News

Komentari 42

Novaković: Trebali bi se baviti i sukobom interesa čelnika tvrtki, ali nam zakon to ne dopušta

Novaković: Trebali bi se baviti i sukobom interesa čelnika tvrtki, ali nam zakon to ne dopušta

Ni protiv Tomislava Tomaševića ni člana Nadzornog odbora Holdinga Bajakića ne može se pokrenuti postupak zbog sukoba interesa zbog angažmana Bajakićeve sestre, ali uskoro bi se to trebalo promijeniti

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće otvoriti predmet protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića ili člana Nadzornog odbora Holdinga Ratka Bajakića zbog angažmana Bajakićeve  sestre u Holdingu. Ali ne zato što to nije sukob interesa, nego zato što je trenutačni zakon takav da njime nisu obuhvaćeni članovi Nadzornog odbora, pa Povjerenstvo jednostavno nema ovlasti. 

Podsjetimo, 24sata su otkrila da je na prvoj Skupštini Zagrebačkog holdinga, na kojoj je imenovana nova uprava i tri člana Nadzornog odbora, javna bilježnica bila Ljubica Čaklović. Ona je sestra Bajakića koji je imenovan na toj Skupštini koju je sazvao Tomašević. Njene ovjere izjava i zapisnika za samo tu sjednicu je Grad platio nešto više od 2000 kuna. Iz Tomaševićeva ureda su poručili da su htjeli osobu od povjerenja, ali da ona više neće raditi za Holding nakon što je Bajakić postao član Nadzornog odbora.

Zato smo pitali Povjerenstvo koje vodi Nataša Novaković ima li tu elemenata za pokretanje postupka. U pisanom odgovoru su jasno upozorili na koruptivni rizik, ali da su im ruke zavezane. Naime ističu, da članovi uprava i nadzornih odbora tvrtki u vlasništvu jedinica uprave nisu dužnosnici po sadašnjem Zakonu o sprečavanju sukoba interesa. Pa zato Povjerenstvo ne može o njima odlučivati. Ali uskoro bi se to trebalo promijeniti.

- Povjerenstvo se zalaže da se novim Zakonom o sprječavanju sukoba interes, čiji izrada je u tijeku, krug dužnosnika proširi između ostaloga, i na članove uprava trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne samouprave s obzirom na postojeći koruptivni rizik navedene funkcije – stoji u odgovoru Povjerenstva.

Tomašević pak formalno nije u sukobu interesa jer nije njegova sestra dobila posao. Bajakić je i član Savjeta platforme Možemo! koju vodi Tomašević.

Najčitaniji članci