Obavijesti

News

Komentari 130

Zbog novog soja Omicrona brojne zemlje zatvaraju granice, SAD je odlučio pričekati

Zbog novog soja Omicrona brojne zemlje zatvaraju granice, SAD je odlučio pričekati

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za sada je savjetovala zemljama da ne poduzimaju mjere ograničenja putovanja dok su i dalje nepoznati virulentnost i prenosivost nove varijante

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.10

Austrija se nada uspješnoj turističkoj sezoni unatoč karanteni

Austrija se priprema za početak zimske turističke sezoneda će ona osnažiti gospodarstvo zemlje, na koje trenutno ostavlja posljedice ponovno uvođenje karantene.

Ministrica turizma Elisabeth Koestinger izjavila je u petak da Vlada procjenjuje da će 85 posto turista, koji će ove zime posjetiti Austriju, biti potpuno cijepljeno ili oporavljeno od covida-19. Ako se očekivanja ostvare, Koestinger smatra da će sezona biti uspješna te je dodala da je zimski turizam od ogromne gospodarske važnosti za Austriju.

"Učinit ćemo sve što možemo da naša zemlja ostane otvorena ove zime", rekao je predsjednik Austrijske savezne gospodarske komore Harald Mahrer.

Trenutna 20-dnevna karantena u Austriji započela je u ponedjeljak, a broj novozaraženih se stabilizirao, iako je vrlo visok. U petak je objavljeno da je zabilježeno 12.245 novih slučajeva zaraze u posljednja 24 sata. Međutim, iako su bolnice prepunjene nije došlo do pogoršanja situacije.

Vlada je također donijela novi paket mjera potpore za one na koje negativno utječe karantena.

Zaposlenici koji zbog trenutne situacije nisu radili 10 mjeseci ili duže će dobit jednokratnu naknadu od 500 eura. Povrh toga, sezonska turistička poduzeća će za početak rada primiti pomoć u iznosu od 65 posto bruto plaće za zapošljavanje kvalificiranih radnika.

Ova se uredba odnosi na zaposlenike koji su zaposleni ili će biti zaposleni između 3. studenoga i 12. prosinca. Hoteli posebice moraju zapošljavati veliki broj sezonskih radnika te se žale zbog neizvjesnosti ekonomske situacije.

22.09

Putnici iz JAR-a satima čekali na pisti Schiphola zbog nove varijante virusa

Nekoliko stotina putnika iz Južnoafričke Republike (JAR), koji su u petak doputovali u Amsterdam na dva leta, bili čekali su satima u zrakoplovima te su potom bili podvrgnuti testiranju na covid zbog zabrinutosti oko novootkrivene varijante koronavirusa.

Nizozemska vlada zabranila je sva putovanja iz južne Afrike ranije u petak, a ministar zdravstva Hugo de Jonge rekao je da će svi putnici koji su već na letovima morati proći testiranje i karantenu po dolasku u Nizozemsku.

Putnici na dva KLM-ova leta, iz Cape Towna i Johannesburga, rekli su da su satima čekali na avionskoj pisti.

"Glasan pljesak jer je došao autobus koji će nas odvesti …nekamo,“ napisala je na Twitteru novinarka New York Timesa Stephanie Nolen, koja je doputovala iz Johannesburga,

"Autobusom do dvorane do ogromnog reda. U daljini vidim covid djelatnike u zaštitnim odijelima. Još uvijek nema grickalica...", napisala je u drugom tvitu. 

"Sve je pažljivo napravljeno, zato je i duže trajalo. Putnicima su podijeljeni hrana i piće te će biti testirani na koronavirus", priopćili su iz zračne luke Schiphol.

Lokalne zdravstvene vlasti kasnije su objasnile da će samo oni putnici koji budu pozitivni na koronavirus morati u karantenu.

20.51

Omikron: WHO zabrinut zbog mutacija nove varijante koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je novu varijantu koronavirusa "zabrinjavajućom", javlja BBC u petak.

Varijanta nazvana omikron prvi je put prijavljena WHO-u iz Južnoafričke Republike 24. studenoga.

Ranije poznata kao B.1.1.529, registrirana je i u Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i u Izraelu.

WHO ističe da prve analize sugeriraju da se tom varijantom lakše ponovno zaraziti.

Ta UN-ova agencija u priopćenju navodi da se širi svim dijelovima Južnoafričke Republike. "Ova varijanta ima veliki broj mutacija od kojih su neke zabrinjavajuće", kaže WHO.

