Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Nove boje stare gradske jezgre: Najavljen Festival svjetla 2019.

Festival će ove godine zbog velikog interesa biti duži za jedan dan i trajat će od 20. do 24. ožujka. Lokacija povijesne gradske jezgre svaki će dan od 18 do 23 sata

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
0 komentara

Ovogodišnji će zagrebački Festival svjetla audiovizualnim instalacijama i projekcijama povijesnoj će gradskoj jezgri, živopisnim bojama i čarolijom svjetla, udahnuti novi još neotkriveni život te će se proširiti na 20 lokacija na kojima će biti prikazane 23 instalacije, najavljeno je na konferenciji za medije u četvrtak.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld kazala je da se predstavljanjem festivala najavljuje i ovogodišnja turistička sezona kao i dolazak proljeća.

Festival će ove godine zbog velikog interesa biti duži za jedan dan i trajat će od 20. do 24. ožujka. Lokacija povijesne gradske jezgre svaki će dan od 18 do 23 sata, uz pomoć  audiovizualnih instalacija i projekcija, predstavljati vizije umjetnika.

Kao i lani, instalacije će biti postavljene u tunelu Grič, Art parku, Tomićevoj ulici, kuli Lotrščak, Strossmayerovom šetalištu, Vranicanijevoj poljani, parku Grič, platou Gradec, atriju i Galeriji Klovićevi dvori, Jezuitskom trgu, Opatičkoj ulici, Hrvatskom institutu za povijest, velikom dvorištu Muzeja grada Zagreba, Vrazovom šetalištu, dječjem igralištu na Dubravkinom putu, ljetnoj pozornici Tuškanac i na Tuškancu.

Uključena još jedna nova lokacija

Bienenfeld je najavila da je uključena još jedna lokacija, i to je crkva st. Katarine na čijem će pročelju biti prikazani vitraji iz unutrašnjosti crkve.

- Na 20 lokacija bit će prikazane 23 svjetlosne instalacije od kojih će tri postaviti umjetnici iz Kine - rekla je Bienenfeld. Tema Festivala je proljeće koje simbolizira buđenje i rast.

Pod motom 'Obasjaj! Razvedri! Osvjetljenje! Oduševljenje! Iluzija! Konfuzija! Blještavo, sjajno, obasjano, bajno!, organizatori su pozvali građane da dođu i boraveći u prirodi dočekaju proljeće u čije se ime i organizira svjetlosni i šareni festival.

- Umjetnici svjetla koriste grad kao slikarsko platno, njegove zgrade i spomenike, noćno nebo, šetališta i trgove. Svjetlom stvaraju inovativnu umjetnost koja svijet barem na trenutak čini drugačijim, šarenijim, blještavijim, a koja je iz muzejskih prostora izašla van, na ulicu, među ljude - poručili su organizatori.

Festival je uvršten u međunarodnu organizaciju Fest of Lights International, a u Zagrebu je cijeli program besplatan.

Oblak Pergola prvi put u Hrvatskoj

Instalacija Oblak Pergola ili Matematizirani oblak će, nakon međunarodne izložbe arhitekture 16. Venecijanskog bijenala, biti predstavljen u Muzeju grada Zagreba i prvi put biti postavljen u Hrvatskoj. Pergola je djelo arhitekta Brune Juričića i dizajn autorice Alise Andrasek.

Juričić je kazao kako je njihovo gostovanje na Venecijanskom bijenalu u suštini trebalo postaviti hrvatsku arhitekturu unutar sveprisutne tzv. četvrte digitalne ili industrijske revolucije. Ideja je koristiti, dodao je, najnovija digitalna postignuća arhitekture, ali ne na način da se pokaže u kojem smjeru ide tehnologija nego da se prikaže njezin poetski potencijal, kazao je.

Izložena instalacija, kao prostor koji prelazi granice arhitekture, umjetnosti, robotike i modela kompjutorskog programiranja, trebala bi pridonijeti pozicioniranju i osvještavanju uloge inovacije i tehnologije u arhitekturi i umjetnosti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je kazao da će Zagreb tih dana biti u društvu Lyona, Amsterdama, Helsinkija, Praga, Berlina ili St. Petersburga u kojima se također održavaju festivali svjetla te je rekao da očekuje još više turista nego ih je bilo na protekla dva festivala.

- Zagreb svake godine bilježi porast broja turista, lani ih je za vrijeme festivala bilo oko 30 posto više, dok je noćenja bilo čak 46 posto više - rekao je.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message