Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Nova vrsta meduze pojavila se u Jadranu: 'Nemojte ju dirati!'

Ukoliko naiđete na kompas meduzu, iz Centra za invazivne vrste savjetuju da ju nipošto ne dirate. Ako vas ipak opeče, mjesto treba dobro rashladiti i namazati aloe verom ili sličnim gelom

Foto: Dreamstime
12 komentara

Kod Betine na otoku Murteru pojavila se Kompas meduza ili Chrysaora hysoscella za koju stručnjaci upozoravaju da se nipošto ne smije dirati jer izaziva žarenje i opekline, javlja Morski.hr. 

- To je vrsta koja živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske. Karakterizira ju žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine. Ima 24 lovke koje su podijeljenje u tri grupe po 8. Gibaju se uglavnom pomoću morskih struja u gornjem stupcu morske vode - opisuje Centar za invazivne vrste kojem je u kolovozu 2018. dojavljeno da se ista pojavila pored Poreča. 

Iako se u proljetnim mjesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi spolnu zrelost i preživi do ljeta. Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako, u kontaktu sa njom može izazvati opekotine na koži. 

Iz Centra savjetuju da se ne približavate meduzi ako ju uočite i da ju nipošto ne dirate. Ukoliko vas ipak opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloe verom ili sličnim gelom koji spriječava opeklinske promjene. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message