Nije neuobičajeno da se virusi s vremenom mijenjaju, odnosno mutiraju. Neka varijanta postaje "zabrinjavajuća" kada njezina mutacija utječe na prijenos i stupanj zaraznosti virusa ili na učinkovitost cjepiva.

WHO je priopćio da mu treba nekoliko tjedana za potpunu analizu nove varijante.

Agencija se usprotivila paničnoj zabrani putovanja koje su uvele neke zemlje i umjesto toga savjetuje "odmjereni i znanstveni pristup".

Velika Britanija, članice EU-a i Švicarska zabranile su slijetanje zrakoplova iz nekoliko država na jugu Afrike, što je ministar zdravstva Južnoafričke Republike Joe Phaahla ocijenio neopravdanim.

Zabrana putovanja suprotna je standardima WHO-a, rekao je Phaahla novinarima.

Tržišta kapitala diljem svijeta u petak su oštro pala zbog straha investitora od mogućeg lošeg utjecaja nove varijante na gospodarstvo.

20.19

Južnoafrička Republika kaže da je zabrana putovanja zbog nove varijante neopravdana

Južnoafrička Republika je u petak ocijenila da je zabrana putovanja uvedena zbog nove varijante koronavirusa neopravdana, nakon što je Velika Britanija zabranila slijetanje zrakoplova iz nekih zemalja s juga Afrike, primjer koje su ubrzo slijedile druge zemlje.

Ministar zdravstva Joe Phaahla izjavio je novinarima da je Južnoafrička Republika transparentna i da je zabrana putovanja suprotna standardima Svjetske zdravstvene organizacije.

Znanstvenici su otkrili relativno mali broj slučajeva nove varijante B.1.1.529, uglavnom u Južnoafričkoj Republici, ali i u Bocvani, Hong Kongu i u Izraelu. No, zabrinuti su što ima veliki broj mutacija zbog kojih bi virus mogao postati otporniji na cjepivo i lakše se prenositi.

"Zabrinuti smo zbog štete koju britanska zabrana može nanijeti turizmu i gospodarstvu obiju zemalja", rekao je ministar vanjskih poslova Naledi Pandor u priopćenju.

Osim iz Južne Afrike, Britanija je zabranila i letove iz Bocvane, Lesota, Esvatinija, Zimbabvea i Namibije. I članice EU-a su se dogovorile da će suspendirati putovanja na jug Afrike nakon pojave nove varijante, priopćilo je predsjedništvo Unije u petak.

No, Salim Abdool Karim, jedan od vodećih južnoafričkih epidemiologa, kaže da se protiv nove varijante treba "boriti globalno", podsjetivši da se delta varijanta u roku od tri tjedna od prve pojave proširila na 53 zemlje.

"Dakle, zatvaranje granica ne pomaže....Moramo zajednički naći rješenje za ovu varijantu. I ne pretjerivati", izjavio je Karim nazvavši britansku zabranu "paničnom reakcijom".

WHO bi kasnije u petak trebao odlučiti o tome hoće li novu varijantu klasificirati kao "zabrinjavajuću", oznaka koju su dosad dobile četiri varijante. No, mogli bi proći tjedni prije nego znanstvenici u potpunosti shvate utjecaj njezinih mutacija.

19.53

Nova varijanta virusa: SAD želi više podataka prije zatvaranja granica

Sjedinjene Države čekaju više znanstvenih podataka o novoj varijanti otkrivenoj u Južnoj Africi prije donošenja "promišljene odluke" o mogućem zatvaranju granica, rekao je u petak savjetnik Bijele kuće za pandemiju. 

"Donijet ćemo odluku čim bude moguće, kada ćemo imati više podataka" o toj temi, rekao je dr. Anthony Fauci za CNN. 

Države članice EU-a dogovorile su se da privremeno suspendiraju putovanja iz Južne Afrike u EU nakon što je otkrivena nova varijanta koronavirusa.

Odbor koji okuplja zdravstvene stručnjake iz 27 država članica “složio se oko potrebe da se aktivira kočnica za slučaj opasnosti i nametnu privremene restrikcije na sva putovanja iz Južne Afrike u EU”, objavilo je na Twitteru slovensko predsjedništvo Vijeća EU-a.

"Ovakva opcija se uvijek razmatra, ali ne želite reći da ćete to učiniti prije znanstvenog razloga za to", ocijenio je američki imunolog. "Zato se sada žurimo prikupiti znanstvene podatke kako bi donijeli promišljenu odluku". 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za sada je savjetovala zemljama da ne poduzimaju mjere ograničenja putovanja dok su i dalje nepoznati virulentnost i prenosivost nove varijante otkrivene u Južnoj Africi.

Komentari 130