoj razini.

"Krećemo se ka cilju, a to je da do kraja lipnja imamo tri milijuna docijepljenih", rekao je za Radio-televiziju Srbije (RTS) državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Mirsad Đerlek.

Srbija posljednjih nekoliko dana bilježi troznamenkaste brojeve novih zaraza i pada broj hospitaliziranih, smanjuje se pritisak na covid-odjele, a pojedine bolnice ih i zatvaraju, ali stručnjaci upozoravaju da je epidemiološka situacija i dalje nestabilna i inzistiraju na dodatnom ubrzanju procjepljivanja.

Krizni stožer je u petak dodatno ublažio mjere koje se odnose na rad uslužnih djelatnosti te na organiziranje skupova s maksimalno 100 sudionika, a premijerka Ana Brnabić ukazala je na to da bi se u Srbiji, uz sadašnji trend pada korona brojki, od 21. svibnja mogli dopustiti kolektivni događaji poput svadbi i obiteljskih proslava, uz postupan povratak u "stanje normalnosti" prije proglašenja pandemije.

Zdravstvene vlasti u Srbiji registrirale su u subotu 18 umrlih od covida-19 te još 705 novozaraženih, na bolničkom liječenju su 2963 pacijenta, a 97 ih je na respiratorima.

Do sada je registrirano 705.890 zaraženih, službeno su prijavljena 6664 smrtna ishoda, a stopa smrtnosti je 0.94 posto. 

11.54

Virovitičko podravska županija: 2 nova slučaja

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 80 uzoraka i utvrđena su dva slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

U virovitičkoj Općoj bolnici na liječenju je 43 oboljelih, a jedna se osoba s područja Virovitičko-podravske županije na respiratoru u osječkom KBC-u.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 4000 osoba, a 130 je preminulo.

11.52

U Sloveniji stanje epidemije sve bolje, u zadnja 24 sata potvrđeno 292 nova slučaja

U Sloveniji su u zadnja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđene samo 292 zaraze koronavirusom, uz troje umrlih pacijenata, svi podaci o stanju epidemije i dalje se poboljšavaju, no vlada upozorava da je i dalje potrebno biti oprezan i ustrajati na pridržavanju mjera.

Na pitanje hoće li i u Sloveniji uskoro prestati obveza nošenja maski, kako je to od prije koji dan u SAD-u, gdje je procijepljena već velika većina odraslog stanovništva, vodeća infektologinja Mateja Logar je jasno isključila takvu mogućnost.

- O tome ćemo početi razmišljati tek kad procijepljenost i opća epidemiološka situacija budu onakve kakve su u SAD-u, no u nas je stanje sasvim drukčije", kazala je u odgtovoru na novinarska pitanja hoće li kampanja masovnog cijepljenja uspjeti.

Prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva, do sada je u Sloveniji barem jednu dozu cjepiva dobilo 553.819 ljudi, što je više od četvrtine ukupne populacije.

"Kod nas na žalost uz one koji se ne žele cijepiti postoje i grupe koje se žestoko protive nošenju maski, zato je malo vjerojatno da bi se da mjera američke vlade i kod nas mogla primijeniti na sličan način", kazala je Logar koja vodi vladin stručni tim za Covid-19.

Slovenska vlada objavila je u nedjelju da su u 24 sata potvrđene 292 zaraze, uz 11,8-postotni udio pozitivnih nalaza, a umrlo je troje pacijenata s covidom-19.

I ostali epidemiološki  podaci su sve bolji, pa je tako broj hospitaliziranih pao na 408, a u subotu je iz bolnica otpušteno 23 oboljelih. Tjedni prosjek zaraza u jednom danu spustio se na 449, a kad padne na manje pod tristo Slovenija će uću u "zelenu" fazu uz daljnje relaksacije.

U toj bi fazi uz maske u zatvorenom i osnovne higijenske mjere većina drugih restrikcija otpala, a vjeruje se da bi ta faza mogla uslijediti već krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Za sada je već u "žutoj" fazi dopuštena većina društvenih i gospodarskih aktivnosti, te relaksacije u sportu i kulturi, uključujući utakmice, kazališne predstave, koncerte, te  okupljanja do najviše  50 ljudi, pri čemu oni koji sudjeluju trebaju potvrdu da su cijepljeni, da su preboljeli Covid-19 ili predočiti negativan test na koronavirus.

11.50

U Hrvatskoj 480 novih slučajeva, 21 ih umrlo

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 480 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla je 21 osoba, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Trenutno su aktivna 6232 slučaja, a među njima je 1675 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 181 pacijent.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 350.390 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7708 preminulo, a oporavilo se 336.450 osoba, od toga 1113 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 20.160 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1,927 262 osobe, od toga 6946 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 15. svibnja utrošena je 1.346.991 doza cjepiva. Dosad je 1.039,233 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 307.758 primilo obje doze. Na dan 15. svibnja utrošeno je 36 535 doza cjepiva.

11.37

Karlovačka županija: 10 novozaraženih

U Karlovačkoj županiji je 10 novih slučajeva covida-19, bolnički se liječe 63 pacijenta, od kojih je na respiratoru sedam, te unatrag jednog dana nije bilo umrlih od covida, priopćio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Unatrag jednog dana na bolničko je liječenje primljena jedna osoba i na kućnu njegu otpuštena jedna.

Od 10 novooboljelih, iz Ogulina ih je sedam, Karlovca dvije i Krnjaka jedna.

Prema izvješću Policijske uprave Karlovačke u samoizolaciji je 255 osoba.

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada registrirano 14.041 osoba oboljela od covida, a umrle su 492. Kroz bolničko liječenje u sve tri bolnice u Karlovačkoj županiji prošlo je od početka pandemije 1498 oboljelih ili 10,6 posto svih oboljelih.

Komentari 395