News

Komentari 6

Novčić od pet centi na aukciji: Početna cijena 2,2 mil. dolara

Novčić od pet centi  na aukciji: Početna cijena 2,2 mil. dolara

Rijetki, skupocjeni novčić od pet centi iz 1913. godine, koji je bio pohranjen u ormaru više od 40 godina, poseban je jer je jedan od samo pet takvih u SAD-u

Rijetki, skupocjeni novčić od pet centi iz 1913. godine, koji je bio pohranjen u ormaru više od 40 godina, poslan je na dražbu u Chicagu, a mogao bi doseći cijenu od 2,5 milijuna dolara. Početna cijena mu je 2 milijuna i 200 tisuća dolara.

Između ostalog, novčić je neprocjenjiv jer je jedan o samo pet takvih u SAD-u. Bivši vlasnik novčića, George Walton, poginuo je u prometnoj nesreći 1962. godine dok je putovao na sajam kovanica. Njegova sestra zadržala je kovanicu iako su procjenitelji obitelji rekli da je lažna, piše Chicago Tribune.

- Stavila ga je u omotnicu i napisala poruku 'Nije pravi' - rekla je Waltonova nećakinja Cheryl Myers i dodala da je Georgeova sestra umrla bez da je doznala istinu. Douglas Mudd, kustos Muzeja Američkog numizmatičkog udruženja, rekao je da je novčić Liberty među najpoznatijim kovanicama jer nikada nije trebao biti iskovan. 

Waltonovi nasljednici odlučili su još jednom procijeniti novčić 2003. godine kada je potvrđena njegova autentičnost. 

Najčitaniji članci