News

Komentari 5

Nova žrtva požara u Australiji: Preminuo je muškarac (47)...

Nova žrtva požara u Australiji: Preminuo je muškarac (47)...

Jedan je muškarac preminuo, a strahuje se da je stotine nekretnina uništeno u požarima koji su preko noći harali jugoistokom Australije nakon "groznog dana" ekstremne vrućine i opasnih uvjeta.

Muškarac (47) preminuo je u noći sa subote na nedjelju od srčanog zastoja dok je pomagao prijatelju da spasi imanje u Batlowu, gradiću smještenom jugoistočno od Canberre, objavila je policija Novog Južnog Walesa u nedjelju ujutro. 

Time je broj umrlih zbog požara od rujna narastao na 24. 

Požarima je pogođeno svih šest australskih saveznih država i jedan teritorij. Izgorjelo je više od 5 milijuna hektara zemlje. 

U subotu su u saveznim državama Novi Južni Wales, Victorija i Južna Australija zabilježene ekstremne temperature. U dijelovima Sydneya registrirano je 48 stupnjeva Celzija i vjetrovi brzine 80 kilometara na sat. 

Country Fire Service (CFS) members put out a fire which reached hay bales on a property at Mount Torrens in the Adelaide Hills

Još uvijek se ne zna kolika se šteta dogodila preko noći, no vlasti procjenjuju da je uništeno nekoliko stotina nekretnina.

U nedjelju ujutro dio Novog Južnog Walesa i dalje nema struje, a tamo gori oko 170 požara. Dva od njih su iznimno opasna. 

"Jučer je bio grozan dan", rekao je šef vatrogasne službe te savezne države Shane Fitzsimmons. 

Iako su se vremenski uvjeti u nedjelju poboljšali, na nekim mjestima stanje je i dalje "promjenjivo", dodao je.

Bushfires in New South Wales, Australia

Premijerka Novog Južnog Walesa kazala je da su po vremenskim uvjetima, brzini, veličini i šteti koje su nanijeli zajednicama ovi požari "bez presedana". 

"Ne možemo se praviti da je ovo nešto što smo doživjeli i ranije. Nismo", naglasila je u nedjelju. 

Vlasti u Victoriji i dalje provode masovne evakuacije uz pomoć vojske. U toj saveznoj državi gori pedesetak požara od kojih je šest opasno. 

Bushfires in New South Wales, Australia

Hladnije vrijeme i lagana kiša u nedjelju bi trebali ublažiti vatru u Victoriji u kojoj trenutno gori oko milijun hektara zemlje. Potvrđeno je kako je tamo ovaj tjedan izgorjelo 110 nekretnina. 

Najčitaniji članci