Obavijesti

News

Komentari 351

Uhićenog Đuru Horvata odvela policija: Za zlouporabu položaja i ovlasti sumnjiče još četvero

Uhićenog Đuru Horvata odvela policija: Za zlouporabu položaja i ovlasti sumnjiče još četvero
8

Činjenice koje se provjeravaju odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja

Sutra odluka o istrazi i pritvoru za uhićene

Ured Europskog javnog tužitelja u srijedu će objaviti hoće li pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor za petero uhićenih na području Rijeke i Međimurja zbog malverzacija s novcem EU fondova pri izgradnji riječke sortirnice otpada.

Odluku o istrazi i pritvoru Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) donijet će nakon ispitivanja uhićenih koja su u Zagrebu počela u utorak poslijepodne.

Ranije su u Rijeci i Međimurju uhićeni bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor velike međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar.

EPPO je nakon pokretanja akcije izvijestio kako provjeravaju sumnje da su uhićeni počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja u Mihačevoj Dragi.

Sortirnica otpada sufinancirana europskim novcem

Žagarov odvjetnik Igor Cišper kazao je nakon ispitivanja u zagrebačkom uredom europskog javnog tužitelja da će sutra dobiti rješenje o provođenju istrage i doznati hoće li predlagati istražni zatvor.

Odvjetnik Đure Horvata, Ante Župić, kazao je da je njegov branjenik lošeg zdravstvenog stanja i ima 80 godina, zbog čega je pred njegovom kućom u Čakovcu tijekom pretrage bilo i vozilo hitne pomoći.

Podsjetio je da je Horvat međunarodno priznat i nagrađivan inovator koji promovira zelenu tehnologiju kružnog gospodarenja otpadom. Župić je rekao i da je projekt sortirnice u Rijeci izvršen bez ikakvih nedostataka i u svim rokovima. 

Istražitelji sumnjaju da je Hrvatova tvrtka Tehnix posao gradnje sortirnice dobila na namještanom natječaju koji je EU sufinancirala s 31 milijunom kuna. Sumnja se da je projekt ukupno vrijedan oko 37 milijuna kuna preplaćen za čak pola milijuna eura

Obersnel uvjeren u nevinost svojih suradnica

Bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je novinarima da je iznenađen uhićenjima, navodeći da su Irena Miličević i Jasna Kukuljan njegove dugogodišnje suradnice u koje ima apsolutno povjerenje.

"Naravno da vjerujem u njihovu nevinost i s obzirom da ih dobro poznajem siguran sam da nisu bile uključene u nikakve nedozvoljene i nezakonite radnje i vjerujem da će se to i dokazati kroz daljnji proces", rekao je Obersnel za HRT.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović izvijestio je u utorak da su se u proteklih oko pola godine u gradskoj upravi i komunalnom društvu Čistoća provodile istražne radnje, ali da su izvidi tajni pa o tome ne može govoriti. Rekao je i da je o današnjim uhićenjima doznao iz medija.

OGLASIO SE I OBERSNEL

Bivši gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se o uhićenjima Miličević i Kukuljan za Jutarnji list.

 - One su bile moje dugogodišnje pouzdane suradnice koje su svoje poslove obavljale vrlo profesionalno. Vjerujem da će svoju nevinost dokazati tijekom postupka - rekao je iznenađeni Obersnel.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

JANDROKOVIĆ O AKCIJI EPPO-a

Upitan nakon sjednice Predsjedništva sabora za komentar akcije EPPO-a, Gordan Jandroković je rekao da mu je nedavno članica Europskog revizorskog suda Ivana Maletić rekla da u Hrvatskoj nema više slučajeva u kojima se sumnja na zlouporabu europskog novca od drugih zemalja EU.

"Kaže mi da su to fenomeni koji se događaju u svim ostalim europskim zemljama. Gdje god ima europskog novca, postoje pokušaji da se s tim sredstvima manipulira i da se troši mimo zakona", rekao je Jandroković novinarima. Na novinarski komentar da je EPPO učinkovitiji od našeg DORH-a, Jandroković je odgovorio kako to ne zna. "Pogledajte statistike, ne samo o tome koliko tko pokrene postupaka nego i koliko ih uspješno privede kraju", kazao je. 

MINISTAR ERLIĆ O  UHIĆENJU

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić izjavio je u utorak da nema nikakvih informacija o uhićenju pet osoba zbog navodnih malverzacija s novcem iz EU fondova, naglasivši da ministarstvo surađuje sa svim tijelima koja se bave kontrolom trošenja novaca iz EU fondova.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je danas da je u suradnji s policijom uhitio pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU, a prema neslužbenim informacijama istragom je obuhvaćeno nekoliko osoba u Rijeci, kao i osobe povezane s jednom međimurskom tvrtkom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada.

"Iznenadilo me. Dok smo se vozili prema Karlovcu vidjeli smo vijest iz medija da su u tijeku uhićenja pokrenuta po nalogu europskog javnog tužitelja koji je zadužen za praćenje trošenja sredstava iz EU fondova", rekao je Erlić u izjavi novinarima nakon što je u Karlovcu održana informativna radionica o natječajima koji slijede iz EU programskog razdoblja 2021.-2027.

Za sada je nemoguće reći bilo što više jer ne postoji način da se informiramo na neki drukčiji način osim putem medija kad se te stvari dogode, dodao je.

"Teško mi je reći kolika je težina slučaja i o čemu se radi, imao samo ove napise pa ne mogu dati drukčiji odgovor", kaže Erlić.

Naglasio je da njegovo ministarstvo ima svoj sustav kontrole trošenja sredstava i surađuje sa svim tijelima koje se bave kontrolom trošenja sredstava iz fondova, a europski javni tužitelj je potpuno neovisan u svome radu i pokreće postupke, kao što je jutrošnji, sukladno tajnim istragama koje provodi. "U ovom trenutku ne mogu reći ništa više", dodao je.

HORVATA ODVELA POLICIJA

Osim policajaca, u krugu obiteljske kuće viđen je i Horvatov odvjetnik te zaposlenici tvrtke Tehnix, koji su nakon nekog vremena napustili kuću. Na novinarsko pitanje što su radili u kući, kratko su odgovorili da su "obavljali poslove ličenja".

Osim obiteljske kuće, obavljen je i pretres vozila parkiranog na dvorištu, a neslužbeno se doznaje da su u kuću, kao svjedoci pretresa, bila pozvana dvojica radnika. Osim policajaca pred njegovu kuću stiglo je i vozilo Hitne pomoći koje je se nakon nekog vremena udaljilo te nema službenih informacija zašto su medicinari reagirali.

Nakon pretresa, oko 13,30 sati, Horvat je odvezen u policijskom vozilu. 

24sata
24sata
24sata
Komentari 351