News

Komentari 12

Nova vrsta meduze pojavila se u Jadranu: 'Nemojte ju dirati!'

Nova vrsta meduze pojavila se u Jadranu: 'Nemojte ju dirati!'

Ukoliko naiđete na kompas meduzu, iz Centra za invazivne vrste savjetuju da ju nipošto ne dirate. Ako vas ipak opeče, mjesto treba dobro rashladiti i namazati aloe verom ili sličnim gelom

Kod Betine na otoku Murteru pojavila se Kompas meduza ili Chrysaora hysoscella za koju stručnjaci upozoravaju da se nipošto ne smije dirati jer izaziva žarenje i opekline, javlja Morski.hr. 

- To je vrsta koja živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske. Karakterizira ju žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine. Ima 24 lovke koje su podijeljenje u tri grupe po 8. Gibaju se uglavnom pomoću morskih struja u gornjem stupcu morske vode - opisuje Centar za invazivne vrste kojem je u kolovozu 2018. dojavljeno da se ista pojavila pored Poreča. 

Iako se u proljetnim mjesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi spolnu zrelost i preživi do ljeta. Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako, u kontaktu sa njom može izazvati opekotine na koži. 

Iz Centra savjetuju da se ne približavate meduzi ako ju uočite i da ju nipošto ne dirate. Ukoliko vas ipak opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloe verom ili sličnim gelom koji spriječava opeklinske promjene. 

Najčitaniji članci