Obavijesti

News

Komentari 297

Nova Vlada: Dva Oreškovića, čak tri policajca, ginekolog...

Nova Vlada: Dva Oreškovića, čak tri policajca, ginekolog...
8

U petak bi novi mandatar Tim Orešković trebao predstaviti svoju vladu. Most bi ipak mogao dobiti Ministarstvo policije, a za ministra nude Filipa Dragovića

VIDEO

Osim premijera Tima Oreškovića u Vladi bi trebao biti još jedan Orešković. Slavko Orešković - predstojnik Klinike za ženske porode i bolesti u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tu su još Tomislav Karamarko i Josip Buljević s liste HDZ-a te mostovac Filip Dragović. Trojac koji dolazi iz policijsko-obavještajnog miljea i godinama surađuje .

POGLEDAJTE VIDEO: Najvjerojatniji ministri u novoj Vladi

Pokretanje videa...

24sata Video 00:13

Sigurni su još Miro Kovač te Zdravko Marić , a Mijo Crnoja , doznajemo iz krugova bliskih HDZ-u, i dalje je najozbiljniji kandidat za novog ministra branitelja. Ako se danas do podne stvari dramatično ne promijene, ta će imena sigurno biti na popisu novih ministara u Oreškovićevoj vladi. A kako doznaju 24sata od izvora iz vrha HDZ-a, pregovori o ministrima nisu prošli glatko i bez trzavica.

Iako se od početka spominjao kao najizgledniji kandidat za ministra obrane, general Damir Krstičević izvisio je u zadnji tren. To ga je, kaže naš izvor, jako pogodilo i uvrijedilo. Kao jedan od razloga navodi se da je Krstičević tražio slobodu u kadroviranju ključnih ljudi - u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji (VSOA), načelnika Glavnog stožera i slično, ali mu HDZ to nije mogao obećati.

Umjesto njega obranu će preuzeti Josip Buljević , predsjedničin savjetnik za nacionalnu sigurnost . Kruži priča kako su njega izabrali u posljednji tren, što je Krstičevića i pogodilo.

Buljević je blizak šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku i uživa njegovo povjerenje. Navodno mu se raduju i u vojsci te se nadaju da ministarstvo sad očekuju neka bolja vremena.

Osim Buljevića, kao sigurnog ministra financija spominju Zdravka Marića, bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu financija HDZ-ovca Ivana Šukera, istraživača na Ekonomskom institutu i direktora u Agrokoru za strategiju i tržište kapitala. No prvi odabir Tomislava Karamarka za taj resor bio je Tihomir Orešković, kojeg je šef HDZ-a kontaktirao prije šest-sedam mjeseci, ali s obzirom na ishod izbora i pregovora Orešković je postao mandatar. A njegov izbor za ministra financija je bio Siniša Žanetić , čovjek s iskustvom financijskog direktora u Plivi. Što se tiče gospodarstva, taj će sektor najvjerojatnije preuzeti Josip Budimir, ali sve je bliži toj funkciji i Ivan Lovrinović iz Mosta . Dakle, zaista je riječ o tijesnoj utrci.

Mostu ipak ide MUP?

Ministarstvo unutarnjih poslova, gotovo je sigurno, preuzima Filip Dragović , kandidat Mosta, rodom iz Metkovića. Njega hvale u policiji kao kvalitetan kadar. Prošao je sve stupnjeve u policijskoj karijeri, bio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova za europske integracije i mirovne misije, na čelu Uprave za europske integracije i međunarodne odnose te savjetnik ministra unutarnjih poslova. U to se vrijeme navodno i sprijateljio s Tomislavom Karamarkom . Kao poseban uspjeh navodi se da je u vrijeme njegova mandata u MUP-u Hrvatskoj osigurano 70 milijuna eura iz EU fondova. Umirovljen je, a nakon dolaska Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu izabran je u Vijeće za domovinsku sigurnost, gdje je bio zamjenik predsjedniku, generalu Damiru Krstičeviću. Dragović tako odgovara i HDZ-u i Mostu, ali i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Do posljednjeg trenutka vjerovalo se kako će na čelo resora zdravstva doći dr. Ante Ćorušić. No samo dan prije nego što su imena trebala biti poslana u Sabor, pojavilo se ime dr. Slavka Oreškovića kao kandidata.

Slavko Orešković predstojnik je Klinike za ženske porode i bolesti u Petrovoj ulici u Zagrebu i gotovo je sigurno da će on, a ne Ćorušić, zamijeniti Sinišu Vargu na Ksaveru.

Do zadnjeg trenutka protukandidat mu je, kaže nam sugovornik iz HDZ-a, bio i dr. Mario Zovak iz Sestara milosrdnica u Zagrebu.

Ministarstvo vanjskih poslova definitivno preuzima Miro Kovač

Što se tiče ministra branitelja, Željko Dilber, šef HDZ-ove Udruge branitelja odbio je tu funkciju te je predložio Miju Crnoju , koji je tako postao ozbiljan kandidat za taj resor.

Ministarstvo vanjskih poslova definitivno preuzima Miro Kovač , gdje ga navodno željno očekuju jer se nadaju da će se posvetiti “kući” s obzirom na to da dolazi iz nje. Jedan je od rijetkih dužnosnika koji je doktorirao na prestižnoj Sorbonni i koji tečno govori nekoliko stranih jezika.

Poljoprivredu preuzima ili Ružica Vukovac ili Miroslav Šimić , no on je ranije izjavio da nema tih ambicija i da poljoprivreda nije njegov resor. U zadnje vrijeme, kao kandidat za tu funkciju, spominje se i Krešimir Kuterovac, državni tajnik tijekom mandata Petra Čobankovića.

Juro Martinović, koji konkurira kao kandidat za ministra pravosuđa , također je ranije izjavio da se njegovo ime u medijima nametnulo po logici posla kojim se bavi i zbog činjenice da se Most zalaže za promjene u tom sektoru. U

kulturi, za razliku od ostalih resora, nedostaje kadrova. Mandatar Tihomir Orešković navodno je odbio Anju Šovagović za ministricu kulture jer nema dana iskustva u ministarstvu ni dana radnog staža u državnoj administraciji. Naime, Orešković kulturu ne doživljava samo kao očuvanje nacionalnog identiteta, nego kao poveznicu između turizma i poduzetništva. Jasen Mesić, bivši ministar kulture u vladi Jadranke Kosor , tako je na korak do ponovnog ministarskog mandata, ali ni on nije sasvim siguran.

Protukandidatu u stranci dat će Ministarstvo EU fondova

Ivana Maletić bila je sigurna ministrica regionalnog razvoja i EU fondova sve do prije nekoliko dana, ali odbila je tu funkciju . Obrazloženje je da želi ostati u Europskom parlamentu, a na njezino mjesto dolazi Tomislav Tolušić , koji se svojedobno spominjao kao jedan od mogućih kandidata za šefa HDZ-a na predstojećim unutarstranačkim izborima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 297
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca